İÇ HABERLER
okuma süresi: 8 dak.

EL-SEN, elektrik alanındaki uzmanlarla ilgili çevreleri buluşturdu

EL-SEN, elektrik alanındaki uzmanlarla ilgili çevreleri buluşturdu

EL-SEN'in “KIB-TEK’te Yeni Dönem: İYİ YÖNETİM” adlı toplantısı geniş katılımla gerçekleştirildi. Toplantıda, elektrik konusundaki uzmanlar ve ilgili çevreleri bir araya geldi.

Yayın Tarihi: 10/06/24 08:30
okuma süresi: 8 dak.
EL-SEN, elektrik alanındaki uzmanlarla ilgili çevreleri buluşturdu

EL-SEN’in toplumsal sorumluluk alarak düzenlediği “KIB-TEK’te Yeni Dönem: İYİ YÖNETİM” toplantısı geniş katılımla gerçekleştirildi. Enerji konusunun farklı boyutlarının çok yönlü olarak ele alındığı toplantının sonuçları kısa sürede kamuoyu ve karar vericilerle paylaşılacak.

50’yi aşkın uzman ve katılımcının yer aldığı çalışma toplantısında enerji politikalarının teknik, ekonomik, mali, siyasi ve yönetselb boyutları ele alındı. Beş ayrı masada gün boyu değerlendirmelerde bulunan katılımcılar, giderek bir krize dönüşen elektrik konusunu ele aldılar. Siyasi parti temsilcileri, meslek odaları, ekonomistler, hukukçular ve önceki dönemlerde KIB-TEK yönetim kurullarında bulunan kişiler toplantıda elektrik krizinden çıkış yolu bulmak amacıyla bir araya geldi. Gün boyunca devam eden çalışmada ortaya konulan görüşler, Prof. Dr. Erdal Güryay yönetimindeki uzman ekip tarafından ayrıntılı bir rapora dönüştürülecek. Raporun, KIB-TEK’in krizden toplumun da elektrik kaosundan kurtulması için yürütülecek çalışmalara yön vermesi öngörülüyor.

EL-SEN Başkanı Ahmet Tuğcu, toplantının açış konuşmasında, çalışmanın KIB-TEK’te iyi yönetim anlayışının kurumsal çerçevesini oluşturacağını vurguladı. EL-SEN olarak KIB-TEK’in bilimsel akılla yönetilen özerk bir kurum olması hedefiyle çalıştıklarını ifade eden Tuğcu, kurumun siyasi manevraların merkezi olmaktan kurtarılıp özerk bir yapıya kavuşması gerektiğini anlattı. Sendika olarak KIB-TEK’in iyi yönetilmesini istediklerini söyleyen Tuğcu, bunun için kurumsal, hukuki ve ekonomik bir zemine ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. Son günlerde sıklıkla yaşanan elektrik kesintilerinin kötü yönetimin acı bir sonucu olduğuna dikkati çeken Tuğcu, çağdaş sendikacılık anlayışının bir gereği olarak sorumluluk üstlendiklerini belirterek şöyle devam etti:

“Bu çalışmanın ana amacı, KIB-TEK’in gündelik siyasi bir konu olmaktan çıkarılarak kurumsal, sürdürülebilir bir yönetim anlayışına kavuşmasına katkı koymaktır. Bugün burada KIB-TEK’te iyi yönetim anlayışının kurumsal çerçevesi belirlenmiş olacaktır. Dileğimiz, siyasetin de aynı anlayışta hareket ederek sonuçları dikkate alması, 12 yıldır Meclis’te çürümeye terk edilen özerklik yasa tasarısını yeniden gündeme alıp Fasıl 170 ve 171 ile beraber güncelleyerek hayata geçirmesidir.”

Metron Analytics Services tarafından yapılan kamuoyu araştırmasının sonuçlarının katılımcılarla paylaşıldığı toplantıda, kamuoyunun enerji politikaları, KIB-TEK yönetimi ve elektrik hizmeti ile ilgili değerlendirme, algı ve beklentileri de ele alındı. Metron Analytics Services Direktörü Yrd. Doç. Dr. Gürdal Hüdaoğlu araştırma sonuçlarını değerlendirdiği sunumda halkın aldığı elektrik hizmetinden memnun olmadığını, sorunun ana kaynağının kurumun kötü yönetilmesinden kaynaklandığı konusunda toplumsal konsensüs olduğunu açıkladı.

Toplantının açılışında davetli siyasi parti temsilcileri kısa birer konuşma yaptılar. İlk sözü alan TDP Genel Başkanı Zeki Çeler, gerçekleştirilen toplantıyı çok önemsediklerini ifade ederek, sonuçların partisinin enerji politikalarına büyük katkı sağlayacağını açıkladı. Kendisinin de görev yaptığı dörtlü koalisyon döneminde yatırımların yapılması konusundaki fırsatın kaçırılmış olduğunu anımsatan Çeler, tüm partilerin özeleştiri yaparak konuyu ciddiyetle ele alması gerektiğini anlattı.

