DOĞA ve ÇEVRE
okuma süresi: 9 dak.

Uzmanlar, atık pillerin yarattığı tehlikeleri Kıbrıs Postası’na değerlendirdi

Uzmanlar, atık pillerin yarattığı tehlikeleri Kıbrıs Postası’na değerlendirdi

Çevre alanındaki uzmanlar, çevreyi ve canlı sağlığını doğrudan tehdit eden atık piller ile ilgili Kıbrıs Postası’na konuştu. Prof. Dr. Şerife Gündüz, atık pillerin kirlettiği suların evlerdeki musluklara kadar gelebileceğini belirterek, tehlikenin boyutuna dikkat çekti. Biyologlar Derneği Başkanı Hatice Benan ise, atık pillerin yarattığı su kirliliği ile sucul ekosistemi alt üst ettiğini vurguladı.

Yayın Tarihi: 20/03/23 14:00
Güncelleme Tarihi: 20/03/23 15:38
okuma süresi: 9 dak.
Uzmanlar, atık pillerin yarattığı tehlikeleri Kıbrıs Postası’na değerlendirdi

Ülkede son yıllarda artan pil kullanımı, insan sağlığı ve çevre için potansiyel tehlikeler oluşturmaktadır...

Prof. Dr. Şerife Gündüz, atık pillerin kirlettiği suların musluklarımıza kadar gelebileceğine dikkat çekti. Etrafa pil kutuları koymanın yeterli olmadığına değinen Gündüz, “Piller, tehlikeli atık sınıfına girdikleri için de onların toplanması ve Tehlikeli Atık Depoları’nda özel muhafazası gereklidir” şeklinde konuştu.

Biyologlar Derneği Başkanı Hatice Benan ise, ağır metallerin toprağa ve yer altı su kaynaklarına nüfuz ettiğini, toprağı kirletip kullanılmaz hale getirdiğini ve yarattığı su kirliliği ile sucul ekosistemi alt üst ettiğini söyledi.

Kulanılan pillerin doğru ve planlı bir şekilde toplanmıyor olması ve geri dönüşümün sağlanmaması da söz konusu tehlikeyi farklı bir noktaya taşıdı.

GAZİLER: ATIK PİLLER PROFESYONEL BİR HİZMETLE ALINMIYOR

Gönüllü olarak atık pilleri toplayan Atleks Sanverler Ortaokulu’nda Teknoloji ve Tasarım Öğretmeni Pembe Gaziler, atık pilleri toplama aşamasında karşılaştığı sorunları Kıbrıs Postası’na değerlendirdi.

Atık pillerin profesyonel bir hizmetle alınmadığını kaydeden Gaziler, “Pandemi öncesi bir kez okulumuzda toplanan pilleri Güney’deki pil kutularına bırakmıştım. Ondan sonra da toplanan piller sızdırmaya başladıkları atıkları ile hala duruyorlar” dedi.

Gaziler, yıllardır çeşitli organizasyonlar ile ülkenin her köşesine pil kutuları bırakıldığını, fakat bu pillerin akıbetinin düşünülmediğini kaydetti.

Bir dönem Avrupa Birliği (AB) ve Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) iş birliği ile bir proje başlatıldığını hatırlatan Gaziler, konuyla ilgili açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

“Ama sonrasında piller yine kutularda kaldı. Yakın geçmişte kaç kez turizm ve çevre bakanlığının ilgili bölümünü aradım, bir türlü düzgün bir cevap alamadım. Bu konu ile gönüllü ilgilenenlere ulaştım, Güngör’deki alandan bahsettiler, ama ‘tam olarak bu piller ne yapılıyor ne kadar güvenlidir yapılan işlemler, hala yapılıyor mu’ diye kesin cevap almadım. Yeşil Barış Hareketi ile görüştüm. Onlara da detaylı edindiğim bilgileri aktardım. Yine yakın geçmişte bu konuda bilgi sahibi çevre gönüllüleri ve  üniversitelerdeki ilgili kişilere ulaştım konuyu anlattım, ancak bizi çözüme ulaştıracak bir bilgiye ulaşamadım. Bu yılın başında Değirmenlik Lisesi’nin bir haberi ile pillerini teslim ettiklerini öğrendiğimde iletişime geçtikleri numarayı alıp aradım. Çevre Dairesi de en son bu işi kendilerinin yapmadıklarını bizim Güngör’e kendimizin götürmemiz gerektiğini söyledi. Şimdi ise okulumuzda hem sızdıran eski hem de yeni pil kutularındaki teslim edilmeyi bekleyen piller çocuklarımız ve çevre için tehdit oluşturmaya devam ediyor.”

Prof. Dr. Şerife Gündüz ve Biyologlar Derneği Başkanı Hatice Benan, atık pillerin yarattığı tehlikeyi ve bu tehlikeye karşı yapılması gerekenleri Kıbrıs Postası’na anlattı.

GÜNDÜZ: ATIK PİLLERİN KİRLETTİĞİ SULAR MUSLUKLARIMIZA KADAR GELEBİLİR

Prof. Dr. Şerife Gündüz, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Piller paslandıkça kimyasalları toprağa karışır ve yer altı ve yüzey sularını kirletir. Binlerce bitki ve hayvanı içeren ekosistemlerimiz, pillerin içerdiği kimyasallarla toprağa ve suyu kirletir. Ekosistemlere zarar verir” ifadelerini kullandı.

Atık pillerin kirlettiği suların musluklarımıza kadar gelebileceğine dikkat çeken Gündüz, “Yanlış atılan Lityum piller, yıllarca için için yanan çöplük yangınlarına neden olabilir. Bunun sonucunda havaya salınan zehirli kimyasallar nefes almamızı olumsuz etkiler ve küresel ısınmaya katkıda bulunur” diye konuştu.

