Fazilet Özdenefe: 2025’te ciddi risk altında olan sektörler var
CTP Milletvekili ve Meclis Başkan Yardımcısı Fazilet Özdenefe, asgari ücretin arttığını ancak alım gücünün düştüğünü ifade ederek, “2025’te ciddi risk altında olan sektörler var” dedi.
Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili ve Meclis Başkan Yardımcısı Fazilet Özdenefe, devam eden bütçe görüşmeleri sırasında dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Özdenefe, bütçe açığını “tarihi bir açık” olarak nitelendirerek, 18 milyar TL’lik bir açığın öngörüldüğünü ifade etti. Uzmanların bu rakamın değişebileceğini belirttiğini kaydeden Özdenefe, bütçe planlamasındaki eksikliklere dikkat çekti.
Özdenefe, hükümetin plansız ve programsız hareket ettiğini vurgulayarak, sorunların bu nedenle derinleştiğini belirtti. Hükümet ortaklarının uyumsuz bir şekilde hareket ettiğini ifade eden Özdenefe, "Geçen yıl hayat pahalılığı (HP) ödeneği 2’den 3’e çıkarılmıştı, şimdi 2025 için tekrar 2’ye indirildi. Asgari ücretin yükselmesi, dünya standartlarına yaklaşması ile ilgili alınan kararlar bile hükümeti rahatsız etti" dedi.
“MALİYE BAKANI GÖREVİNE HAKİM DEĞİL”
Özdenefe, Maliye Bakanı Özdemir Berova’nın işine vakıf olmadığını düşündüğünü söyledi.
"ENFLASYONLA MÜCADELE YANLIŞ YÖNTEMLERLE YAPILIYOR"
Enflasyonun yüksekliğini yalnızca hayat pahalılığı ödeneğine bağlamanın yanlış olduğunu ifade eden Özdenefe, hükümetin bu alanda etkisiz politikalar yürüttüğünü belirtti. Sendikaların tepkileri sonrası geri çekilen yasal düzenlemelere dikkat çeken Özdenefe, TİS (Toplu İş Sözleşmesi) mevzuatında da geri adım atıldığını hatırlattı. HP ile ilgili yasa tasarısının ise komitede geri çekilmediğini ve Ocak ayı içerisinde konuşulacağını kaydetti.
Özdenefe, “2024’te ciddi tahribat gören sektörler var, 2025’te de ciddi risk altında olan sektörler var” şeklinde konuştu.
"ALIM GÜCÜ DÜŞÜYOR, İNSANLAR GÜNEY’E YÖNELİYOR"
Ekonomik krizle birlikte Kıbrıslı Türklerin alım gücünün düştüğünü belirten Özdenefe, Güney Kıbrıs’a geçişlerin yoğunlaştığını ifade etti. Ticaret Odası Başkanı’nın “Güney’e geçip alış veriş yapamayanların Allah yardımcısı olsun” minvalindeki açıklamasına atıfta bulunan Özdenefe, esnafın ve küçük işletmelerin ayakta duramadığını dile getirdi.
Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Başkanı Hürrem Tulga’nın verilerine göre, yeme-içme sektöründeki işletme sayısının 2 bin 700’den bine düştüğünü kaydeden Özdenefe, "Kıbrıslı Türkler bile restorana gitmek için Güney’e geçiyor. İnsanlar orada daha uygun fiyatlarla yemek yiyebiliyor. Sınır kapılarında saatlerce beklemek bile göze alınıyor. Asgari ücret arttı ama alım gücü yok" dedi.
Halkın temel harcamalarının sağlık ve eğitime yöneldiğini vurgulayan Özdenefe, mevcut ekonomik tablonun sürdürülemez olduğunun altını çizdi.
Özdenefe, “İnsanlar artık para biriktirme alışkanlığından da vazgeçti alabileceği bir şey yok çünkü. Ben ilk asgari ücretle çalışmaya başladığımda birktirdim araba aldım. Şimdi taksit bile ödenmez” dedi.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.