YAŞAM
okuma süresi: 3 dak.

Antik Çin'in kozmetik sırları açığa çıkarıldı

Antik Çin'in kozmetik sırları açığa çıkarıldı

Arkeologlar, Antik Çin'de binlerce kişiye hitap eden başarılı bir kozmetik sektörü olduğunu ve o dönemde makyaj yapmanın temel bir kültürel alışkanlık sayıldığını keşfetti.

Yayın Tarihi: 12/10/24 10:05
okuma süresi: 3 dak.
Antik Çin'in kozmetik sırları açığa çıkarıldı
A- A A+

MS 618 ve 907 arasında gelişen sektörde, hayvan yağlarından yapılan nemlendiriciler ve grafit tozu içeren kaş belirginleştiriciler de dahil olmak üzere bir dizi ürün üretiliyordu. Archaeological and Anthropological Sciences isimli akademik dergide yayımlanan yeni çalışmada, ürünlerin Tang Hanedanı'nın elit olmayan zenginleri tarafından yaygın bir şekilde kullanıldığı belirtildi.

Tang Hanedanı'nın başkenti Şian'daki binlerce mezarın incelendiği araştırmada, bölgede bin yıldan daha önce yaşayan Antik Çinlilerin kozmetik tarifleri yaratmakla kalmayıp bunları "geliştirdiği" saptandı.

Örneğin gevişgetiren yağı olduğu tespit edilen bir üründe düşük miktarda turpgil tohumu yağı da vardı. Bu yağın eklenmesi, Çin'in kuzeyindeki soğuk ve kuru kışlarda ürünün sadece gevişgetirenlerin yağını içeren halinden daha kolay yayılmasını sağlıyordu.

Araştırmada "Bu, nemlendirici tarifinin geliştirildiğini gösteriyor" yazıyor.

Bugün bile birçok cilt bakım ürünündeki yağ, büyük oranda hayvansal kaynaklardan elde ediliyor.

Arkeologlar, Antik Çin uygarlığında renkli kozmetik ürünlerinin kullanıldığına dair kanıtlar da buldu. Kabuklarda sebze yağları, güveler ve bitki özlerinden yapılmış organik kalıntılar tespit ettiler.

Kazı alanında keşfedilen başka bir cilt bakım ürünü de büyük ihtimalle kolofan ve bitki pigmentlerinin karışımından yapılmıştı.

Çalışma, Tang Hanedanlığı'nda günümüzdeki ruj ve allıklara benzer ürünler kullanıldığına dikkat çekti. Araştırmada "Bir parça grafit cevheri, kaşlar için olan bir kozmetik ürünü gibi, zinober ve hayvansal tutkalın karışımı da ruj veya allık gibi kullanılıyordu" diye aktarıldı.

Ancak bazı ürünler, kullananlar için zehirli olabilecek bir cıva minerali içeriyor olabilir.

Araştırmada "Bulgular, Çin'deki Tang Hanedanlığı döneminde çeşitli kozmetik ürünlerin olduğuna ve bitkiler, hayvanlar ve mineraller dahil olmak üzere geniş bir hammadde yelpazesiyle üretildiğine işaret ediyor" diye belirtildi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.