İÇ HABERLER
okuma süresi: 7 dak.

DAÜ’de “Teknolojide Sınırları Zorlayan Kadınlar” söyleşisi yapıldı

DAÜ’de “Teknolojide Sınırları Zorlayan Kadınlar” söyleşisi yapıldı

DAÜ’de “Teknolojide Sınırları Zorlayan Kadınlar” konulu söyleşi gerçekleştirildi.

Yayın Tarihi: 10/10/24 17:33
okuma süresi: 7 dak.
DAÜ’de “Teknolojide Sınırları Zorlayan Kadınlar” söyleşisi yapıldı

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Bilgisayar ve Teknoloji Yüksekokulu (BTYO) ile Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB), Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) iş birliğiyle toplumsal cinsiyet eşitliğini desteklemeyi hedefleyen “Teknolojide Sınırları Zorlayan Kadınlar: 3 Nesil Kadın Elektrik Mühendisi” konulu söyleşi, 10 Ekim 2024 Perşembe günü, saat 10.00’da, Mustafa Afşin Ersoy Salonu’nda gerçekleştirildi.

Temel amacı kadın sayısının az olduğu bilişim, teknoloji ve mühendislik alanlarında eğitim alan ve çalışmakta olan kadınların sektörde nasıl yer alabilecekleri ve nasıl başarı sağlayabilecekleri konusunda farkındalık yaratmak olan etkinliğe, Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Amca, DAÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kılıç, DAÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Osman M. Karatepe, Prof. Dr. Sonuç Zorlu ve Prof. Dr. Ali Öztüren, BTYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ece Çelik, DAÜ Vakıf Yöneticiler Kurulu Eski Başkanı Rifat Yalınç, EMO Yönetim Kurulu Üyesi Buğra Gazioğlu, KTMMOB Yönetim Kurulu Üyesi ve DAÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nevter Zafer Cömert ile Fakülte Dekanları, Öğretim Üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Etkinlik açılışında organizasyon komitesi adına konuşan BTYO Öğretim Görevlisi Yeşim Kapsıl Çırak, yapılan farkındalık çalışmaları ile genç kadınlara, mühendislik alanı gibi erkek egemenliğinin olduğu alanlarda çalışmak için ilham vermeye çalıştıklarını ifade etti. Sivil Toplum kuruluşları ile iş birliğinde projeler yürüterek genç kız ve kadınları teknoloji alanında geliştiren çalışmalara imza attıklarını dile getiren Çırak, geçtiğimiz aylarda düzenlenen Bilişim ve Teknolojide Kız Çocukları Projesi (BİTEK) kapsamında liselerde eğitim alan yüzlerce kız çocuğunun eğitimlerle desteklendiğinden bahsetti. Çırak, toplumsal cinsiyet eşitliği açısından eğitimde teşviğin önemini vurgulayarak söz konusu etkinliğin verimli geçmesini temenni etti.

EMO Yönetim Kurulu Üyesi Gazioğlu, mühendis bir annenin oğlu olarak söz konusu etkinliğin kendisi için büyük bir anlam ifade ettiğini belirterek, etkinliğin kadınların biyolojik ve ailevi görevinden çok topluma ve mesleğe katkılarını gösterme amacı taşıdığını dile getirdi. Gazioğlu, kadınların erkeklerin egemen olduğu mühendislik gibi alanlarda birçok sorun yaşadığına değinerek, kadınların bu gibi mesleklerde elde ettiği başarıların toplumsal dönüşüm açısından son derece önemli olduğunu dile getirdi.

Ardından konuşan Doç. Dr. Cömert, katılımlarından dolayı herkese teşekkürlerini ileterek, kadınların mühendislik gibi çalışma alanlarındaki yüzdesinin düşük olduğuna ve kadınların bu gibi alanlarda yer almasının önemli olduğuna dikkat çekti. Bölge coğrafyasındaki kadının toplumdaki rolünün batı ülkesinde yaşayan kadınlara oranla daha zor olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Cömert, bu tarz etkinliklerin önemine değindi. Doç. Dr. Cömert, etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkürlerini ileterek, etkinliğin verimli geçmesini temenni etti.

