İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Kıbrıs Otizm Derneği, eğitime ulaşamayan çocuklara ücretsiz destek sağlamayı amaçlıyor

Kıbrıs Otizm Derneği, eğitime ulaşamayan çocuklara ücretsiz destek sağlamayı amaçlıyor

Kıbrıs Otizm Derneği Başkanı Duygu Göze Ergöknil ve üye Olgu Göze, derneğin temel hedeflerini Kıbrıs Postası'na açıkladı. Ergöknil ve Göze, eğitimden mahrum kalan çocuklara ücretsiz eğitim sunmayı ve hak savunuculuğunu öncelikli amaç olarak belirlediklerini vurguladı.

Yayın Tarihi: 18/09/24 11:05
okuma süresi: 4 dak.
Kıbrıs Otizm Derneği, eğitime ulaşamayan çocuklara ücretsiz destek sağlamayı amaçlıyor

Kıbrıs Otizm Derneği (KODER), 30 Temmuz 2024 tarihinde resmi olarak kurularak, otizm spektrum bozukluğu ve özel gereksinimli bireyler için farkındalık ve eğitim çalışmalarına başladı. Dernek kısa sürede topluma yönelik projelere odaklandı. Dernek Başkanı Duygu Göze Ergöknil ve faal üye Olgu Göze, Kıbrıs Postası Editörü Nurgül Ece’ye derneğin hedeflerini ve gelecekteki planlarını anlattı. Ergöknil ve Göze, otizmli bireylerin yaşadığı zorluklara ve toplumun bilinçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Dernek Başkanı Duygu Göze Ergöknil, derneğin kurulduğu tarihten itibaren birçok çalışma yürüttüklerini belirtti. Ergöknil, “Dernek olarak Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu ve diğer resmi makamlarla görüşmelere başladık. Bir buçuk yıllık bir etkinlik planımız var. Bu plan doğrultusunda, ailelere yönelik seminerler, toplumu ve tipik gelişim gösteren çocukları bilgilendirecek eğitimler ile otizm spektrum bozukluğu ve diğer özel gereksinimli bireyler için ücretsiz eğitimler sunacağız. Kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olarak, eğitime ulaşamayan çocuklara ve ebeveynlere ücretsiz eğitim sağlamak ve hak savunuculuğu yapmak bizim temel hedefimizdir” dedi.

ERGÖKNİL: ÇOCUKLARIN SOSYALLEŞEBİLECEĞİ, TERAPİ VE ÖZEL EĞİTİM ALABİLECEĞİ MERKEZLER AÇILMALI

Ergöknil, devletin özel eğitim desteği konusundaki sorunları ele aldı. Ergöknil, özel eğitim okullarında ve devletin denetimindeki diğer yerlerde psikolog desteğinin bulunmadığını, ayrıca özel eğitim öğretmenlerinin sayıca yetersiz olduğunu belirtti. Ergöknil, mezun olan uzmanların devlet sektöründe istihdam edilememesi nedeniyle özel sektörde çalışmak zorunda kaldığını ifade etti.

Devlet desteklerinin kötüye kullanımı konusunda da uyarıda bulunan Ergöknil, denetimlerin gerekliliğine vurgu yaptı ve “Devlet, özel eğitim desteği sağlamakta ancak bu desteği kötüye kullanan aileler bulunmaktadır. Bu nedenle, habersiz veya düzenli periyodik denetimlerin yapılması şarttır. Ayrıca, çocukların sosyalleşebileceği, terapi ve özel eğitim alabileceği merkezlerin açılması ve boşanmış ailelerin çocuklarına yönelik denetimlerin gerçekleştirilmesi büyük önem taşımaktadır” ifadelerini kullandı.

OLGU GÖZE: OTİZM ZEKA GERİLİĞİ DEĞİL, SOSYAL İLETİŞİM BOZUKLUĞU VE NÖRO-GELİŞİMSEL BİR FARKLILIKTIR

Derneğin faal üyesi Olgu Göze ise, gölge öğretmenlik uygulamalarındaki yanlış anlamaları gündeme getirdi. Göze, gölge öğretmenliğin çocuğun özel eğitim gereksinimleri olduğunda destek sağlamak amacıyla uygulandığını ifade etti ve bu yöntemin çocuğu sınıf dışına itmek yerine, öğretmenin sınıf düzeyini korurken çocuğa destek olmayı hedeflediğini belirtti. Göze, gölge öğretmenin çocuğu gelişimsel olarak destekleyerek, sürecin sonunda çocuğun bağımsız bir seviyeye ulaşmasını amaçladığını vurguladı. Göze, gölge öğretmenlik uygulamasının temel amacının çocuğun maksimum fonksiyon ve kapasitesini ortaya çıkarmak olduğunu söyledi.

Göze, otizmle ilgili yaygın yanlış anlamalara dikkat çekti. Göze, "Otizm zeka geriliği değil, sosyal iletişim bozukluğu ve nöro-gelişimsel bir farklılıktır" diyerek, toplumda otizmli bireylerin zeka seviyeleri hakkında yanlış bir algının bulunduğunu vurguladı. Otizmli her bireyin zeka seviyesinin farklı olabileceğini belirten Göze, bu bireylerin potansiyellerinin en üst düzeyde kullanılmasının hedeflenmesi gerektiğini ifade etti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.