Myanmar askerleri uyanık kalmak için "metamfetamin kullanmaya zorlanıyor"
İsyancı güçler tarafından yakalanan askerler, Myanmar'da iktidardaki cuntanın, savaş alanında tetikte olmalarını sağlamak ve şiddete karşı duyarlılıklarını azaltmak için askerlere uyuşturucu kullandırdığını iddia etti.
İsyancı Karenni Milliyetleri Savunma Gücü'nün yayımladığı videodaki yakalanmış 5 asker, cuntanın askeri üslere metamfetamin temin ettiğini ileri sürdü.
Askerler, Şubat 2021'de iktidarı Ang San Su Çi'nin hükümetinden alan darbenin ardından cuntayla etnik isyancılar arasında çıkan çatışmalar sırasında zorla orduya alındıklarını iddia etti.
İç savaş, geçen yılın sonlarında Myanmar Ulusal Demokratik İttifak Ordusu, Arakan Ordusu ve Ta'ang Ulusal Kurtuluş Ordusu'ndan oluşan Üç Kardeşler İttifakı'nın orduya saldırması ve sınır bölgelerindeki şehirlerle askeri üsleri hızla ele geçirmesiyle şiddetlenmişti.
Videoda, adının Er Poe Htoo olduğu saptanan bir asker, kendilerine metamfetamin verildiğini ve doğudaki Kayah eyaletinde "şüpheli evleri" ateşe vermelerinin emredildiğini öne sürüyor.
The Irrawaddy, videodaki başka bir askerin, isyancı grupların üniformalarına gönderme yaparak "Görüş alanımızı engelleyen ve üniformaların bulunduğu evleri yakmak zorunda kaldık" dediğini aktardı.
Geçen yıl Uluslararası Af Örgütü, orduyu etnik azınlık isyancılara karşı savaşında, sivil ayrımı gözetmeksizin saldırmak ve yasaklı misket bombaları kullanmakla suçlayarak savaş suçu şüphelerinin soruşturulması için çağrı yapmıştı.
Askerler, nöbet günlerinde uyku haliyle başa çıkmak için kendilerine yerel olarak Ya ba adıyla bilinen metamfetamin tabletleri verildiğini iddia etti.
Askerlerden biri "Binbaşı da bazen uyuşturucu kullanıyor" dedi.
Myanmar ordusu, uzun süredir metamfetamin ve eroin de dahil olmak üzere uyuşturucu üretim ve ticaretine karışmakla suçlanıyor.
İsyancı güçlerin Sagaing bölgesindeki Pinlebu kasabasını ele geçirirken eroin dolu 1300 sabun kutusu yakaladığı bildirilmişti.
Ülkedeki istikrarsızlık ve şiddet, ucuz Ya ba üretimini mümkün kılarak Güneydoğu Asya'daki uyuşturucu krizini körükledi.
BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi, bu yıl yayımladığı raporda Güneydoğu Asya ve Doğu Asya'nın metamfetamin ve diğer sentetik uyuşturucularla dolu olduğunu belirtmişti. Bu uyuşturucunun kaynağının büyük ölçüde Tayland, Myanmar ve Laos'un birleştiği Altın Üçgen adıyla bilinen sınır bölgesi olduğu saptanmıştı.
Özellikle Myanmar'ın kuzey eyaleti Şan'daki metamfetamin laboratuvarı sayısının giderek arttığı aktarılıyor.
BM raporunda Doğu ve Güneydoğu Asya'da ele geçirilen metamfetamin miktarının 2023'te 190 tona ulaşarak rekor kırdığı bildirilmişti. Uyuşturucunun yaklaşık yüzde 89'u başta Altın Üçgen olmak üzere Güneydoğu Asya'dan geliyordu.
The Independent cevap hakkı için Myanmar Savunma Bakanlığı ve Kayah Eyaleti yönetimiyle iletişime geçti.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.