Güneş altında çalışmaya 3 gün yasak: Uzmanlara göre, yasak yaz bitene kadar sürmeli
Hava sıcaklıklarının çok yüksek olacağı tahminleri üzerine, 3 gün boyunca 12.00- 16.00 arası güneş altında çalışmak yasaklandı. Konuyla ilgili Kıbrıs Postası’na konuşan uzmanlar, kararın 3 gün ile sınırlı olmaması gerektiğini, sadece yasaklama değil, denetimin de yapılması gerektiğini vurguladı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, hava sıcaklıklarının çok yüksek olacağı tahminleri üzerine, işçilerin sağlığını korumak amacıyla bir karar aldı. Bakanlıktan alınan karara göre, 6 Haziran ile 9 Haziran tarihleri arasında, saat 12.00 ile 16.00 arasında güneş altında çalışmak yasaklandı. Konuyla ilgili Kıbrıs Postası’na konuşan uzmanlar, kararın 3 gün ile sınırlı olmaması gerektiğini, sadece yasaklama değil, denetimin de yapılması gerektiğini vurguladı.
YÜKSEL: KARAR SÜREKLİ OLMALI, 3 GÜN İLE SINIRLANDIRILMAMALI
Konuyla ilgili Kıbrıs Postası’na konuşan İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Güvenç Yüksel, çalışanların sağlığı ve güvenliğini korumanın devletin en temel görevlerinden biri olduğunu hatırlatarak, alınan bu kararın 3 gün ile sınırlı olmaması gerektiğini, süreklilik gerektiğini belirtti.
“SADECE YASAKLAMAK YETMEZ. DENETİM DE OLMALI”
Özellikle yaz aylarında, Meteoroloji Dairesi’nin verdiği veriler ışığında çalışanların sağlıklarını korumak amacı ile inşaat ve tarımda çalışan işçilerin saat 12.00-16.00 arasında çalışmalarının yasaklanması gerektiğini işaret eden Yüksel, “Sadece yasaklamak yetmez. Denetim de olmalı” şeklinde konuştu.
“KALICI ADIM ATILMALI”
Hiçbir bahanenin çalışandan değerli olmadığının altını çizen Güvenç Yüksel, “Bugün, çok geç kalınsa bile, kalıcı adım atılmalı” şeklinde konuştu. Eksik yasal mevzuat ne ise bir an evvel tamamlanması ve artık bir adım atılması gerektiğini belirten İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Güvenç Yüksel, erken vakitte karar alınıp yürürlüğe girmesi gerektiğinin altını çizdi.
“İŞÇİLERİN, İŞVERENİN İNİSİYATİFİNE BIRAKILMAMALI”
İşçinin sadece güvenliğinin değil, sağlığının da önemli olduğuna dikkat çeken Yüksel, saat 12.00 ile 16.00 arası çalışmanın hiç de kolay olmadığını, özellikle dışarıda çalışmak zorunda kalan işçiler için bu durumun daha da zor olduğunu söyledi.
İşçilerin, işverenin inisiyatifine bırakılmaması gerektiğini vurgulayan Güvenç Yüksel, Çalışma Bakanlığı’nın, geç kalmadan kalıcı tedbir alması gerektiği ifade etti.
DR. CEMAL MERT, TEMMUZ-AĞUSTOS DÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ
Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Çevre, Halk Sağlığı ve İnsan Hakları Sorumlusu Dr. Cemal Mert, Kıbrıs Postası’na yaptığı açıklamada, hava sıcaklıklarının arttığı dönemlerde, özellikle Temmuz-Ağustos aylarında, güneş ışığının yoğun olduğu saatlerde çalışma yasağının doğru bir karar olması gerektiğini ifade etti. Mayıs ve Haziran aylarında da havaların ısındığını söyleyen Tabipleri Birliği Çevre, Halk Sağlığı ve İnsan Hakları Sorumlusu Dr. Mert, bu aylarda yaşanan yüksek sıcaklıklarda da işçi sağlığı için tedbirler alınmasının önemine dikkat çekti.
“İŞÇİLER GÜNEŞ ALTINDA KESİNLİKLE ÇALIŞTIRILMAMALI”
Sıcak havalarda saat 12.00 ile 16.00 arasında, ‘kesinlikle’ güneş altında çalışılmasına izin verilmemesi gerektiğinin altını çizen Dr. Cemal Mert, aşırı sıcaklarda çalışanların kalp durmasına gidebilecek sorunlarla karşı karşıya kalabileceğine dikkat çekti. Aşırı sıcaklarda bol sıvı alınması gerektiğini anlatan Dr. Mert, “Güneş altında çalışmak, her hâlükârda ciddi sağlık sorunu riskleri taşıyor” ifadelerini kullandı.
“ÖNEMLİ OLAN DENETİM”
İnşaat ve tarımda çalışan işçilerin, çoğunun yabancı işçi olduğunu, sendikalaşma olmadığından dolayı haklarını arayamadıklarını bu dolayısıyla devletin oraları denetleyip çalışma koşullarını denetlemesi gerektiğini Dr. Cemal Mert, “Bu yasağı almak önemli, ama gidip denetim de yapılması gerek. Yasağa uymayanlar olabilir. Geçmişte bu tür olayları da toplum olarak gördük” dedi.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.