İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

Mobilya Sanayicileri Derneği: Mobilya ve sektöründeki tüm işletmeler kayıt altına alınmalıdır

Mobilya Sanayicileri Derneği: Mobilya ve sektöründeki tüm işletmeler kayıt altına alınmalıdır

Mobilya Sanayicileri Derneği, kayıt dışılığın haksız rekabet yarattığını vurgulayarak, hükümetten daha sıkı denetimler ve sektöre yönelik teşvikler talep etti. Dernek, 2024 yılı mobilya sektöründe, 428 üreticiden 171’inin kayıt dışı olduğunu belirtti.

Yayın Tarihi: 18/02/25 09:03
okuma süresi: 3 dak.
Mobilya Sanayicileri Derneği: Mobilya ve sektöründeki tüm işletmeler kayıt altına alınmalıdır

Mobilya sektörü, 2024 yılında büyümesini sürdürerek 300 milyon Euro’yu aşan iş hacmine ulaştı. Sektördeki üreticilerin kayıtlı ve kayıt dışı faaliyetleri ise tartışma konusu olmaya devam ediyor.

Mobilya Sanayicileri Derneği, sektörde 428 üretici bulunduğunu, ancak bunların yalnızca 257’sinin kayıtlı olduğunu belirterek, kayıt dışı işletmelerin adil rekabeti etkilediğini savundu. Dernek, hükümetten sanayi sektörüne yönelik teşviklerin artırılmasını ve kayıt dışı işletmelere karşı daha sıkı önlemler alınmasını talep etti.

Mobilya Sanayicileri Derneği'nin açıklamasının tamamı şu şekilde:

"Ülke sanayisinin yükselen değeri olan mobilya üreticileri, yatırımlarını ve istihdamını artırmış, büyüyen ve ülke ekonomisine ciddi katkı sağlayan bir sektördür. Sektörümüzdeki 2024 rakamları gurur vericidir...

Sektörümüzün iş hacmi, 2024 yılında 300 milyon Euro’yu aşmıştır. Sektörde yapılan yatırımların karşılığı olarak her yıl cari açık oranını düşürüyoruz. Ancak, bazı başka sektörlerde olduğu gibi mobilya sanayisinde de çok sayıda kayıtlı olmayan işletme bulunmaktadır.

Mobilya sektöründe 428 mobilya üreticisi bulunmaktadır. Ancak bunların 257’si kayıtlıdır. Maalesef 171 mobilyacının herhangi bir odaya veya derneğe üyeliği yoktur. 257 kayıtlı mobilyacı, devlete yönelik tüm yükümlülüklerini yerine getirip tüm işlerini yasal şemsiye altında yapmaktadır. Ancak bunu yapmayan kayıtsız işletmeler de bulunmaktadır ve bunlar kayıtlı işletmelerle haksız rekabet etmektedir.

Kayıt dışılığın ülkemizin ekonomik yapısında olumsuzluklar yarattığı ve ciddi zararlara yol açtığı bilinmektedir. Kayıt dışılık, ekonomik büyümeyi, yatırımları, gelir dağılımını ve vergi gelirlerini olumsuz etkilemektedir. Ekonomik büyümenin ve kalkınmanın sağlanması, ekonomik istikrarın korunması için adil kaynak ve gelir dağılımının sağlanması gerekmektedir.

Bu gerçekler ışığında, tüm sektörlerde kayıt dışı yapılanmanın önüne geçilmelidir. Sayısı gittikçe artan mobilya üreticilerinin tümü kayıt altına alınmalı ve kayıtlı olan 257 üreticiye haksız rekabet edilmemelidir.

2025 yılında hükümetimizden sanayi sektörüne pozitif ayrımcılık yapmasını, üretimin önemini anlamasını, teşvikler ve imkânlar sağlamasını talep ederken, kayıt dışılığa karşı da tolerans gösterilmemesini istiyoruz.

Kayıt dışı ekonomi büyür, kayıtlı ekonomi küçülürse bunun zararını herkes görür"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.