Hayrete düşüren iddia: Orijinal Monet eseri Çin sosyal medyasında satıldı
Bir sanat galerisinin sosyal medya platformu üzerinden orijinal bir Monet eseri sattığını iddia etmesi Çin internetinde şüphe uyandırırken, tablo Çin'in Instagram'a benzeyen platformu Xiaohongshu'da satılmış gibi görünüyor.
Bir sanat galerisinin sosyal medya platformu üzerinden orijinal bir Monet eseri sattığını iddia etmesi Çin internetinde şüphe uyandırdı.
Gallery Boss's Backyard Garden adlı hesap, 9 Aralık'ta Çin'in Instagram'a benzetilen sosyal medya ve e-ticaret platformu Xiaohongshu'da bir Monet ilanı yayımladı.
Galerinin paylaşımında, Claude Monet'nin Fransa'nın Giverny kentindeki bahçesinden ünlü nilüferleri resmettiği Nymphéas serisinden 1908 tarihli bir eser gibi görünen tablonun fotoğrafıyla bir açıklama yer alıyordu:
Görünen o ki Xiaohongshu'da daha önce hiç kimse Monet'den Nilüferler satmamış.
South China Morning Post (SCMP), Fransa'nın güneyindeki Avignon'da Gao's Fine Art adlı galeriyi işleten ve Xiaohongshu hesabının sahibi olan Gao Zhen Yu'nun gönderide tablonun önceki 7 sahibinin kayıtlarına ve ne zaman sergilendiğine dair ayrıntılara sahip olduğunu iddia ettiğini bildirdi.
Gao's Fine Art'ın internet sitesinde galerinin Pekin, Taiyuan, Şian ve Mauritius'ta da şubeleri olduğu belirtiliyor. Pablo Picasso, Marc Chagall, Jean Dubuffet, Keith Haring'in eserleriyle Peter Paul Rubens, Eugène Delacroix, Pierre-Auguste Renoir ve Monet gibi sanatçıların klasik tabloları da dahil olmak üzere "5 binden fazla çağdaş ve modern sanat başyapıtına" sahip olduklarını öne sürüyorlar.
Gönderi ilk yayımlandığında çoğu kullanıcı bunun bir numara olduğunu düşündüğü için 20 binden fazla tepki almıştı. Ancak Ours Gallery adlı hesabın 17 Aralık'taki başka bir gönderisinde, sadece Tian soyadıyla bahsedilen bir alıcının Gao'nun paylaşımını gördükten sonra kendisine ulaştığı ve sanat eserini birkaç yüz milyon yuan (100 milyon yuan, yaklaşık 480 milyon Türk lirasına denk geliyor) karşılığında satın aldığı belirtildi. Gao, ikisi arasında geçen ve müşterinin satın alma işlemini onaylayarak eserin İsviçre'ye gönderilmesini ayarladığını gösterdiği iddia edilen mesajlaşmanın ekran görüntülerini yayımladı.
The Independent satışla ilgili daha fazla bilgi almak üzere Gao'yla iletişime geçti.
Çoğu kullanıcı bir sosyal medya sitesinde bu kadar değerli bir sanat eserinin satın alınabileceği fikri karşısında hayrete düştü ve gönderi platformda hareketliliğe yol açtı.
SCMP, paylaşımdaki tablonun bir sanatçının eserlerinin açıklamalı listesi Catalogue Raisonné'de yer alan ayrıntılarla eşleştiğini bildirdi. Wildenstein Enstitüsü'nün derlediği ve ilk kez 1996'da yayımlanan Monet'nin Catalogue Raisonné'sinde, bu tablonun en son 1976'da Christie's London'ın bahar müzayedesinde görüldüğü belirtiliyor.
Geçen yıl bir sanat eseri doğrulama uzmanı, Monet ve Renoir gibi sanatçılara ait olduğu öne sürülen eserler de dahil olmak üzere eBay'de satışa sunulan yaklaşık 40 tane sahte tabloyu tespit etmişti.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.