DÜNYA
okuma süresi: 8 dak.

Tarımı kuraklık yüzünden yok olan Sicilya şimdi de turistleri kaybetmekten korkuyor

Tarımı kuraklık yüzünden yok olan Sicilya şimdi de turistleri kaybetmekten korkuyor

Güney İtalya'nın bazı bölgeleri ve bölgedeki diğer ülkeler son on yılların en kötü kuraklıklarından birini yaşıyor. Kuraklık bu yıl öyle bir hal aldı ki Sicilya tarımdan vazgeçti ve elindeki son kale olan turizmi kurtarmak için mücadele veriyor.

Yayın Tarihi: 25/07/24 10:00
okuma süresi: 8 dak.
Tarımı kuraklık yüzünden yok olan Sicilya şimdi de turistleri kaybetmekten korkuyor
A- A A+

Turistler ebegümeci ağaçlarının altında buzlu granitaların tadını çıkarıp serin Akdeniz'de yüzerken, Sicilya'nın güneyindeki tarım arazilerinde, çöl kumullarını andıracak kadar kavrulmuş yamaçların arasında bir çiftçi ineklerinin mezbahaya gidişini izledi. Aylarca süren kuraklıktan sonra onlara verecek ne suyu ne de yiyeceği kalmıştı.

Lorenzo Iraci Sareri adlı çiftçi, 40 yıl boyunca inekleri otlatmakla uğraştığı için bronzlaşmış yüzüne gözyaşları düşerken, “Bu yıkıcı bir durum Hiç böyle bir şey görmemiştim” sözleriyle duygularını dile dökmeye çalıştı.

AKDENİZ EN SERT KURAKLIĞA TESLİM

Güney İtalya'nın bazı bölgeleri ile Yunanistan ve güneydoğu İspanya da dahil olmak üzere diğer Akdeniz bölgeleri son on yılların en kötü kuraklıklarından birini yaşıyor. Uzmanlar bunun özellikle yıkıcı olduğunu, çünkü yağış eksikliğinin iklim değişikliğinin neden olduğu yüksek sıcaklıklarla daha da kötüleştiğini söylüyor.

 Sicilya'da kuraklık yüzünden suların çekildiği havuzdan kil içtikten sonra ölen bir keçi, 12 Temmuz 2024. Güney İtalya'nın bazı bölgeleri ve bölgedeki diğer ülkeler son on yılların en kötü kuraklıklarından birini yaşıyor.

Eskiden hayvanların su içtiği yapay havzalarda artık çatlamış topraktan başka bir şey yok. Buğday başakları küçük ve içi boş. Orta Sicilya'da doğal bir rezervin parçası olan Pergusa Gölü soluk, kuru bir krateri andırıyor.

Ancak bu bölgelerin çoğu için yaz mevsimi, yetkililerin su kıtlığı haberleriyle tehdit edilmesinden korktukları ve korumaya çalıştıkları önemli bir ekonomik can damarı olan turizmin de en yoğun olduğu dönem.

TARIMI TURİZME FEDA ETMEK ZORUNDAYIZ

Sicilya Sivil Savunma Başkanı Salvatore Cocina, “Tarıma verilen zararı feda etmek zorundayız, ancak turizme zarar vermemeye çalışmalıyız çünkü bu daha da kötü olur” dedi.

Cocina, tarımın hala su kullanımının büyük çoğunluğunu oluşturduğunu, genel nüfusun ise yaz aylarında milyonlarca turisti içerse bile bunun sadece bir kısmını kullandığını sözlerine ekledi.

Yetkililer hastanelere ve nüfusun hassas kesimlerine su sağlamaya öncelik verdiklerini söyledi. Ama aynı zamanda otellere de.

TURİSTLER KURAKLIĞI HİSSETMEYECEK

Sicilya'nın en üst düzey turizm yetkilisi Elvira Amata, kuraklığı turistlerin fark etmeyeceği sözünü verdi.

Beş yıldızlı tatil köylerinin dışında, adanın kurak olan güneyinde olumsuz şartlar kendini hissettiriyor.

Birkaç Yunan tapınağının kalıntılarını barındıran bir vadiye bakan Agrigento'da yetkililer suyu karneye bağlıyor. Kenar mahallelerdeki bazı evlere haftalardır su verilmiyor.

 Bir vatandaş bölge sakinlerinin daha temiz suya erişimini sağlamak için bir kapağı kaldırıyor. Genellikle su aldıkları çeşme yosunlar tarafından kirlenmiş durumda. (Gianni Cipriano/The New York Times)

İtalya'nın başlıca oteller birliği olan Federalberghi'nin Agrigento'daki başkanı Francesco Picarella, su kıtlığının az sayıdaki küçük pansiyonun da bazı odalarını kapatması ya da müşterilerin başka otellere yönlendirilmek zorunda kalınacağı anlamına geldiğini söyledi. Picarella, en çok can yakan şeyin, turistlerin su eksikliği nedeniyle kaçtığı uyarısında bulunan medya haberleri olduğunu söyledi.

REZERVASYONLARI KURAKLIK VURDU

Picarella, haberlerin çıkmaya başlamasından bu yana rezervasyonların önemli ölçüde düştüğünü söyledi.

