DÜNYA
okuma süresi: 4 dak.

Macaristan'dan NATO'nun "anti-Çin blok" olmasına itiraz

Macaristan'dan NATO'nun "anti-Çin blok" olmasına itiraz

Bu açıklama, NATO'nun Çin'i Putin'in Ukrayna'daki savaşının "belirleyici destekçisi" diye niteleyerek ittifakın Pekin'e yönelik en sert çıkışını yapmasının ardından geld

Yayın Tarihi: 13/07/24 11:00
okuma süresi: 4 dak.
Macaristan'dan NATO'nun "anti-Çin blok" olmasına itiraz
A- A A+

NATO'yla Pekin arasında gerilim artarkan Macaristan, Batı ittifakının "Çin karşıtı" bir blok haline gelmemesi gerektiği uyarısında bulundu.

Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, Vladimir Putin'in Ukrayna'yı istilasına "olanak sağladığı" için Pekin'i kınayan NATO'nun Çin'le gerginlikten kaçınması gerektiğini söyledi.

Bu açıklama, AB'nin Ukrayna'ya askeri yardımını sürekli erteleyen Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın, acil bir ateşkesi görüşmek üzere Moskova ve Kiev'e yaptığı benzer ziyaretlerden sonra Pekin'e sürpriz bir ziyaret gerçekleştirmesinin ardından geldi.

NATO'nun Hint-Pasifik bölgesindeki varlığı sorulan Szijjarto, "NATO bir savunma ittifakıdır. Onu Çin karşıtı bir blok olarak örgütleyemeyiz" dedi.

Perşembe günü Çin, örgütün Pekin rejiminin Putin'in Ukrayna'daki savaşının "belirleyici destekçisi" olduğunu söylemesinin ardından NATO'yu ülkesini karalamakla suçladı.

NATO, Avrupa'nın güvenliği ve Asya-Pasifik güvenliği arasındaki bağlantıyı öne çıkarmaya devam ediyor. Biz NATO'yu Kuzey Atlantik'te bölgesel bir savunma örgütü olarak kendi rolü içinde kalmaya çağırıyoruz. NATO, Asya-Pasifik bölgesinde barış ve istikrarı bozan bir unsur ya da bazı büyük güçlerin hegemonyalarını sürdürmekte kullandığı bir araç haline gelmemeli.

Hararetli söylemler, NATO zirvesine Japonya, Güney Kore, Avustralya ve Yeni Zelanda'nın da katılmasıyla ortaya çıktı. Bu uygulama Rusya'nın 2022'de Ukrayna'ya yönelik geniş çaplı saldırısının ardından başlamıştı.

Halk Kurtuluş Ordusu'nun artan bölgesel gücüne karşılık olarak, Japonya ve Filipinler de dahil ABD'nin Asya'daki müttefikleri ortak planlama, tatbikat ve silah konuşlandırmalarını hızlandırdı.

Çinli askeri yetkililer daha önce Washington'ın bölgedeki müttefikleriyle bağlarını güçlendirme çabalarını bir "Asya NATO'su" yaratma planı diyerek kınamıştı.

Bu hafta Çin ordusu da Rusya'nın müttefiki olan Belarus'ta, NATO ülkesi Polonya sınırına yakın bir yerde ortak askeri tatbikata başladı.

Rusya'nın en önemli iki müttefikinin ortak askeri tatbikatı, Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen 24. Devlet Başkanları Zirvesi'nde Belarus'un Çin liderliğindeki Şanghay İşbirliği Örgütü'nün (ŞİÖ) 10. üyesi olmasının ardından geldi.

Belarus hükümeti tatbikatların "askerlerin ortak eğitimi alanında Belarus-Çin ilişkilerinin daha da geliştirilmesi için bir temel atılmasına olanak sağlayacağını" söyledi.

Pekin tatbikatları "terörle mücadele eğitimi" diye tanımladı ve tatbikatların "yıllık bir plan ve mutabakat" uyarınca yapıldığını söyledi.

Mayısta ABD ayrıca Çin, Rusya ve diğer birkaç ülkeden yaklaşık 300 şirket ve kişiye Rusya'nın savunma sanayisini destekledikleri ve Ukrayna'daki savaş nedeniyle Amerikan yaptırımlarından kaçmasına yardımcı oldukları iddiasıyla yaptırım uygulamıştı

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.