DOĞA ve ÇEVRE
okuma süresi: 4 dak.

Şerife Gündüz: Doğal alanların ve kumul ekosistemlerinin korunması gerekiyor

Şerife Gündüz: Doğal alanların ve kumul ekosistemlerinin korunması gerekiyor

UFÜ Çevre Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şerife Gündüz, Karpaz bölgesinde çoğunlukla eşsiz ve değerli kumul sistemleri gibi hala varlığını koruyan doğal alanların bulunduğuna dikkat çekerek, “Varlığını sürdüren doğal alanların, özellikle de kumul ekosistemlerinin korunması gerekiyor” dedi.

Yayın Tarihi: 27/10/23 16:13
Güncelleme Tarihi: 27/10/23 16:35
okuma süresi: 4 dak.
Şerife Gündüz: Doğal alanların ve kumul ekosistemlerinin korunması gerekiyor

Uluslararası Final Üniversitesi (UFÜ) Çevre Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şerife Gündüz, Karpaz Emirnamesi’nin değiştirilmesine yönelik yetkili ağızların yaptığı açıklamaları Kıbrıs Postası’na değerlendirdi.

UFÜ Çevre Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Gündüz, Karpaz bölgesindeki bazı alanların Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB) olarak seçildiğini hatırlatarak, “Bu alanlar hem ulusal hem de uluslararası öneme sahip deniz kaplumbağası yavrularının varlığı dolayısıyla ÖÇKB seçildi” dedi.

“DOĞAL ALANLARIN VE KUMUL EKOSİSTEMLERİNİN KORUNMASI GEREKİYOR”

Karpaz bölgesinin bitki örtüsü yapısı, kumlu ve kayalık kıyı şeridi ile tipik Akdeniz kıyı doğasına sahip olduğuna dikkat çeken Gündüz, “Çoğunlukla eşsiz ve değerli kumul sistemleri gibi hala varlığını koruyan doğal alanlar bulunmaktadır. Varlığını sürdüren doğal alanların, özellikle de kumul ekosistemlerinin korunması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Gündüz, Karpaz ÖÇKB'nin kendine özgü özel yaşam alanını oluşturan pek çok endemik ve nadir bitki türünü barındırdığı söyledi. ÖÇKB'de 22 endemik bitki türünün bulunduğunu kaydeden Gündüz, konuyla ilgili şu verileri paylaştı:

“Euphorbia paralias (Tehlike altında), Juncus maritimus (Hassas), Salsola soda (Hassas), Valantia muralis (Tehlikede) ve Ophrys kotschyi (Hassas). Ayrıca, IUCN kırmızı listesinde veya Bern Sözleşmesi kapsamında listelenmiş olan birçok endemik bitki türü de bulunmaktadır. Karpaz ÖÇKB'de başlıca deniz kaplumbağalarının yuvalama, fok, kuş yuvalama ve kuş göçü açısından önemli alanlar bulunmaktadır.

ÖÇKB'de bulunan kumsallarda iki deniz kaplumbağası türü yuva yapar. Caretta caretta kaplumbağalarının yuvalama sayıları açısından bakıldığında, Ronnas Körfezi ve Ayios Philon plajları tüm Akdeniz Havzası'nda yeşil kaplumbağalar için en önemli 3. yuvalama kumsallarıdır. ÖÇKB sınırları içerisinde iki endemik kelebek türü bulunmuştur; ulusal çapta nadir bulunan üç tür kelebekte mevcuttur.”

“KARPAZ YÖNETİM PLANI’NDA ALANINDA DEĞERLİ BİLİM İNSANLARI ÇALIŞTI”

Paylaştığı verilerin Karpaz Yönetim Planı’nın içerisinde yer aldığını ifade eden Gündüz, “Bu planda alanında değerli bilim insanları çalıştı” diye konuştu.

Gündüz, Karpaz Yönetim Planı kapsamında kararları o dönemin hükümetleri ile birlikte aldıklarına vurgu yaparak, “Herkes Karpaz’ın önemli olduğunu biliyor. Hep söylüyorum, bu bizim mirasımızdır. Gelecek nesillere bırakacağımız miras…” açıklamasında bulundu.

“DOĞA HAKKINI GÖZETMEMİZ GEREKİYOR”     

Karpaz bölgesinde yaşayan türlerin de yaşama hakkı olduğunu söyleyen Gündüz, “Doğa hakkını da gözetmemiz gerekiyor” dedi.

Gündüz, hem gelecek nesillerin mirasını korumak hem de doğada yaşayan diğer canlıların varlığını korumak için uğraşılması gerektiğini belirterek, “Ülkesini seven herkes de bunu yapmalıdır” ifadelerini kullandı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.