Agrigento Belediye Başkanı Francesco Miccichè, yetkililerin çoğu oda ve kahvaltı tesisinin bulunduğu şehir merkezine daha sık su dağıttığını ve otellere kamyonlar dolusu su sağladıklarını söyledi. Picarella, bazılarının hala kamyonlar için para ödemek zorunda kalmaktan şikayetçi olduğunu, ancak çoğu otelin artık su sağlayabildiğini söyledi.

Agrigento yakınlarındaki Verdura Resort'un genel müdürü Isidoro di Franco, yeşil golf sahalarına ve yemyeşil pembe ve mavi süs bitkilerine bakan barda otururken, “Onlara duşları kısıtlamalarını söyleyemem” dedi.

Franco, tesisin su kullanımını kısıtladığını ve suyu geri dönüştürdüğünü, ancak temel ihtiyaçlardan kesinti yapamayacağını söyledi.

Bölgesel hükümet kuraklık korkusuna karşı bir reklam kampanyası planlıyor. Sicilyalılar, Güney Sicilya'nın turistleri ağırlamaya hazır olmakla kalmayıp, onlara fazlasıyla ihtiyaç duyduğunda ısrar ettiler.

TURİZMDEN DE UZAKLAŞIRSAK YOK OLURUZ

İtalya'nın en büyük çiftçiler birliği Coldiretti'nin Sicilya sözcüsü Cinzia Zerbini, “Bizi turizmden de uzaklaştırırsanız, ölürüz” dedi.

Birçok çiftçi şimdiden çaresiz durumda. Sicilya'nın güneyindeki Caltanissetta kasabası yakınlarındaki tepelerde yaşayan bir çiftçi, keçilerinin havzalardan su içtiğini ve çamur midesinde kuruyunca keçilerden birinin öldüğünü söyledi.

Kuzeydoğu Sardinya'da ana göl, kapasitesinin üçte birine ulaşmış durumda. Yerel bir hükümet temsilcisi, yetkililerin turizm ve tarım arasında bir seçim yapmak zorunda kaldıklarını ve sulama için su akışını tamamen durdurduklarını söyledi.

TARIMI FEDA ETMEYE KARAR VERDİK

Sardinya'nın Nuoro eyaletinin yerel valisi Giancarlo Dionisi, “Tarımı feda etmeye karar verdik” dedi. Çiftçilerin kayıpları telafi edilecek olsa da, susuz otellerin zararının daha uzun sürebileceğini söyledi.

Dionisi “Gelen turistler duş alamazlarsa, olumsuz bir ağızdan ağıza iletişim yaratırlar” dedi.

SU SAVAŞLARI TEHLİKESİ KAPIDA

Fransa'daki Météo-France'da araştırmacı olan Samuel Somot, Akdeniz'de giderek sertleşen kuraklıkların gelecekte çölleşme ve su savaşları riski taşıdığını söyledi.

Sorunun daha da derinleşmesi muhtemel. Sicilya Meteoroloji Servisi'nin tarımdan sorumlu müdürü Luigi Pasotti, yüksek sıcaklıkların hayvan ve bitkilerin daha fazla susaması, göl ve havzaların ise daha hızlı buharlaşması anlamına geldiğini söyledi.

BUĞDAY HASADININ YARISI YOK OLDU

Coldiretti, bu yıl Sicilya çiftliklerinin buğday hasadının ortalama yüzde 50'sinden fazlasını kaybettiğini söyledi. Puglia'nın güney bölgesinde bal üretimi yüzde 60 oranında düştü çünkü hava o kadar kuruydu ki birçok bitki çiçek açamadı. Kuraklık nedeniyle zeytin hasadının da yarı yarıya düşeceği tahmin ediliyor.

Sicilya'da kuraklık uzun süredir devam eden su yönetimi sorunlarını ön plana çıkarıyor. Yetersiz altyapı nedeniyle büyük miktarlarda su kaybediliyor. Yetkililer, Agrigento'da bu oranın yüzde 50'den fazla olabileceğini söyledi.

SU PROJELERİNE 12 MİLYAR EURO'LUK BÜTÇE

İtalyan hükümeti su projelerine 12 milyar Euro, yani yaklaşık 13 milyar dolar ayıracağını açıkladı. Yıllarca verilen sözlerin ardından uzmanlar projelerin yakın zamanda hayata geçirilebileceğine şüpheyle yaklaşıyor.

Ancak Roma'nın iklim ofisi müdürü Edoardo Zanchini, konunun hızlı bir şekilde ele alınması gerektiğini söyledi ve “Aksi takdirde tarım arazileri terk edilecek ve terk edilen araziler de çöle dönüşecek” dedi.

İtalya Merkez Bankası, Sicilya'da tarımdan elde edilen üretimin geçen yıl iklim kaynaklı şoklar nedeniyle düştüğünü, turizmin ise büyüdüğünü söyledi. Güney Sicilya'daki pek çok çiftçi bir başka kötü yıla daha dayanamayacaklarını söyledi.

Caltanissetta yakınlarında bir keçi çiftçisi olan Luca Cammarata, sıska keçilerini sarı merasında kalan birkaç yeşil filize doğru iterken, “Yem ve su bulamazsak hepsini kesmek zorunda kalacağız” dedi ve böyle bir yılın daha kendileri için “ölüm fermanı” anlamına geleceğini söyledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.