DOĞA ve ÇEVRE
okuma süresi: 3 dak.

Büyük beyaz köpekbalığının devasa atasının fosili bulundu

Büyük beyaz köpekbalığının devasa atasının fosili bulundu

Dinozorlarla birlikte yaşayan, tarih öncesine ait yırtıcı hayvanın soyu muhtemelen av rekabeti nedeniyle tükendi...

Yayın Tarihi: 26/04/24 14:45
okuma süresi: 3 dak.
Büyük beyaz köpekbalığının devasa atasının fosili bulundu
A- A A+

Büyük beyaz köpekbalıklarının atasına ait olağanüstü derecede iyi korunmuş dev bir fosil bulan bilim insanları dinozorlarla birlikte yaşamış bu tarih öncesi yırtıcıların soyunun nasıl tükendiğini ortaya çıkardı.

İlk kez 18. yüzyılda keşfedilen Ptychodus cinsi köpekbalıkları, çoğunlukla fosil diş örneklerine dayanılarak tanımlandı fakat vücutlarının gerçek şekli ve boyutu belirsizliğini korudu.

Keşifte yer alan bilim insanları şöyle diyor:

Örnekler çoğunlukla tek başına dişlerden ya da az çok tam haldeki dentisyonlardan oluşurken, kafatası ve kafatası dışındaki iskeletin parçaları çok nadir bulunuyor.

Öte yandan yeni ortaya çıkarılan fosiller arasında tüm vücudun hatlarını gösteren bir örnek de var. Fosil yaklaşık 100 milyon yıl önce başlayan, Meksika'daki Geç Kretase döneminin erken zamanlarına ait.

Bilim insanları "iyi korunmuş" fosilin Ptychodus'un anatomisi ve sistematik konumu hakkında kritik bilgileri açığa çıkardığını söylüyor.

Yaklaşık 10 metre uzunluğundaki fosil örneğini inceleyen araştırmacılar köpekbalığının atası ve onun şekli, nasıl hareket ettiği ve sudaki avlanma teknikleri hakkında bilgi edindi.

Bilim insanları bu büyük yırtıcının, büyük beyaz köpekbalıkları ve somon köpekbalıklarını içeren dik burunlular veya Lamniformes grubuna ait olduğunu ve günümüz köpekbalıklarında görülenlerden farklı olarak öğütücü dişlere sahip olduğunu buldu.

Araştırmacılar, bu köpekbalıklarının muhtemelen derin denizlerdeki omurgasızlardan ziyade büyük ölçüde ammonitler ve deniz kaplumbağaları gibi sert kabuklu avlarla beslendiğini söylüyor.

Araştırmacılar yüksek hızlarda seyahat ettiklerine işaret eden aerodinamik bir vücut şekline sahip, tarih öncesine ait bu köpekbalıklarının çok çeşitli olduğundan şüpheleniyor.

Bu köpekbalıkları Kretase deniz ekosistemlerinde "baskın bir gruba" işaret eden, "yırtıcılar arasında özel bir alanı" işgal etti.  

Dinozorları yok eden asteroit çarpmasından önce yok olmaları, bu tarih öncesi köpekbalıklarının yeni ortaya çıkan ve aynı avı hedefleyen dev deniz sürüngenleriyle rekabet nedeniyle yok olmuş olabileceğini gösteriyor.

Bilim insanları şöyle diyor:

Kampaniyen döneminde, Kretase sonundaki krizden çok önce yok olmaları, yeni ortaya çıkan küt dişli globidensini ve prognathodontin mosazorlarıyla rekabetle ilgili olabilir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.