Dünyanın en büyük ve hoş olmayan kokuya sahip çiçeği tehlike altında
42 Rafflesia türünün tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtildi...
Bilim insanları yakın zamanda, çürümüş veya bozulmuş et kokusunu taklit eden, hoş olmayan kokusuyla bilinen en büyük çiçeğinin neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ortaya koydu.
Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre bilim insanları, 42 türü olan Rafflesia'nın yüzde 60'ının ormansızlaşma, tohum ve üreme bankası eksikliği gibi faktörler nedeniyle ‘kritik tehlike altında’ olduğu görüşünde. Uzmanlar ayrıca bazı yeni türlerin bilim keşfetmeden yok edildiğini söylüyor.
Londra'daki Kew Gardens’a göre bir metre büyüklüğe ulaşabilen Rafflesia dünyadaki en büyük çiçek. Söz konusu çiçek, polen taşıyan sinekleri çekmek için keskin bir koku yayıyor.
Rafflesia, Endonezya'nın Sumatra ve Java gibi bölgelerinin yanı sıra Borneo, Malezya, Tayland ve Filipinler'in bazı bölgelerinde bulunuyor.
Bu devasa çiçekler beş loblu olup, kırmızımsı kahverenginin yanı sıra beyaz beneklere sahip ve bir hafta boyunca görünebiliyor.
Çiçek aynı zamanda yerli topluluklarda enerji içecekleri yapmak, ateş ve sırt ağrısını tedavi etmek gibi çeşitli şekillerde kullanılıyor.
Ancak uzmanlar, türlerin üçte ikisinin şu an korunan alanların dışında bulunduğuna ve bu durumun korunmalarını özellikle zorlaştırdığına dikkat çekiyor.
Bilim insanları çalışmalarında ‘dünyanın en seçkin çiçeklerini’ kurtarmak için ‘acil ve ortak bir yaklaşımın’ artık hayati önem taşıdığını vurguluyorlar.
Ayrıca koruma alanlarının genişletilmesinin, doğal yaşam alanlarının dışına yayılmasının, ekoturizmin ve sosyal medya kampanyalarının bitki korumanın bir ‘simgesi’ olarak öne çıkarılmasının önemine dikkat çekiyorlar.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.