“KADININ OLDUĞU YERDE BAŞARI VE EŞİTLİK VARDIR”

DAÜ Rektörü Prof. Dr. Kılıç gerçekleştirdiği konuşmasında mühendislik gibi erkek egemenliğinin hakim olduğu bir mesleği kadınların tercih etme sürecinin ve onların başarı öykülerinin paylaşılacağı söyleşiye duyduğu heyecanı artırdığını dile getirdi. DAÜ Rektörü Prof. Dr. Kılıç, söz konusu söyleşi ile bir araya gelen 3 nesil kadın mühendisin mesleki ön yargılarla attıkları adımları ve başarılarını dinlemek için bir araya geldiklerini belirterek, yaşanılan zorluklar ve tecrübelerin gelecek nesillere ışık tutacağına inandığını sözlerine ekledi. DAÜ olarak sürdürülebilir kalkınma amaçlarında toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleyen projeler yürütmeye devam edeceklerini belirten Prof. Dr. Kılıç, bu tarz etkinliklerin kadınların toplumdaki yeri ve mesleki anlamda aştıkları zorlukların anlaşılması açısından oldukça değerli olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Kılıç, kadınların bilim, teknoloji ve mühendislik gibi alanlarda daha fazla yer almasının toplumun genel kalkınmasına ve sürdürülebilir bir gelecek inşasına doğrudan katkısı olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Kılıç, son dönemlerde yaşanan trajik olaylara da değinerek ve çok sayıda aşılacak yollar ve engellerin olduğunu belirterek, DAÜ olarak toplumsal sorumluluk bilinci ile bu tarz etkinliklere verilen önemin altını çizdi. Prof. Dr. Kılıç “Kadının olduğu yerde başarı ve eşitlik vardır. Söz konusu etkinliğin genç kızlara ve kadınlara ilham ve gelecekteki başarılara zemin oluşturmasını temenni ederim. DAÜ olarak geçmişten güç alarak eşit ve aydınlık gelecek için çalışmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Açılışta konuşan YÖDAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Amca ise BTYO, EMO ve DAÜ’yü düzenledikleri etkinlikten dolayı tebrik ettiğini ifade ederek, kadınların endüstri sektörü içindeki yeri ve önemine değindi. Prof. Dr. Amca, üniversitelerin teknoloji üretimine katkıları ve kadınların sahaya inmesiyle birlikte 5. Endüstri Devrimi’ni yakalayabileceğimizi ifade etti.

Açılış konuşmalarının ardından EMO’ya kayıtlı ilk kadın elektronik mühendisi Özcan Bundak, EMO Eski Başkanı DAÜ Mezunu Ayşe Tokel, mühendislik dünyasında çeşitli altyapı projelerinde görev alan DAÜ Mezunu Dilara Altınok ve genç nesli temsilen sektörde çeşitli projelere imza atan Çise Koççat gerçekleştirdikleri söyleşide mesleki bilgi, deneyim ve tecrübelerini katılımcılar ile paylaşarak, meslek hayatlarında karşılaştıkları zorluklar üzerinde durdular.

Tokel ve Altınok konuşmalarında ayrıca DAÜ mezunu olmalarına da vurgu yaparak, burada aldıkları eğitimin iş hayatlarında onlara çok şey kattığına değindiler. Konuşmacılar, kadın mühendis olarak çalışırken sektörde yaşadıkları ön yargıları ve bunları nasıl aştıklarını paylaştılar. Ayrıca genç nesile, teknoloji ve mühendislik alanlarında başarılı olmak için eşitliğe önem vermeleri, kendilerini her zaman hem bilgi hem de kişisel olarak geliştirmeleri konularında tavsiyelerde bulundular.

Etkinlik sonunda DAÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Karatepe, Prof. Dr. Zorlu, Prof. Dr. Öztüren, BTYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Çelik ve KTMMOB Yönetim Kurulu Üyesi ve DAÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cömert tarafından konuşmacılara katkılarından dolayı teşekkür plaketi takdim edildi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.