Şerife Gündüz, uygun şekilde depolanmayan pillerin içindeki kimyasalların buharlaşmış şeklinin de atmosferde hapsolup gölleri ve dereleri yağmur şeklinde kirleteceğine burgu yaparak, “Yer altı sularımızın kirlenmesi tüm doğal yaşamın ve insan sağlığının tehlike altında olması demektir” dedi.

“ATIK PİLLER ÖZEL ALANLARDA MUHAFAZA EDİLMELİDİR”

Pillerin, içerdiği kimyasal maddeler nedeniyle çevreye veya evsel atıklardan ayrıştırılmaları ve özel alanlarda muhafaza edilmeleri gerektiğini ifade eden Gündüz, konuyla ilgili açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

“Yapılan araştırmalarda ülkemizde her yıl yaklaşık 70 ton atık pil ve 500 ton atık akü yaratıldığı bilinmesine rağmen, önlem alınamıyor. Pillerde bulunan nikel ve kadmiyum gibi zehirli metaller insanlar için bilinen kanserojen maddelerdir. Şarj edilebilir piller, yeniden kullanılabilir olmaları nedeniyle tüketiciye hem tasarruf sağlar hem doğamız daha az kirlenir. Yani etrafa pil kutusu koymak yeterli değil, tehlikeli atık sınıfına girdikleri için de onların toplanması ve Tehlikeli Atık Depoları’nda özel muhafazası gereklidir.”

BENAN: ATIK PİLLER SUCUL EKOSİSTEMİ ALT ÜST EDİYOR

Biyologlar Derneği Başkanı Hatice Benan ise, atık pillerin yarattığı tehlikelerle ilgili olarak, “Ömrü bitmiş atık piller içerdikleri kadyum, lityum, civa, kurşun, nikel gibi ağır metallerin yanında sülfürik asit gibi toksik kimyasallar dolayı ekosistemin hem fiziksel hem de biyolojik faktörleri üzerinde negatif etkilere sahiptir” açıklamasında bulundu.

Bahsedilen ağır metallerin toprağa ve yer altı su kaynaklarına nüfuz ettiğini, toprağı kirletip kullanılmaz hale getirdiğini ve yarattığı su kirliliği ile sucul ekosistemi alt üst ettiğini dile getiren Benan, “Özelde etkilenen sucul ekosistemin dahil olduğu besin zincirleri yoluyla aslında tüm ekosistemlere ve dahil olan tüm canlıları da dolaylı yoldan negatif olarak etkilemekte ve dokulardaki zehirli madde birikimi dediğimiz biyolojik birikime katkı sağlamaktadır” dedi.

Hatice Benan, “Bu ağır metallerin canlı vücudunda eser miktarda bile bulunması sağlık açısından ciddi tehlike yaratmaktadır. Örneğin kurşun önce beyin ve kas gibi yumuşak dokulara kan yolu ile iletilirken bir süre sonra kemik gibi sert dokulara da ulaşır” ifadelerini kullandı.

“ÜLKEMİZDE YILDA YAKLAŞIK 600 TONDAN FAZLA PİL VE ARABA AKÜSÜ ATIK HALE GELİYOR”

Ülkemizde yılda yaklaşık olarak 600 tondan fazla pil ve araba aküsünün atık hale geldiğini söyleyen Benan, “Atık pillerin toplanması ile ilgili girişimler olmasına rağmen etkili geri dönüşüm aşamasına ulaşamamaktadır. Bunun en basit örneği okullarda yıllardır dolu bir şekilde bekleyen atık pil kutularıdır” diye konuştu.

Benan, okullara veya diğer kamu kuruluşlarına yerleştirilen atık pil kutularının yetersiz olduğunu belirterek, “Zaten toplanmıyorlar. Yapılan projeler farkındalık yaratmakta başarılı fakat sürdürülebilirliği ve farkındalığı yaşam tarzı haline getirme konusunda maalesef tartışmaya açık. Yapılan projelerin gerçek değeri hem hükümetin hem de ithalatçıların bu konuda sorumluluk alması ile başarılabilir” açıklamasında bulundu.

Atık pillerin daha doğru bir şekilde toplanabilmesi ve geri dönüşümünün sağlanabilmesi için yapılması gerekenlerle ilgili de konuşan Benan, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Toplumun sigortaları olan sivil toplum örgütlerinin bu konuda halkın farkındalığını artırmak ve hükümete baskı yapma konusunda başarılı ve üzerine düşen görevi yaptığını fakat hükümet tarafından somut geri dönütler alınmadığını ve gereken yaptırımların ve/veya denetimlerin gerçekleşmediğini düşünmekteyim. Atık pil sorununun ilgili bakanlık ve daire tarafından üstlenilmesi ve sistemli bir toplama düzeni sağlanması ile ancak sonlanacağını düşünmekteyiz. Bu konuda harekete geçmemek doğa ve halk sağlığını umarsızca riske atmak demektir. Halkı atık pilin sağlığa ve doğaya etkileri ile ilgili, atık pili nasıl muhafaza edeceği ile ilgili bilgilendirmek ve devlet tarafından sağlanacak toplama alanlarına yönlendirebilmek gerekmektedir. Ülkemizin Dünya’nın modern, halk ve çevre sağlığını önemseyen diğer ülkelerine yaklaşabilmesi için radikal değişimlere ve yasaların uygulanmasını sağlayan etkili denetimlere ihtiyacı vardır.”

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Omotut Ozdertut21/03/23 00:29
Memleket batmış durumda. Atık pilleri, atık demirleri, atık asitli malzemeleri mi düşüneceğiz? Bunlar sonraki konular.