İÇ HABERLER
okuma süresi: 7 dak.

Serbest Liman ve Bölge (Değişiklik) Yasa Tasarısı Meclis’ten oy birliğiyle geçti

Serbest Liman ve Bölge (Değişiklik) Yasa Tasarısı Meclis’ten oy birliğiyle geçti

Serbest Liman ve Bölge (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Genel Kurul'da oy birliğiyle kabul edildi.

Yayın Tarihi: 10/02/25 18:38
Güncelleme Tarihi: 10/02/25 20:37
okuma süresi: 7 dak.
Serbest Liman ve Bölge (Değişiklik) Yasa Tasarısı Meclis’ten oy birliğiyle geçti

Serbest Liman ve Bölge (Değişiklik) Yasa Tasarısı Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’ndan oy birliğiyle geçti.

Komite Başkanı Resmiye Eroğlu CANALTAY, Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nin tasarıya ilişkin raporunu okudu.

Yasada yapılan değişiklikle birlikte serbest liman ve bölgede işletme izni almak için aranan koşullar yeniden belirlenecek ve alınacak harçlar güncellenecek. Ayrıca, serbest liman ve bölgede açık alan ya da kapalı alan ofis tescilli gerçek veya kirasında bulundurmayan gerçek-tüzel kişilerin harçları yatırması için gereken son tarih ile hangi usulde yatırılacakları belirlenecek.

Serbest Liman ve Bölge (Değişiklik) Yasa Tasarısı, madde madde görüşülmesi sonrasında 33 kabul oyuyla oy birliğiyle kabul edildi. 

ÇEVRE (DEĞİŞİKLİK) YASA TASARISI'NIN ÜÇÜNCÜ GÖRÜŞMESİ BİR SONRAKİ TOPLANTIDA YAPILACAK 

Madde madde görüşülmesi tamamlanan “Çevre (Değişiklik) Yasa Tasarısı”nın üçüncü görüşmesi ise ivediliği olmadığı için bir sonraki toplantıda yapılacak.

ÖZTÜRK

Genel Kurul’da ilk olarak “Çevre (Değişiklik) Yasa Tasarısı” ele alındı. Komite Başkanı Yasemi Öztürk, Hukuk, Siyasi İşler, Dışilişkiler ve Savunma Komitesi’nin tasarıya ilişkin raporunu okudu ve tasarının oy birliğiyle kabul edildiğini söyledi.

Yasa tasarısında, 15 mikron ile 50 mikron arasındaki plastik poşetlerin tamamen yasaklanması için üreticilere süre vermek amacıyla yürürlüğe giriş tarihi 1 Ocak 2026 olarak belirlendi.

Konuşmasında plastik poşetlerin günlük hayatın vazgeçilmezi haline geldiğini ifade eden Öztürk, bunun doğaya yönelik ciddi tehditleri olduğunu kaydetti. Öztürk, “Doğa bize değil, biz doğaya muhtacız. Bu bilinçle hareket etmemiz lazım” dedi.

Daha sonra rapor ve tasarının bütünü üzerindeki görüşmelere geçildi.

SOLYALI

İlk sözü CTP Milletvekili Ürün Solyalı aldı. Bir taraftan mevzuat yapılırken, pratikte çalışmaların yapılmadığını kaydeden Solyalı, “Dönüp, dönüp aynı şeyleri konuşuyoruz” dedi.

Bu yasa maddesi ile kalınlığı 15 mikron ile 50 mikron arasındaki plastik torbaların (poşetlerin), ticari amaçla ithal edilmesi, yurt içinde satışı, ücretli veya ücretsiz olarak piyasada kullanımının yasaklandığını ifade eden Solyalı, 1 Ocak 2026 itibarı ile market poşetlerinin tamamen yasaklanmasının öngörüldüğünü dile getirdi.

Sürecin nasıl ilerleyip, sonlanacağını sorgulayan Solyalı, yasağın gelecek yılbaşı yürürlüğe gireceğini belirterek, tüketicinin buna nasıl hazırlanacağını sordu. Solyalı, bu dönüşümün planlanması gerektiğini ifade etti.

