Özdemir Berova: Fon artışlarının geri alınması söz konusu değil
Maliye Bakanı Özdemir Berova, eski Maliye Bakanlarından Serdar Denktaş ve Birikim Özgür ile televizyon programında bir araya gelerek, soruları yanıtladı. Bakan Berova, fon artışlarına gelen tepkiye işaret ederek, “Hafif dokunuşlar yaptık, piyasaya etki edebilecek bir değişiklik yapmadık. Fon artışlarının geri alınması söz konusu değil” dedi.
Maliye Bakanı Özdemir Berova, eski Maliye Bakanlarından Serdar Denktaş ve Birikim Özgür, Kanal T ekranlarında yayınlanan ‘Damla Dabis ile Açık Açık’ adlı programda bir araya geldi.
Bakan Berova, ülke ekonomisine ilişkin önemli açıklamalar yaparak, Denktaş ile Özgür’ün eleştirilerini yanıtladı. Denktaş, “Ülkede yaşanan pahalılığı el birliği ile aşağıya çekmenin yolunu bulmalıyız” açıklamasını yaparken, Özgür ise, devletin vatandaş için olması gerektiğini vurguladı.
BEROVA
Maliye Bakanı Özdemir Berova, 34 sendikanın genel greve gittiği tartışmalı iki yasa tasarısına ilişkin açıklamalarda bulunarak, “Grev ve Referandum Yasası’nda yapılacak olan değişikliğin sendikalarla bir ilgisi yoktu” dedi.
Yasadaki değişikliğin kamu maliyesinden katkı alan kurum ve kuruluşlarının toplu iş sözleşmeleriyle ilgili olduğunu belirten Bakan Berova, şunları söyledi:
“Bunu ilk defa biz yapmadık. 2018 yılında dönemin Maliye Bakanı Ahmet Uzun tarafından buna benzer bir genelge yayınlanmıştı. Kamu maliyesinin süzgecinden geçtikten sonra sendikalar açısından değil, devlet kanadının değerlendirmesi olacaktı. Ancak tabii günün koşullarında o yasanın içeriğini Mecliste görüşüp revize edemeden katı bir tepki konuldu. Açılmayan komite toplantısında da revize edeceğimizi ifade etmiştim… Bu revizeyi yapıp, sendikalara anlatacağız, onları da dinleyeceğiz.”
Berova, ikinci olarak hayat pahalılığı ödeneğinin hesaplanmasına ilişkin yasa değişikliğine de dikkat çekerek, “Hayat pahalılığı ödeneğinin yeniden hesaplanmasına ilişkin sendikalarla görüşeceğiz. Neyden rahatsız olduklarını bize anlatmaları gerekiyor” ifadelerini kullandı.
“SAYIN BAŞBAKANIMIZ UYGULADIĞIMIZ MALİ POLİTİKALAR İÇİN ARKAMIZDA DURUYOR”
Berova, “Hükümetimiz ve özellikle Sayın Başbakanımız uyguladığımız mali politikalar için arkamızda duruyor” diyerek, 2013 yılında siyasete girdiğini ve o günden bugüne kadar devam eden bir ‘mutsuzluk’, ‘umutsuzluk’ politikası olduğunu kaydetti.
“FON ARTIŞLARININ GERİ ALINMASI SÖZ KONUSU DEĞİL”
Maliye Bakanı Berova, Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) tarafından fon artışlarının geri alınmasının talep edilmesine dikkat çekerek, “Fon artışlarının geri alınması söz konusu değildir. Ekonomiyi dara sokacak bir şekilde bir fon ayarlaması olmadı. Sanayicilerimizi bir miktar koruyabilmek adına dokunuşlar yaptık” açıklamasını yaptı.
“Piyasayı pahalaştıracak ya da piyasaya etki edebilecek ciddi bir fon değişikliği yapmadık” ifadelerini kullanan Berova, hafif dokunuşlar yaptıklarının altını çizdi.
Berova, “Hafif dokunuşlar yaptık ancak her dokunuş farklı kesimlerde farklı tepkilere yol açıyor. Sistem ‘Bulacan guzum, verecen guzum’ anlayışı üzerine kuruldu maalesef. Bunu kırmakla mükellefiz” dedi.
Berova, KDV oranlarındaki artışın tepkiler üzerine geri çekilmesine işaret ederek, ilgili paydaşlarla görüşme yapmadıklarını bu yüzden de geri çekildiğini söyledi.
“EVE KAPATARAK NÜFUS SAYIMI YAPMANIN BİR GEREKLİLİĞİ YOKTUR”
Bakan Berova, nüfus tartışmalarına yönelik açıklamalarda da bulunarak, “Mekansal Adres Sistemi’nin doğru çalıştırılmasıyla eve kapatarak nüfus sayımı yapmanın bir gerekliliği yoktur. Mekansal Adres Sistemi’ni oturtacağız. Benim tahminimce bu iş Haziran ayına kadar ana hatlarıyla oturur” açıklamasını yaptı.
“HAYAT PAHALILIĞI SEPETİ HER 5 YILDA BİR REVİZE EDİLMESİ GEREKİYOR”
Maliye Bakanı Berova, hayat pahalılığı sepetinin her 5 yılda bir revize edilmesi gerektiğini, en son 2015 yılında revize edildiğini, 2020’de pandemi nedeniyle yapılan çalışmanın anlamlı olmadığını ancak bu sene sepetin güncelleneceğini kaydetti.
Berova, 1 yıllık bir süre gerektiğini de kaydetti.
“2024 YILI YÜKSEK ENFLASYONLA GEÇTİ”
Özdemir Berova, “2024 yılı yüksek enflasyonla geçti. Mali politikalar açısından bakacak olursak, 2024 yılı içerisinde sadece kamu çalışanlarına değil; üreticilerimizi çok ciddi anlamda destekledik” ifadelerini kullandı ve şansız bir dönem yaşandığını belirtti.
Serdar Denktaş: “ÜLKEDE YAŞANAN PAHALILIĞI EL BİRLİĞİ İLE AŞAĞIYA ÇEKMENİN YOLUNU BULMALIYIZ”
Eski Maliye Bakanlarından Serdar Denktaş ise, “Ülkede yaşanan pahalılığı el birliği ile aşağıya çekmenin yolunu bulmalıyız. Ben bıraktığımda maaşlar bütçenin yüzde 86’sıydı. Şimdi belki biraz daha yukardadır. Bu rakam yüzde 70’lere inmediği müddetçe işimiz zordur” dedi.
Denktaş’ın maaşlara ilişkin açıklamasına yanıt veren Bakan Berova, “Biraz aşağıya doğru geldi ama yapılan projeksiyonda 5 yıl içerisinde bu şekilde bırakılırsa yüzde 98’in de üzerine çıkma ihtimali var” diye konuştu.
BİRİKİM ÖZGÜR: “DEVLET VATANDAŞ İÇİN OLMALI”
Birikim Özgür de, “KKTC bütçesinin neredeyse tamamı kamu sisteminin kendisi için harcanıyor. Kamu sisteminin içerisinde yer almayanlar KKTC devletinden beklediği desteği alamıyor. Devlet vatandaş için olmalı, vatandaş devlet için olmamalı. Kamu hizmeti vatandaşın, işletmelerin hizmetkarı olmalı” açıklamasını yaptı.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.