Devrim Barçın: Alın teri ve emek, dil, din ve ırka göre değerlendirilemez
CTP Milletvekili Devrim Barçın, üçüncü ülke vatandaşı işçilerin asgari ücretin yüzde 30 altında ücret almasını sağlaması beklenen yasayla ilgili olarak "Alın teri ve emeğin dili, dini ve ırkı olmaz" dedi. Barçın, söz konusu yasanın, hükümet tarafından belli iş çevrelerine şirin gözükme çabası olduğunu söyledi.
CTP Milletvekili Devrim Barçın, üçüncü ülke vatandaşı işçilerin asgari ücretin yüzde 30 altında ücret almasını sağlaması beklenen yasaya değinerek, alın teri ve emeğin dili, dini ve ırkı olmadığını söyledi. Barçın, Cumhuriyetçi Türk Partisi olarak bu yasayı kesinlikle ret ettiklerini vurguladı.
Kıbrıs Postası TV’de yayınlanan, Canan Onurer’in hazırlayıp sunduğu “Sabahın Haberleri” programına telefonla bağlanan Cumhuriyetçi Türk Partisi Milletvekili Devrim Barçın, kendisine sorulan soruları yanıtladı.
“HÜKÜMET, BELLİ İŞ ÇEVRELERİNE ŞİRİN GÖZÜKMEYE ÇABALIYOR”
Üçüncü ülke vatandaşlarına yönelik yapılmak istenen yasanın, hükümet tarafından belli iş çevrelerine şirin gözükme çabası olduğunu kaydeden Barçın, “Bu iş çevrelerinin maliyetlerini düşürmeye çalışıyorlar”.
Çalışanlar eşit ücretten uzaklaştırılmasının faşist bir zihniyet olduğunu, emeğin ırka göre değerlendirilmemesi gerektiğini ifade eden Barçın, bu yasanın yürürlüğe girdiği taktirde ülkedeki adli vakaların daha da artabileceğini, hükümetin işin bu tarafını irdelemediğini vurguladı.
Barçın, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bazı işverenler KKTC ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan işçilerine fazladan iş yüklemeye çalışabilir. Doğal olarak ekstra iş yükünü kabul etmeyen çalışan, işvereni tarafından ‘seni işten çıkartırım, yerine üçüncü ülke vatandaşı işçi alırım’ gibi sözler duyabilir. Bunlar bazı işyerlerinde yaşanacaklardan sadece biridir. Bunun dışında ülkede ciddi bir işsizlik artışı ve kayıt dışığın çoğalması söz konusu olacak”.
“BU YASA, SOSYAL SİGORTALAR DAİRESİ’Nİ BATACAK”
CTP Milletvekili Devrim Barçın, böyle bir yasanın Sosyal Sigortalar Dairesi’ni batıracağını söyledi. Şu anda Sosyal Sigortalara kayıtlı olan 75 bin 970 KKTC vatandaşı, 41 bin 818 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve 33 bin 563 üçüncü ülke vatandaşı olduğunu dile getiren Barçın, toplamda 151 bin 351 işçinin sosyal yatırım aldığını vurguladı.
Barçın, 33 bin 563 üçüncü ülke vatandaşı olan kişilerden şu anki asgari ücret üzerinden hesaplanarak 1 yıl boyunca yüzde 30 eksik ücret verilmesi dahilinde Sosyal Sigortalar Dairesi’nin kasasına 716 Milyon TL daha az para gireceğinin altını çizdi.
Barçın, 716 Milyon TL gibi büyük bir paranın Sosyal Sigortalar Dairesi’ne girememesinin günün sonunda emeklinin ödenmesinde güçlük yaratabileceğine dikkat çekti.
“ASGARİ ÜCRET BRÜT 44 BİN 932 TL OLMALI”
2024 yılında Asgari Ücret Saptama Komisyonu’nun 3 kez toplanarak artış yaptığını hatırlatan Devrim Barçın, son 4 aylık hayat pahalılığının yüzde 11.12 olarak açıklandığını, buna göre asgari ücretin brüt olarak 44 bin 932 TL olması gerektiğini söyledi.
Başbakan Ünal Üstel’in “Son 3 yılda hayat pahalılığı yüzde 234 oldu, yüzde 480 artış yaptık” açıklamasının ardından hayat pahalılığının yüzde 523 olması gerektiğini dile getirdiklerini anlatan Barçın, “Daha sonra bizim yaptığımız açıklamayı kabul edip hata yaptıklarını söylediler” dedi.
Barçın, “son 3 yılda maaşlara yüzde 480’lik bir artış yapıldığı doğru, kabul ediyoruz fakat son 3 yıldaki hayat pahalılığı yüzde 480 değil yüzde 523’tü” ifadelerini kullandı.
Ulusal Birlik Partisi’nin (UBP) vatandaşları enflasyonun altında ezdiğini kaydeden Barçın, hükümet tarafından yapılan “Asgari ücret döviz bazında arttı” söylemlerine karşın asgari ücretin döviz bazında arttığını fakat tüm ürünlerin fiyatının da döviz bazında arttığını dile getirdi.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.