Güney Kıbrıs’ta görev yapan Kıbrıslı Türk öğretmenler: Ötekileştiriliyoruz, haklarımız gasp ediliyor!
![Güney Kıbrıs’ta görev yapan Kıbrıslı Türk öğretmenler: Ötekileştiriliyoruz, haklarımız gasp ediliyor!](http://ww2.kibrispostasi.com/imagecache/headline_mobile/news/v/v2/v2temp-66bb623810a4a-66bb622cd96ea_1723556426.jpg)
Güney Kıbrıs’taki Kıbrıslı Türk öğretmenler mağduriyet yaşadıklarını iddia ederek Kıbrıs Postası’na ulaştı. Maaşlarının geç ödenmesi, hak kayıpları ve ayrımcılıktan şikayetçi olan öğretmenler, sendikalardan yeterli destek görmediklerini belirterek çözüm çağrısında bulundu.
![Güney Kıbrıs’ta görev yapan Kıbrıslı Türk öğretmenler: Ötekileştiriliyoruz, haklarımız gasp ediliyor!](http://ww2.kibrispostasi.com/imagecache/newsimage/news/v/v2/v2temp-66bb623810a4a-66bb622cd96ea_1723556426.jpg)
Güney Kıbrıs’ta çeşitli okullarda görev yapan Kıbrıslı Türk öğretmenler, maaşlarının geç yatırılmasından, sosyal haklarının göz ardı edilmesinden ve sendikalar tarafından yeterince desteklenmemelerinden şikayetçi. Kıbrıs Postası’na ulaşan öğretmenler, özellikle son dönemde yaşadıkları ekonomik ve sosyal mağduriyetlerin dayanılmaz hale geldiğini belirtti.
GEÇ MAAŞ ÖDEMELERİ VE HAK GASPLARI
Öğretmenler, maaşlarının sistematik olarak geç yatırıldığını ve yıl sonu itibarıyla hak ettikleri 13. maaşlarını hala alamadıklarını ifade etti. Daha önce öğretmenlik statüsüyle kadrolu olarak çalışan birçok Kıbrıslı Türk eğitimcinin, sözleşmelerinin yenilenmemesiyle birlikte artık “hizmet alımı” statüsünde çalıştırıldığını belirten eğitimciler, bu durumun ciddi hak kayıplarına neden olduğunu söyledi.
Birçok öğretmen, kadrolu çalıştıkları dönemde sahip oldukları hakların zaman içinde ellerinden alındığını, sosyal güvencelerinin giderek zayıfladığını ve sözleşmelerinin her yıl yenilenerek güvencesiz bir şekilde çalıştırıldıklarını aktardı. “Yıllardır öğrencilerimize en iyi eğitimi vermek için çabalıyoruz ancak statümüz bilinçli bir şekilde zayıflatıldı. Artık güvencesiz çalışıyoruz ve haklarımız giderek budanıyor,” diyen öğretmenler, yetkililerin ve ilgili sendikaların bu durumu görmezden geldiğini iddia etti.
BARIŞ YÜRÜYÜŞÜ’NE KATILIM ENGELLENDİ: ‘FAŞİZAN TAVIRLARLA KARŞILAŞTIK’
Öğretmenler, geçtiğimiz günlerde düzenlenen “Barış Yürüyüşü” adlı etkinliğe davet edilmelerine rağmen, Rum öğretmen sendikası OELMEK tarafından yürüyüşe katılmalarının engellendiğini belirtti. Kıbrıslı Türk öğretmenlerin katılımını istemeyen yetkililerin, kendilerini otobüse bile almadığını belirten eğitimciler, bu tavrı “ötekileştirici ve faşizan” olarak nitelendirdi.
“Bizi özellikle çağırdılar, birlikte hareket edeceğiz dediler. Ancak otobüslere bindiğimizde açıkça engellendik. Bizi dışarı çıkardılar ve ‘bu etkinlik sizin için değil’ gibi bir tavırla karşılaştık” diyen öğretmenler, eğitim alanında dahi ayrımcılığa maruz kalmalarının kabul edilemez olduğunu vurguladı.
KTOEÖS SESSİZ KALDI: ‘KENDİ SENDİKAMIZDAN BİLE DESTEK GÖRMÜYORUZ’
Öğretmenler, yaşananlara karşı Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS)’ün sessiz kaldığını ve yeterli desteği vermediğini iddia etti. “Kendi sendikamız bile bizi savunmuyor. Haklarımızın çiğnenmesine göz yumuyorlar. En azından bir açıklama yapmalarını beklerdik ama hiçbir şey yapılmadı” şeklinde tepkilerini dile getiren eğitimciler, sendikanın ilgisizliğini eleştirdi.
Bazı öğretmenler, KTOEÖS’ün sürece dahil olmamasının, sendikanın Rum tarafıyla kurduğu ilişkileri zedelememe kaygısından kaynaklandığını iddia etti. “Sendika, bizim haklarımızı korumak yerine, iyi ilişkiler sürdürmeyi öncelikli görüyor gibi. Ama bu bizim haklarımızın gasp edilmesine göz yummak anlamına geliyor” ifadelerini kullanan eğitimciler, sendika yönetimini daha aktif olmaya çağırdı.
‘ÖTEKİLEŞTİRİLİYORUZ, YALNIZ BIRAKILIYORUZ’
Güney Kıbrıs’ta görev yapan Kıbrıslı Türk öğretmenler, her geçen gün daha fazla ötekileştirildiklerini ve yalnız bırakıldıklarını dile getiriyor. Maaşlarını gecikmeli aldıklarını, sosyal haklarının giderek budandığını ve meslek hayatlarında Rum yetkililerin ayrımcı uygulamalarına maruz kaldıklarını ifade eden eğitimciler, artık somut adımlar atılmasını talep ediyor.
“Kıbrıslı Türk öğretmenler olarak Rum yönetimi tarafından dışlanıyoruz, kendi sendikamız tarafından yalnız bırakılıyoruz. Burada emek veriyoruz ama emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Yetkililerin artık bu duruma kayıtsız kalmaması gerekiyor,” diyen öğretmenler, konunun hem Kıbrıs Türk yetkilileri hem de uluslararası eğitim örgütleri tarafından gündeme getirilmesi gerektiğini vurguladı.
Yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi için bir an önce girişim başlatılmasını isteyen eğitimciler, taleplerini şu şekilde sıraladı:
- Maaşlarının zamanında ödenmesi,
- 13.maaşlarının eksiksiz verilmesi,
- Öğretmenlik statülerinin güvence altına alınması,
- Sendikaların bu konuda etkin bir şekilde mücadele etmesi,
- Eğitimde ayrımcılığın sona ermesi için uluslararası kuruluşların devreye girmesi.
Kıbrıslı Türk öğretmenlerin yaşadığı sorunlar, Kıbrıs’ın eğitim alanında da bölünmüş bir yapıda olduğunu gözler önüne sererken, çözüm için atılacak adımların eğitimciler tarafından dikkatle takip edileceği belirtiliyor.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.