Kremlin: ABD'nin Almanya'ya füze konuşlandırması Soğuk Savaş’a geri dönüştür
Kremlin, ABD'nin Almanya'ya uzun menzilli füzeler yerleştirmesini "Soğuk Savaş "a dönüş olarak görüyor.
Rusya Devlet Başkanlığı Sözcüsü Dmitry Peskov dün (Perşembe) devlet televizyonuna verdiği demeçte "Soğuk Savaş'a doğru istikrarlı adımlarla ilerliyoruz. Soğuk Savaş'ın doğrudan çatışma içeren tüm özellikleri geri dönüyor" ifadelerini kullandı.
Almanya Başbakanı Olaf Schulz, ABD'nin Almanya'ya düzenli olarak uzun menzilli füzeler yerleştirme kararını, Rusya'ya karşı caydırıcılığı arttıracak bir adım olarak memnuniyetle karşıladı.
Karar, 20 yıl aradan sonra ABD seyir füzelerinin Almanya'ya geri dönüşü anlamına geliyor ve bu hamle Schulz'un Sosyal Demokrat Partisi (SPD) üyeleri arasında bile eleştirilere neden oldu.
Kararı savunan Schulz, Washington'da düzenlenen Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) zirvesi sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada "Bu caydırıcılığın bir parçasıdır, barışı garanti eder. Doğru zamanda alınmış gerekli ve önemli bir karardır" ifadelerini kullandı.
Beyaz Saray çarşamba günü yaptığı açıklamada, ABD'nin 2026 yılından itibaren Almanya'ya yeni silahlar konuşlandıracağını duyurdu. Washington, Almanya'da kalıcı olarak konuşlanmayı hedefliyor ve füzeler Avrupa'daki mevcut ABD sistemlerinden "çok daha uzun menzile" sahip olacak.
Alman hükümeti ile ortak yapılan açıklamada "Bu gelişmiş kabiliyetler ABD'nin NATO'ya olan bağlılığını ve Avrupa'nın entegre caydırıcılığına olan katkılarını gösterecektir" denildi.
Alman ordusunun karadan fırlatılan uzun menzilli füzeleri yok, sadece uçaklardan fırlatılabilen seyir füzeleri var. Ancak bu duyuru, ABD füzelerinin konuşlandırılmasının Soğuk Savaş'ın acı hatıralarını yeniden canlandırdığı Almanya'da öfkeye neden oldu.
Soğuk Savaş sırasında 1980'lerde Batı Almanya'ya ABD Pershing balistik füzelerinin yerleştirilmesi büyük gösterilere yol açmıştı.
ABD füzelerinin konuşlandırılması, Almanya'nın yeniden birleşmesi sırasında 1990'lara kadar devam etti. Soğuk Savaş'ın sona ermesinin ardından ABD, Sovyet tehdidinin azalmasıyla birlikte Avrupa'daki füze sayısını büyük ölçüde azalttı.
Ancak ABD liderliğindeki NATO ülkeleri, Rusya'nın 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından kıtadaki savunmalarını güçlendirme konusunda acele ediyor.
Kremlin bu girişime perşembe günü, NATO'nun yarattığı ciddi tehdidi kontrol altına almak için "karşı önlemler" planladığını söyleyerek yanıt verdi.
ABD'nin Almanya'da konuşlandıracağı silahlar arasında halen geliştirilmekte olan hipersonik füzelerin yanı sıra, SM6 füzeleri, uzun menzilli, çok amaçlı karadan havaya füzeler ve Tomahawk füzeleri de bulunuyor.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.