Akdeniz’deki balıkçılar caretta carettaların korunmasını için ışıklı ağlar kullanmalı
Her yıl Akdeniz’de yaklaşık 132 bin caretta caretta ağlara takılıyor ve yaklaşık 40 bini yaşamını yitiriyor. Deniz kaplumbağaları korumak için, balıkçıların ışıklı ağlar kullanması gerektiğine dikkat çekiliyor.
Her yıl Akdeniz’de yaklaşık 132 bin caretta carettanın ağlara takıldığını ve yaklaşık 40 bininin yaşamını yitirdiğini ifade eden Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, balıkçıların ışıklı ağlar kullanmasını sağlayarak deniz kaplumbağalarını koruduklarını ifade etti.
Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan caretta carettaların yuvalarının ve yavrularının korunmasına yönelik çalışmalar neticesinde Türkiye’deki yuva sayılarında artış gerçekleşti.
Yuva koruma çalışmalarına Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün destekleriyle yuva, yumurta ve yavruların korunduğunu ifade eden DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, Akdeniz’de ciddi koruma çalışmaları yapıldığını ifade etti.
Yaklaşık 40 yıl önce yapılan koruma çalışmalarında gönderilen yavruların artık anne olarak doğduğu kumsallara geldiğini ifade eden Prof. Dr. Kaska, "Yuva sayılarımız belki 200-300’lü sayılardan 600-700’lü sayılara ulaştı. Neredeyse yüzde 50’ye varan belki bazı kumsallarda yüzde 100’e varan yuva sayılarında bir artış gösterdi.
Aslında kaplumbağaların çok iyi korunduğunu söyleyebiliriz ancak biz ne kadar yuvaları yavruları korusak da kaplumbağaların korunması için denizde de koruma çalışmaları gerekli. Çünkü Akdeniz’in tamamında balıkçı ağları bir yılda 132 bin civarında kaplumbağa takılıyor. Bu ağlara takılan kaplumbağaların 30 bin, 40 bini de maalesef ölebiliyor. Dolayısıyla ölümlerin yerine yeni yavruları göndermek önemli ama o ölümlerin azaltılması yönünde de çalışmalar yapıyor" dedi.
BİLİNÇLİ BALIKÇILARIN İŞ BİRLİĞİ İLE DENİZ KAPLUMBAĞALARI KORUNMAYA ÇALIŞILIYOR
Deniz içerisinde caretta carettaları koruma çalışmalarını anlatan Prof. Dr. Kaska, şu ifadeleri kullandı:
"Balıkçıların ağlarına ışık takarak kaplumbağaların bu ağları görmesini sağlıyoruz ve kaplumbağa takılmaktan vazgeçerek ya da ışığı gördüğü için ağdan uzaklaşıyor. Bu çalışmalarla kaplumbağa ölümünü azaltmaya çalışıyoruz. Oltaların uçlarını J şeklinde biraz daha ucunu kıvrık hale getirirsek kaplumbağanın boğazına saplanmadan çıkarılabiliyor.
Bu oltaların kullanılması yönünde çalışmalar yapıyoruz. Özellikle trol ağlarında kaplumbağaların trolün içerisine geçmesini önleyecek bir ızgara takıyoruz. Bu ızgara sayesinde kaplumbağa dışarı çıkabiliyor ve kurtulabiliyor. İşte bu da kaplumbağa dışlama cihazı diyoruz. Bunun gibi ağlara takılmanın azaltılıp kaplumbağaların daha iyi korunması için çalışmalarımızı yürütüyoruz"
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.