İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Damla Beton: Alagadi içerisinde yasadışı bir inşaat girişimi başlatılmıştır

Damla Beton: Alagadi içerisinde yasadışı bir inşaat girişimi başlatılmıştır

Kuzey Kıbrıs Kaplumbağaları Koruma Derneği (SPOT) Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Damla Beton, koruma bölgelerinin sadece kaplumbağaları değil o bölgede yaşayan tüm flora ve faunayı korumak amacı ile meydana getirildiğine vurgu yaparak, bu bölgelerde gerçekleştirilecek yasadışı inşaatların ÖÇKB’lerin koruma statüsünü tehlikeye attığının da altını çizdi. Beton, “Alagadi içerisinde yasadışı bir inşaat girişimi başlatılmıştır” dedi.

Yayın Tarihi: 07/02/23 08:00
okuma süresi: 5 dak.
Damla Beton: Alagadi içerisinde yasadışı bir inşaat girişimi başlatılmıştır

Kuzey Kıbrıs Kaplumbağaları Koruma Derneği (SPOT) Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Damla Beton, dernek olarak yaptıkları çalışmaları Kıbrıs Postası'na anlattı.

Beton, SPOT olarak KKTC’deki ilk kaplumbağa koruma çalışmalarını 1992 yılında başlattıklarını daha sonra ise Çevre Koruma Dairesi’nin de kurulması ile kaplumbağaların korunmasına yönelik alanların belirlendiğini söyledi.

“Şu anki Özel Çevre Koruma Bölgelerinin (ÖÇKB) belirlenmesi sürecinde 1992 yıllarından itibaren başlayan kaplumbağa koruma çalışmaları sırasında topladığımız verilerin büyük katkısı oldu” diyen Beton, sonuç olarak kaplumbağa üreme alanlarının belirlenmesi ve hem sahada yuvaların korunması hem de yasalarla sahillerin korunması sayesinde son yıllarda yeşil kaplumbağa sayılarının birkaç katına çıktığını kaydetti.

“30 YILLIK İŞ BİRLİKLERİ ŞU ANDA MEYVELERİNİ VERİYOR”

30 yıllık iş birliği ve pek çok insanın, devlet kurumunun ve derneğin emeklerinin şu anda meyvelerini verdiğine değinen Beton, “30 sene önce kaplumbağaların varlığı hakkında pek konuşulmazken şu anda ülkemizin turizm logosu deniz kaplumbağası, kimliklerimizde deniz kaplumbağası yer alıyor” dedi.

Hatta pek çok şirket logosunda ya da isminde de kaplumbağa kullanıldığını belirten Beton, artık KKTC’de kaplumbağaların sadece bilinmekle kalınmadığını, buranın logosu yani yurtdışındaki temsilcisi haline geldiklerini anlattı.

30 yıldan fazla süredir de kaplumbağa çalışmalarını yürüttüklerini dile getiren Beton, “Eskiden balıkçılıkla yaşadıkları çatışmalar sırasında kasti öldürmeler oluyordu” şeklinde konuşarak, 10 yıldan uzun süredir balıkçılarla kurdukları güzel ilişkiler ve onların deniz sevgileri sayesinde artık kasti ölümlere pek rastlamadıklarını söyledi.

“BİR YILDA YAKLAŞIK 1500 KADAR KAPLUMBAĞA KKTC SULARINDA AĞLARA TAKILIYOR”

Beton, yılda yaklaşık olarak 1500 kadar kaplumbağanın KKTC sularında ağlara takıldığını tahmin ettiklerini, bunu engellemek için 6 yıl boyunca netlight teknolojisini geliştirmek için çalışmalar gerçekleştirdiklerini ifade etti.

“Bu teknoloji sayesinden hem kaplumbağaları korumayı hem de balıkçılarımızın ekonomik zarara uğramasını engellemeyi amaçlıyoruz” diyen Beton, geçen sene içerisinde bu cihazlardan yaklaşık 7000 adetini balıkçılara dağıttıklarından bahsetti.

Yukarıda da anlattıklarına değinen Beton, kaplumbağaların artık uluslararası arenadaki temsilci haline geldiklerini ifade ederek, “Bunun sebeplerinden birisi de SPOT olarak 30 senedir gerçekleştirdiğimiz istikrarlı çalışmalardır” dedi.

“30 SENEDE YAKLAŞIK 90’DAN FAZLA BİLİMSEL YAYINA İMZA ATTIK”

SPOT olarak 30 senede yaklaşık 90’dan fazla bilimsel yayına imza attıklarını dile getiren Beton, Tüm bu yayınların tüm dünyadaki araştırmacıların ilgisine sunulmakta olduğunu ifade etti.

Beton, “Hatta bazıları dünya basınında duyurulmakta” diyerek, uluslararası bilim camiasının da yapılan koruma çalışmalarını takdirle ve ilgi ile izlemekte olduğunu kaydetti.

“ALAGADİ İÇERİSİNDE YASADIŞI BİR İNŞAAT GİRİŞİMİ BAŞLATILMIŞTIR”

“Aldığımız duyumlara göre Alagadi ÖÇKB içerisinde yasadışı bir inşaat girişimi başlatılmıştır” şeklinde konuşan Beton, koruma bölgelerinin sadece kaplumbağaları değil o bölgede yaşayan tüm flora ve faunayı korumak amacı ile meydana getirildiğine vurgu yaptı.

Bu bölgelerde gerçekleştirilecek yasadışı inşaatların ÖÇKB’lerin koruma statüsünü tehlikeye attığının da altını çizen Beton, “Bölgede yaşayan yaban hayatın yok olmasına sebep olur” dedi.

“YASADIŞI YAPILAŞMALAR BİR AN ÖNCE DURDURULMALI”

Beton son olarak, bu şekilde yasadışı yapılaşmanın ilgili kurumlar tarafından bir an önce durdurulması ve alanların gereği gibi korunmasının KKTC’de paylaşılan tüm canlıların geleceği için çok önemli olduğunu kaydetti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.