İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Ahmet Tuğcu: KIB-TEK’i bilim insanlarından ve sivil toplum örgütlerinden oluşan bir yapı yönetmeli

Ahmet Tuğcu: KIB-TEK’i bilim insanlarından ve sivil toplum örgütlerinden oluşan bir yapı yönetmeli

El-Sen Başkanı Ahmet Tuğcu, Kıb-TEK’in özerkleşmesi gerektiğine vurgu yaptı. Tuğcu, “KIB-TEK’i bilim insanlarından ve bu ülkenin sivil toplum örgütlerinden oluşan bir yapı yönetmeli” dedi.

Yayın Tarihi: 26/12/23 16:10
Güncelleme Tarihi: 26/12/23 17:09
okuma süresi: 5 dak.
Ahmet Tuğcu: KIB-TEK’i bilim insanlarından ve sivil toplum örgütlerinden oluşan bir yapı yönetmeli

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (El-Sen) Başkanı Ahmet Tuğcu, Kıbrıs Postası TV’de yayınlanan ve Gökhan Altıner’in hazırlayıp sunduğu ‘Sabah Postası’ adlı programa konuk oldu.

El-Sen Başkanı Tuğcu, Olağanüstü Genel Kurul’da Genel Başkanlık’a seçilmesinin ardından bundan sonraki süreçte sendikanın izleyeceği yol hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Genel Kurul’a yüzde 95 oranında bir katılım gerçekleştiğini kaydeden Tuğcu, “Bu katılım oranından dolayı çok mutluyum. Çünkü üyeler El-Sen’i sahiplendi ve sendikanın etrafında kenetlendi” ifadelerini kullandı.

“ASIL DERDİMİZ BU TOPLUMA KESİNTİSİZ, KALİTELİ VE UCUZ ELEKTRİK SAĞLAMAK”

Tuğcu, asıl dertlerinin bu topluma ‘kesintisiz, kaliteli ve ucuz elektrik sağlamak’ olduğunu belirterek, “Gerek teknik gerekse de fiyatlandırma noktasındaki maliyet hesaplamaları üzerinden bunu halkımıza anlatmaya çalışacağız” dedi.

Son dönemlerde elektrik fiyatlarına yapılan zammı da değerlendiren Tuğcu, konuyla ilgili açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

“Biraz geriye gidecek olursak Mart-Nisan aylarında Kamu İhale Yasası’nda yapılan değişikliğe tepki göstermek için 17 gün eylem yaptık. Biz bu eylemleri KIB-TEK çalışanlarının menfaatleri için yapmadık. Öngördüğümüz bu zamları dikkate alarak eylemlilik sürecimizi yürüttük. Maalesef bu bunların yansımalarını yaşamaya başladık.”

“ZAMANINDA YAPILMAYAN SANTRAL BAKIMLARI VE İHALELERDEKİ RANT DÜZENİNDEN DOLAYI ENERJİ MALİYETLERİ ARTIYOR”

Tuğcu, zamanında yapılmayan santral bakımları ve ihalelerdeki rant düzeninden dolayı enerji maliyetlerinin arttığına vurgu yaptı.

Personele ödenen maaşlardan dolayı maliyetin arttığı yönündeki iddialara da değinen Tuğcu, “Kimse personel maaşlarını sorgulayamaz. Çünkü personel maaşlarının faturalardaki maliyeti yüzde 3-4 civarındadır” diye konuştu.

Tuğcu, ülkeye Türkiye üzerinden getirilmesi planlanan kablo ile elektriği de değerlendirdi. El-Sen’in kablo ile elektrik getirilmesine normal şartlarda karşı olmadığını, fakat bazı sorulara cevap bulamadıkları için karşı bir tutum sergilediklerini dile getiren Tuğcu, konuyla ilgili yaptığı açıklamanın devamında şu ifadelere yer verdi:

“Fakat bu kablonun nasıl geleceği önemli. Bu kablonun bakımını kim üstlenecek? Yeni elektrik fiyatları nasıl olacak? Bu toplum AKSA’nın belirleyeceği fiyatları mı ödeyecek? Bu konulara açıklık getirilmesi gerekiyor. Bu kablonun periyodik zamanlarda bakımı olacak ve o süreçte enerji akışı kesilecek. Bu süreçte enerji ihtiyacının ne şekilde karşılanacak? Biz bu sorulara cevap bulanmadığımız için karşı duruyoruz. Avrupa Birliği’nin (AB) KKTC’nin Türkiye şebekesine enterkonnekte olmasına izin vermesi gerekiyor.”

KIB-TEK’İ BİLİM İNSANLARINDAN VE SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİNDEN OLUŞAN BİR YAPI YÖNETMELİ”

Kıb-TEK’in özerkleşmesi gerektiğine dikkat çeken Tuğcu, “Biz sendika olarak KIB-TEK’i yönetmeye hazırız. KIB-TEK’i bilim insanlarından ve bu ülkenin sivil toplum örgütlerinden oluşan bir yapı yönetmeli” açıklamasında bulundu.

El-Sen Başkanı Tuğcu, hükümetin AKSA’ya rant sağlayabilmek için KIB-TEK’i ötekileştirdiğini ve yatırım yapmadığını söyledi.

Başbakan Ünal Üstel’in Temmuz ayında Kalecik 3 sözleşmesi imzalanırken KIB-TEK’e de 2 makina yatırım yapılacağı yönündeki açıklamasını hatırlatan Tuğcu, “Üstünden 6 ay geçti ve bir ihale bitmedi. 33 milyon Dolarlık bir yatırımı yapamadılar” dedi.

KIB-TEK’E YATIRIMIN ÖNÜNDE EN BÜYÜK ENGEL AKSA’DIR”

Tuğcu, KIB-TEK’e yapılacak olan yatırımın önünde en büyük engelin AKSA olduğunu kaydederek, “Alım garantili anlaşma varken Teknecik’e yatırım yapmıyorlar” ifadelerini kullandı.

Tek dertlerinin topluma doğruyu anlatmak olduğunu dile getiren Tuğcu, “Eğer istenirse AKSA’sız da yola devam edilebilir” diye konuştu.

Tuğcu, alım garantili anlaşmadan dolayı yılda yaklaşık 30 milyon Dolar AKSA’ya havadan para verildiğini belirterek, “Bu bedel kira bedeli altında veriliyor” açıklamasında bulundu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.