İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Tunç Adanır: Esas problem zemin

Tunç Adanır: Esas problem zemin

KTMMOB Başkanı Tunç Adanır, insanın bir yere kadar doğaya müdahale edilebileceğini söyleyerek, deprem anında veya doğal afet durumunda zeminin nasıl çalışacağının bilinmemesi durumunda her şeyin boşa gideceğini ifade etti, “Esas problem zemin” dedi.

Yayın Tarihi: 10/02/23 11:35
okuma süresi: 4 dak.
Tunç Adanır: Esas problem zemin

Kıbrıs Türk Mimar ve Mühendisler Odası Birliği (KTMMOB) Başkanı Tunç Adanır, Kıbrıs Postası TV’de yayınlanan ve Erçin Şahmaran’ın hazırlayıp sunduğu ‘Objektif’ adlı programa konuk olarak katıldı.

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6'lık iki büyük depremle sarsılan Türkiye hakkında konuşan Adanır, “Kimse mutlu değil herkes ağlamaklı, umutlu bekleyiş var ama Türkiye depreminin genelindeki bu kadar can, bu kadar yıkım hepimizi üzüyor...” dedi.

Adanır, sosyal medya hesabı üzerinden daha önce yaptığı bir açıklamada, İmar (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın Meclis’e sevk edilmesine tepki göstermişti. Adanır buna bağlı olarak, KKTC’de anayasal hak olarak bir kişinin herhangi bir parseline resmi olarak yol temas ediyorsa o parselin otomatik imar hakkı olduğunu kaydetti.

“Avrupa’da genelde bölgeler imara kapalıdır, şehirlerin gelişeceği kısımlar ile ilgili planlamalar yapılır” diyen Adanır, orada bütün ihtiyaçlara bakıldığını dile getirdi.

Daha sonra bireysel haklara bakıldığını söyleyen Adanır, ilk planlama yapıldığını ve sonra işin mali kısmının boyutlandırıldığını ifade etti.

“Bizde böyle bir şey yok” diyen Adanır, depremin değil depremde yıkılan binanın insan canına zarar verdiğinin altını çizdi.

“ESAS PROBLEM ZEMİN”

KKTC’de kamusal riski yüksek binaların yer bilimleri ve İnşaat Mühendisleri Odası'nın ortak yaptığı protokol gereği belli testler yapıldığı şeklinde konuşan Adanır, “Esas problem zemindir” dedi.

Adanır, “Deprem anında veya doğal afet durumunda zeminin nasıl çalışacağını bilmezseniz her şey boşa gider” ifadelerini kullanarak sağlam zeminin önemine işaret etti.

Dünyada teknolojinin her şarta uyum sağladığını ifade eden Adanır, yine de insanın bir yere kadar doğaya müdahale edilebileceğini söyledi.

“ÖNCELİKLİ OLARAK BİREY KENDİ BİLMELİ, DERE YATAĞININ İÇİNE BİNA YAPMAMALI”

Belli dönemlerde dere yataklarının içine yapılan binalar bile olduğunu kaydeden Adanır, bununla ilgili mevzuatlar oluşturulduğunu ama öncelikli olarak bireyin kendini bilmesi gerektiğini oranın asıl sahibinin ‘dere yatağı’ olduğunu dile getirdi.

“KENDİ KENDİMİZİ SORUMLU KILDIK”

“Yasal mevzuatlarda belli sıkıntılar olmasına rağmen birlik yasamızın içinde proje müelliflerinin projelerini dentleme yükümlülükleri konulmuştu bu bize bir sorumluluk getirmişti” diyen Adanır, kendi kendilerini sorumlu kıldıklarından bahsetti.

“ÖN ONAY SIRASINDA DÜZELTİLMESİ İÇİN GERİ GÖNDERİLEN PROJELER VAR”

Şuan bir proje çizildiğinde şehir planlama dairesinden ön onay olması gerektiğini ifade eden Adanır, bu ön onaylar sırasında düzeltilmesi için geri gönderilenler olduğunu söyledi.

Adanır, “Birlik olarak, yasa çerçevesinde 15 odanın hepsinin toplumsal sorumlulukları vardır” dedi.

Bu sistemin daha da iyi olması gerektiğini de dile getiren Adanır, projeler yapılırken kişinin kontrol etmekten de sorumlu olduğuna değindi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.