CTP Milletvekili Sami Özuslu, çalışmanın önemine vurgu yaparak, EL-SEN’i sorumluluk duygusuyla hareket ettiği için kutladı. Özerkleştirme konusunun önemine işaret eden Özuslu, enerji konusunun ayrıca birleşik Kıbrıs bağlamında irdelenmesi gerektiğini kaydetti.

DP adına konuşan Ali Horoz, sorunların bugün oluşmadığını, gelinen aşamada tüm siyasi partilerin payı olduğunu söyledi. Geçmişte sadece İsmet Akim döneminde yatırım yapıldığını ifade eden Horoz, bunun dışında yeterli hizmetin verilmediğini belirtti.

YDP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çete, algı anketinin sonuçlarına işaret ederek halkın gelinen durumdan memnun olmadığının ve hükümetin performansını yetersiz gördüğünün açık olduğunu anlatarak, bundan sonrası için halkın hak ettiği hizmetleri alabilmesini umut ettiğini söyledi.

Halkın Partisi MYK Üyesi Yusuf Avcıoğlu, mevcut durumun sadece bugüne mal edilemeyeceğini belirterek, geçmiş hükümetlerin de sorumluluğunun olduğunu açık yüreklilikle ifade etmek gerektiğini belirtti. Avcıoğlu, kendilerinin de ortak olduğu hükümet döneminde sendikanın ortaya attığı özerklik görüşü için gerekli adımların atılmamış olmasının özeleştirisini yapmak gerektiğini ifade etti.

Bağımsızlık Yolu Genel Sekreteri Umut Ersoy, sorunun kaynağının özelleştirme yönündeki baskılar ve AKSA ile yapılan sözleşmeler olduğunu belirterek, kamusal yatırımların yapılmasının önemine işaret etti.

Sol İttifak Temsilcisi Lema Gözay, parti programlarının özerkleştirmeyi öngördüğünü belirtti ve bu yönde mücadeleye devam edeceklerini vurguladı. Tüm siyasi partilerin davetli olduğu çalışmaya, uzmanların yanı sıra çok sayıda kurum ve örgüt de katkı koydu.

Yeni dönemde KIB-TEK ile siyaset ilişkisinin nasıl olması gerektiğinin ele alındığı çalışma masasında Salahi Şahiner, Ali Horoz, Ömer Çete, Ahmet Tokatlıoğlu, Hüseyin Hallaçoğlu, Umut Ersoy , Lema Gözay yer aldı.

Yeni dönemde KIB-TEK’in sivil toplum ve meslek odalarıyla ilişkisinin en sağlıklı şekilde yürütülmesinin ele alındığı çalışma masasında Kıbrıs Türk Sanayi Odası Temsilcisi İzzet Adiloğlu, Kıbrıs Türk Ticaret Odası Temsilcisi Aziz Limasollu, Elektrik Mühendisleri Odası Temsilcisi Muharrem Uzun ve Esnaf ve Zanaatkârlar Odası Temsilcisi Prof. Dr. Mustafa İlkan yer aldı. Kıbrıs Türk Makina Mühendisleri Odası da toplantıya katılamadığı için gönderdiği mesajda, EL-SEN’in yürüttüğü çalışmaya tam destek belirtti.

KIB-TEK Yönetim Kurulu eski Başkanı İsmet Akim, Yönetim Kurulu eski üyeleri Doç. Dr. Ercan Hoşkara, Asım Özer, Yusuf Avcıoğlu ile Rifat Yalınç’ın yer aldığı çalışma masasında geçmiş dönem yönetim deneyimleri ve o dönemlerde yaşananlardan çıkarılması gereken dersler konuşuldu.

Hukukçuların KIB-TEK’te yeni dönemin yasal çerçevesini tartıştığı masada Av. Mehmet Öner Ekinci, Av. Serkan Mesutoğlu, Av. Erol Muhtaroğlu ve Av. Ahmet Said Sayın yer aldı.

Prof. Dr. Erdal Güryay, Prof. Dr. Mustafa Besim, Prof. Dr. Orhan Korhan, Doç. Dr. Hasan Ulaş Altıok ve Yrd. Doç. Dr. Yenal Süreç ise, yeni dönemde KIB-TEK’in ekonomik ve mali yapısının kurumsal çerçevesi, denetleme ve sorumluluk kurallarını değerlendirdi.

Çalışma masalarında raportör olarak yer alan akademisyenler ise şöyle:

Doç. Dr. Boran Şekeroğlu, Doç. Dr. Eser Keçeci, Doç. Dr. Direnç Kanol, Yrd. Doç. Dr. Cemal Yorgancıoğlu, Yrd. Doç. Dr. Emine Sülün ve Yrd. Doç. Dr. Arzu Atan.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.