Üstel: “Hedefimiz Haziran'da seçim...”

Yayın Tarihi: 23/03/22 07:00
okuma süresi: 6 dak.

Belediye sayısının azaltılmasıyla ilgili tartışmalar devam ederken meselenin odağındaki isim; İçişleri Bakanı Ünal Üstel ile son derece verimli bir telefon bağlantısı yaptık. Bakan Üstel, iddia edildiği gibi çalışanların Toplu İş Sözleşmelerinden doğan haklarının, belediyelerin devri ile birlikte devredileceğini, korunacağını ve çalışanların haklarına herhangi bir halel gelmeyeceğini açıkladı. Lehte ve aleyhte görüş olması açısından İçişleri Eski Bakanı ve HP Milletvekili Ayşegül Baybars’la da bir telefon bağlantısı yaptık. Baybars da tam aksine bir durum olduğunu yasa tasarısından bir madde okuyarak iddia etti.

Bakan Üstel’in hem muhalefet partileriyle hem de sendikalarla gelecek Salı gününe kadar bir fikir teatisi yapacağını ve bir sonuca varacağını öğrendim.

Ama en önemlisi seçimler muhalefet ve sendikalar tarafından ertelenmeye çalışılsa da bu seçimlerin bu yıl içerisinde vaktinde yani Haziran ayında yapılacak olması. Hükümet ne yapıp yapıp haziran ayında belediye seçimlerini azaltılmış haliyle yapmayı planlıyor.

Belediyelerle ilgili reform konusunun 2009 yılından bu yana çalışıldığını ifade eden Üstel, “2022’ye geldik, aynı yerde sayıyoruz. 3 CTP’li, 2 UBP’li ve iki dönem de HP’li bakanların çalıştığı bir konudan bahsediyoruz. Şimdi ben göreve geldim, bu yasayı aldım ve tüm çalışmalarla harmanladım” dedi.

Reform üzerinde çalışan herkesten görüş aldığını söyleyen Üstel, “Partilerden temsilciler istedim, nereden nereye geldiğimizi anlattım” diyerek, belediyelerin sayısının 13’e düşürülmesi noktasında kriterler belirlediklerini belirtti.

Üstel “Birinci kriter nüfus, ikinci kriter yüz ölçümü. Bunları göz önünde bulundurduk. Bu kriterler, geçmiş siyasi partilerin de onay verdiği kriterler. Cesur bir adım atıyoruz. Bu adımı atarken kimsenin burnunun kanamamasına dikkat ediyoruz. Kimsenin Toplu İş Sözleşmesi (TİS) hakkı elinden alınmıyor. Bir belediye birleşirken, birleştirilen belediyenin hizmet binası aynı şekilde çalışmaya devam edecek. Çalışanların TİS hakları, yeni birleştirilmiş belediyeye geçecek. Ama siyaset ve popülizm yaparak insanların aklını karıştırmaya çalışıyorlar. Kesinlikle öyle bir şey yok. Yasa ortada” dedi.

İçişleri Bakanı Üstel: “Biz Haziran’daki seçimlere 13 belediyeyle gireceğiz”

HAZİRANDA SEÇİMLER GERÇEKLEŞECEK

“Biz Haziran’daki seçimlere 13 belediyeyle gireceğiz” diyen Üstel, muhalefetin destek çıkmayı talep etmesi halinde, 2022 yılı sonuna kadar seçimin yapılması şartıyla reformu birlikte çalışıp geçirebileceklerini de kaydetti.

İçişleri Eski Bakanı Ayşegül Baybars da söylenenin aksine ne muhalefet yapmaya ne de bu işi yokuşa sürmeye çalıştıklarını ifade ederek, yerel gelirler ve devlet katkısının pandemi sonrası belediyeler için ciddi anlamda azaldığını belirtti. Bu dönemde belediye reformunu ciddi şekilde önemsediklerini söyleyen Baybars, “Reform demek sayısının azaltılması ve bir komisyon kurularak, bütün işlerin merkezi hükümetin eline bırakılması değildir.” dedi.

“YENİ OLUŞUM OLDUĞUNDAN HÜKÜMSÜZ OLDUĞU, CİHETLE FESİH VE İPTAL EDİLİR”

Muhalefete ‘ben yaptım oldu anlayışıyla’ davranılmaması gerektiğinin altını çizen Baybars, taslak yasada toplu iş sözleşmeleriyle ilgili hangi ifadelerin kullanıldığını şu şekilde aktardı:

“Tüzel kişiliği sona eren belediyeler ile ayrıca çatısı altında birleşen belediyeler dahil toplam 13 belediyenin sendikalar ile belediyeler arasında bu yasa yürürlüğe girmeden önce yapmış olduğu mevcut toplu iş sözleşmeleri, belediyelerin tüzel kişilikleri kaldırıldığı ve yeni oluşum olduğundan dolayı hükümsüz olduğu cihetle fesih ve iptal edilir.”

Baybars, yaklaşık 6 ay ya da 1 yıl bir boşluk olacağını söyleyerek, yenisi imzalanana kadar, belediye çalışanlarının toplu iş sözleşmesinden kaynaklı haklarından faydalanamayacağını söyledi.

Baybars, İçişleri Bakanı Ünal Üstel’in yaptığı açıklamalarda samimiyse, haftaya toplanılacak komitede, toplu iş sözleşmesinin devam edeceği yönünde yasanın düzeltileceğini söyledi.

Baybars “Nüfus büyüdüğünde katkı artıyor, tahsilat kabiliyetiniz varsa, yerel gelirleri artırıyorsunuz; ama aynı zamanda bütün o alanlara hizmet götürmeniz gerekiyor. 2008’de köyler birleştiğinde, hala 2022’ye geldik yerel yönetimlere yetki devri yapmazsanız, belediyeler bu kadar büyük nüfus ve yüz ölçümü içerisinde nüfusu az olan köy ve yerleşim yerlerine hizmet götürmekte sıkıntı olacak. Özerklik de sağlanmalı. Birleşme yasasında özerlikle ilgili hiçbir şey yok. Yerel yönetimler tüzük yaptığı zaman Bakanlar Kurulu’ndan geçirmeleri gerekiyor. Avrupa Birliği ise belediyelerin merkezlerden koparılmasını söylüyor. Yerel yönetimleri merkezi yönetimlere bağlı tutarsanız yine hantallığa sebebiyet verirsiniz” dedi. https://www.kibrispostasi.com/c35-KIBRIS_HABERLERI/n415885-aysegul-baybars-yasayla-duzenlenmesi-gereken-yetkiler-6-kisilik-ekibe-verilemez

“YASAYLA DÜZENLENMESİ GEREKEN YETKİLER, 6 KİŞİLİK BİR EKİBE VERİLEMEZ”

Yasa taslağına göre 6 kişiden oluşacak bir komisyona yetki verileceğini söyleyen Baybars, yasayla düzenlenmesi gereken yetkilerin 6 kişilik bir ekibe verilemeyeceğini belirtti. Baybars, “6 kişi uzlaşamazsa ne olacak? Kural, nizam yok, tam bir kaosa gidecek.” dedi.

***

Günün Sözü

"Ben sensiz de yaşarım ama seninle bir başka yaşarım."

Cemal Süreya

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları