TÜRKİYE
okuma süresi: 3 dak.

Türkiye, Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde Filistin'in gerisinde yer alıyor

Türkiye, Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde Filistin'in gerisinde yer alıyor

 116 yıllık "Basın Bayramı"nın kutlandığı 24 Temmuz'da Türkiye, 2024 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde Filistin, Venezuela, Yemen gibi ülkelerin gerisinde bulunuyor.

Yayın Tarihi: 25/07/24 07:50
okuma süresi: 3 dak.
Türkiye, Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde Filistin'in gerisinde yer alıyor
A- A A+

Türkiye'de 24 Temmuz, 116 yıldır "Basın Bayramı" ya da "Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü" olarak kutlanıyor.

116 yılın ardından Türkiye, basın özgürlüğünü savunan Fransa merkezli uluslararası sivil toplum kuruluşu olan Sınır Tanımayan Gazeteciler'in (Reporters sans frontières - RSF) 2024 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde 180 ülke arasında Filistin'in bir basamak altında, 158. sırada yer alıyor.

Endekste en üst sırada Norveç bulunurken, 180. ve en son sırada Doğu Afrika ülkesi Eritre, 179. sırada ise Suriye yer aldı.

Osmanlı Devleti zamanında basılan gazeteler ancak "saraya" bağlı sansür memurlarının onayından geçtikten sonra yayımlanabiliyordu.

24 Temmuz 1908'de II. Meşrutiyet ilan edilmeden bir gece öncesinde gazeteler "devrim" niteliğinde bir karar alarak, sabah saatlerinde gelecek olan sansür memurlarına kapılarını açmayıp gazeteleri direkt olarak baskıya gönderdiler.

Sansüre karşı ilk mücadele olan bu olayın yıldönümü, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin (TGC) 1948 yılında aldığı kararla "Basın Bayramı" olarak ilan edildi. 1971'de ise adı "Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü" olarak değiştirildi.

Ancak "Basın özgürlüğü için mücadele" gününde Türkiye'nin basın özgürlüğü bilançosu iç açıcı gözükmüyor.

SON 6 AYDA 219 GAZETECİYE YÖNELİK HAK İHLALİ

Uluslararası Basın Enstitüsü'nün (International Press Institute - IPI) Türkiye verilerine göre, şu anda 13 gazeteci cezaevinde bulunuyor.

IPI'ın rakamlarına göre 2024 yılının başından bu yana ise 219 gazeteciye yönelik hak ihlali tespit edildi.

Bu ihlallerin 95'i "tehdit, hedef gösterme ve sözlü şiddet" kategorilerinde gerçekleşirken, toplam ihlallerin yüzde 43’ünü oluşturdu.

Son 6 ayda gazetecilere yönelik uygulanan 85 hak ihlali ise "tutuklama, gözaltı ve davaları içeren yasal yollarla yapılan şiddet" kategorisinde yer alıyor. Hak ihlallerinden en az 25’i ise "fiziksel şiddet" olarak tespit edildi.

Aynı zamanda Ocak 2024'ten bu yana 110’dan fazla gazeteci en az 80 duruşmaya çıkartıldı. Bu 80 duruşmanın yalnızca 15’inde gazeteciler hakkında beraat kararı verildi.

16 gazeteciye hapis cezası verilirken, 58 gazetecinin duruşmaları ise ileri bir tarihe ertelendi ya da hükmün açıklanması geri bırakıldı.

Görülen davaların yüzde 39’unda gazeteciler "terör örgütüne üye olmak" ya da "terör propagandası" yapmakla suçlanırken, yüzde 30’unda ise "hakaret ve iftira" suçlarından yargılandı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.