10 soruda Domuz gribi hastalığı
Domuz gribi nedir?
İnfluenza isimli virüsün yaptığı Solunum yolu enfeksiyonu Grip hastalığı olarak bilinir. Grip ateşli bir hastalıktır. Burun akıntısı, eklem ağrıları, halsizlik, titreme, öksürük ve hatta mide bulantısı ve kusma görülebilir.
İnfluenza’nın farklı tipleri vardır. Her yıl farklı mutasyonlar geçirerek salgın hastalıklara neden olabilirler. Bu dönem sıklıkla görülen A Tipi İnfluenza virüsünün H1N1 alt grubuna ‘Domuz Gribi’ adı verilir. Domuz gribi haricinde farklı A tipi İnfluenza virüsleri de mevcuttur. Dünya üzerinde şu sıralar yoğun bir şekilde salgınlara neden olan A tipi İnfluenza gribi ise H3N2 tipi Grip virüsüdür.
Hangi yollarla bulaşır?
Diğer Solunum yolu enfeksiyonları gibi -klasik bilgi olarak- İnfluenza hastalığı da öksüren hapşıran kişi ve çocuklardan birbirlerine hava yoluyla bulaşır. Son yıllarda yapılan araştırmalar ise virüsün en az hava yoluyla olduğu kadar ortak kullanılan (telefon, merdiven, asansör ve oyuncaklar gibi) cisimler ile de bulaşabileceğini göstermiştir.
Nasıl saptanır?
Domuz gribi ve diğer İnfluenza hastalıkları pratikte burundan -Antijen testleri gibi- alınan bir sürüntü örneği ile dakikalar içerisinde saptanabilir.
En belirgin özelliği nedir ?
Bu dönem görülen İnfluenza A tipi gripleri hızla ve titremekle yükselen, 39 derecenin üzerine çıkabilen ateş şikayeti ile başlıyor. Bunu takip eden halsizlik, dermansızlık, ve yaygın eklem ağrıları tipiktir.
Çocuklarda bile alışık olmadığımız şekilde baş, el ve ayak ağrıları görülür.
Öksürük ve burun akıntısı gibi tipik grip belirtileri ise genellikle 2-3. günden sonra belirginleşir. Küçük çocuklarda mide bulantısı, kusma hatta ishal bile görülebilir.
Vücutta ne kadar kalır? Tekrar test yapmak gerekir mi?
Hastalığın seyri ortalama 5-7 gün kadardır.
Eğer vücutta ikincil bir fırsatçı bakteri enfeksiyonu gelişmezse hastalık bir hafta içinde düzelir.
Fırsatçı enfeksiyonlar grip hastalığı ile birlikte bronşit hatta zatürre hastalıklarına zemin hazırlar. Bu durumda hastalık haftalar boyu şiddetini artırarak devam edebilir.
Koronavirüs enfeksiyonunda yapıldığı gibi 5 veya 7. gün sonunda tekrar test yapmak anlamsız ve gereksizdir.
Tedavisi nasıl yapılır?
İnfluenza virüsünün son yıllarda geliştirilen anti-viral tedavi seçenekleri vardır. Bunların arasından en sık kullanılanı Oseltamivir etken maddeli ilaçtır.
Bu ilaç özel durumlarda sadece risk grubu hastalara kullanılmaktadır. Hastalığın ilk günlerinde tedaviye başlanması halinde ağır seyri önlemektedir.
Bunun haricinde yatak istirahati bol sıvı tüketimi, C vitamininden zengin beslenme ve gerektiğinde ateş düşürücü, öksürük ve soğuk algınlığı ilaçları diğer tedavi yöntemleridir.
Aşı işe yarar mı? Aşılar hala daha yapılabilir mi?
Grip aşıları bir önceki yıl en sık görülen 3 veya 4 İnfluenza virüs tipini kapsayacak şekilde her yıl yeniden tasarlanıp üretilmektedir. Son dönemde kullanılan aşılar domuz gribi veya İnfluenza A tipi (H3N2) gribe karşı da koruyuculuk göstermektedir.
Grip aşıları hastalığın ağır seyrini önlemekte, ortaya çıkacak uzun dönem (beyin, kalp hasarı gibi) yan etkileri ciddi oranda azaltmaktadır. Dolayısı ile çok etkili bir korunma yöntemidir.
Dünya Sağlık Örgütü her yıl eylül ayı itibarı ile 6 ay üzerindeki tüm çocuk ve erişkinlere Grip aşılarının yapılması önermektedir.
Risk grubundaki şahıslar için -yapılmamış ise- bu yıl için hala daha GRİP AŞILARINI YAPTIRMA ŞANSI VARDIR. Aşıların etki göstermesi zaman alırken bu uygulama ağır tabloları önlemekte etkili olacaktır.
Çocukları etkileme boyutu nedir?
Özellikle kreş ve okul çağı çocukları yakın temas nedeniyle bulaşı açısından daha büyük risk altındadır. Sınıftaki tek bir hasta çocuktan bulaşan virüs tüm sınıfı, öğretmenleri ve aileleri etkileyebilmektedir.
Ayrıca çocuklarda erişkinlere göre daha dirençli ve yüksek ateş ve beslenme bozuklukları görülebilmektedir. Bu nedenle İnfluenza hastalığı geçiren çocukların bir kısmının hastaneye yatarak tedavi alması gerekmektedir.
İnfluenza hastalıkları kalıcı hasar bırakır mı?
Grip hastalıkları sağlıklı kişilerde hemen her zaman bir hafta içerisinde tamamen düzelir.
Risk grubu kişiler, yaşlı ve bağışık sistemleri zayıf kişilerde ise fırsatçı enfeksiyonlar nedeniyle uzun süren bronşit veya zatürree hastalıklarına neden olabilir.
Çok ender olarak hayati risk taşıyan veya engellilik hali yaratan kalp kası tutulumu ve beyin tutulumu yapabilir.
Korunmak için neler yapmamız gerekir?
Uzakdoğu ülkelerinde yaşayan insanlar yıllardır bu dönemlerde önlem amacıyla 7'den 70’e maske takmaktadırlar. Maske kullanımı, sadece Koronavirüs değil Grip hastalığı için de en etkili korunma yöntemidir.
Maske haricinde bu dönemde sıcak-soğuk farkına dikkat etmek, oda ısısını 21-23 derece civarında tutmak, bol sıvı tüketmek ve C vitamininden zengin beslenmek grip hastalığına karşı doğal direncimizi artıracaktır.
Hasta çocukların kreş ve okullara gönderilmemesi ve her yaşta el yıkama alışkanlığı edinilmesi bu tür salgınları ciddi oranda azaltacaktır.

Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.