Güney Kıbrıs'ta çalışanlar Avrupa’dakilerden 2 yıl fazla çalışıp yüzde 40 daha az emekli maaşı alıyor

Eurostat raporuna göre, Güney Kıbrıs’ta ortalama çalışma süresi AB’nin 22 ay üzerinde olmasına rağmen, emeklilik sistemindeki aksaklıklar nedeniyle emekliler Avrupa ortalamasının yaklaşık yüzde 40 altında maaş alıyor. Emeklilik sonrası çalışma oranı ise AB ortalamasının iki katından fazla.

Avrupa İstatistik Birimi Eurostat’ın hazırladığı raporda, Rumların Avrupa ortalamasına göre 2 yıl daha fazla çalıştığını ancak uygulanan emeklilik sistemi ve sapmalar sebebiyle çok daha az emeklilik maaşı aldıkları bildirildi.
Haravgi’nin, “İki Yıl Fazla Çalışıyoruz Ama Açlık Maaşı Alıyoruz” başlığıyla manşete çektiği habere göre, Avrupa İstatistik Birimi’nin raporu 2024 verilerine dayandırıldı.
Buna göre Güney Kıbrıs’taki 15 yaş ve üzeri kişilerin beklenen ortalama çalışma hayatı süresinin 39 yıl olduğunu, bu sürenin AB ortalamasından 22 ay fazla olduğu ortaya çıktı.
Buna karşılık AB üyesi devletler arasında Güney Kıbrıs’ta, emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden kişi oranı çok yüksek. Yani Güney Kıbrıs’ta emeklilikten sonra çalışma hayatına devam edenlerin oranı yüzde 29,2 iken bu alanda Avrupa ortalaması yüzde 13. Rum tarafında emekliler AB ortalamasından yaklaşık yüzde 40 daha az emekli maaşı alıyor.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.