Dünya Ekonomik Forumu’nun 2024’te küresel risk değerlendirmesi yaptığını dile getiren Solyalı, çevre kirliliğinin ilk on içerisinde yer aldığına dikkat çekti.

ÖZDENEFE

Meclis Başkanı Yardımcısı Fazilet Özdenefe de, Çevre Yasası’nda daha yapılması gereken birçok değişiklik olduğunu belirterek, çevreye verilen tahribatın haddi hesabı olmadığını kaydetti.

Geçen hafta açıklanan Kalkınma Planı’na işaret eden Özdenefe, “muhteşem bir şovla” sunum yapıldığını söyledi. Ciddi bir hayal kırıklığına uğradığını dile getiren Özdenefe, “Dünyadaki tek kalkınma planıdır rakam, sayı, öngörü, fizibilitesi yoktur” diye konuştu. Özdenefe, Kalkınma Planı’nda çevreyle ilgili kısımlara bakıldığında yıllardır söylenen şeylerin tekrarlandığını kaydetti.

Poşetlerle ilgili yapılan değişikliğin önemli olduğunu belirten Özdenefe, yasanın altında yapılması gereken 100 civarında tüzük olduğunu ancak sadece 20 tanesinin hayata geçirildiğini ifade etti.

Güngör ile ilgili son durumu da soran Özdenefe, “Güngör bugün itibarı ile vahşi depolama alanına dönüştü” dedi. “Ülkemiz çevrede geri döndürülemez bir noktaya geldi” diye konuştu. Özdenefe, yasa tasarısı ile yapılan değişiklik konusunda nasıl bir strateji planı ortaya konulacağını sordu.

İNCİRLİ

CTP Milletvekili Sıla Usar İncirli ise, ülkede faaliyet gösteren taş ocaklarını sıralayarak, sayı arttıkça tahribatın da arttığını kaydetti.

Yeni taş ocağı açılması için izin verilip, verilmediğini, geçici ruhsat için izinlendirme yapılıp, yapılmadığını soran İncirli, taş ocaklarının ekosistemi parçaladığını belirtti.

Bölgedeki vatandaşların taş ocakları nedeniyle tozdan, gürültüden, sarsıntıdan etkilendiğini dile getiren İncirli, Çed raporlarının yenilenerek, işletmelerin bu çerçevede tedbirler alması gerektiğini söyledi.

“Gereksiz taş ocakları kapatılmalı” diyen İncirli, çevre hakkında konuşurken, taş ocaklarının da ele alınması gerektiğini söyledi.

BESİM

CTP Milletvekili Filiz Besim ise, yasa tasarısıyla ile esas hedefin market poşetlerinin yasaklanması olduğunu belirterek, hazırlık sürecinin başarılı bir şekilde tamamlanmasını temenni etti, “Umarım sorunu kökten çözeriz” dedi.

15 mikron ile 50 mikron arasındaki plastik poşetlerin tamamen yasaklanmasının öngörüldüğüne işaret eden Besim, 15’in altında olanların da çok zararlı ve ciddi çevre sıkıntılarına neden olduğunu kaydetti. Filiz Besim, ülkede çevre sorununun çok daha ciddi bir şekilde ele alınması ve politikalar üretilmesi gerektiğini ifade etti.

Gaziveren’de inşaat sektörü patlaması olduğunu ve nüfusun artacağını söyleyen Besim, “Minicik körfezde 15 tane bina yapılıyor” dedi.

Sıfır atık konusunda da çalışılması gerektiğini kaydeden Filiz Besim, “Çöp ayrıştırmaya mutlaka başlamamız lazım” diye konuştu. İçme suyu kaynaklarıyla ilgili etkin denetimin de ele alınması gerektiğini ifade eden Besim, “Ulusal Atık Yönetim Planını yasallaştırmak zorundayız” dedi.

Konuşmaların ardından tasarının madde madde görüşülmesine geçildi. Bu sırada DP Milletvekili Serhat Akpınar’ın sunduğu öneri kabul edildi. Madde madde görüşülmesi tamamlanan tasarının üçüncü görüşmesi, ivediliği olmadığı için bir sonraki toplantıda yapılacak.

Gelecek birleşim gruplar arası varılan mutabakatla yarın saat 13.30’da yapılacak.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.