KÜLTÜR-SANAT
okuma süresi: 3 dak.

Mısır’ın Akdeniz’e açılan kapısı Damietta’da 3 bin yıllık yeni keşif

Mısır’ın Akdeniz’e açılan kapısı Damietta’da 3 bin yıllık yeni keşif

Mısır'ın Damietta şehrinde, 3 bin yıl boyunca gömülü kalmış altın folyo eserler ve bronz madeni paralar keşfedildi. Eserler ve mezarların MÖ 664'ten 332'ye kadar uzanan Geç Dönem'e ait olduğu düşünülüyor. Bu dönemde Damietta’nın, Akdeniz'deki şehirlerle olan dış ticaretin merkezi olarak hizmet verdiği belirtiliyor.

Yayın Tarihi: 30/07/24 13:29
okuma süresi: 3 dak.
Mısır’ın Akdeniz’e açılan kapısı Damietta’da 3 bin yıllık yeni keşif

Mısır'da Arkeologlar 3 bin yıl boyunca gömülü kalmış altın folyo yapısında eserlerden oluşan yeni bir hazine buldu.

Arkeologlar, Damietta şehrindeki Tel-El-Dir adlı mezar kompleksinde 63 mezar keşfetti. Bu mezarlarda figürinler, çömlekler, madeni paralar ve bir ayna bulundu. Ekip, bu buluntuların Tunç Çağı'na kadar uzanan antik Mısır hakkında pek çok sırrı içinde barındırdığını düşünüyor. Bulunan 38 madeni para, MÖ 304-30 dönemine, yani Büyük İskender'in generallerinden birinin soyunun Mısır'ı yönettiği Ptolemaios dönemine ait.

Antik paralar, hem antik Yunan hem de Mısır tanrılarının görüntülerini taşıyor. Eserler ve mezarların MÖ 664'ten 332'ye kadar uzanan Geç Dönem'e ait olduğu düşünülüyor. Bu dönemde Damietta, Akdeniz'deki şehirlerle olan dış ticaretin merkezi olarak hizmet vermekteydi.

Çömleklerin diğer şehirlerle takas edildiği düşünülüyor, ancak bir çömlek kabında bulunan bronz paralar, Damietta şehrinde yaşanan kargaşayı işaret ediyor. Paralar, Yunan Tanrısı Zeus ve Mısır Tanrısı Ammon'un başlarıyla işlenmiş görünüyor.

Bu tanrılar, kâhinlerle ve kehanetlerle ilişkilendiriliyor ve Thomas Faucher'a göre, bu paralar MÖ 206'da, yerli Mısırlı Firavunlar Horwennefer ve Ankhwennefer'in Yunan yönetimini devirmeye çalıştığı büyük bir isyan sırasında basılmış olabilir.

İsyan sonrası, madeni paralar toplatılmış ve ek işaretler eklenmişti. Ancak arkeologlar tarafından bulunan 38 bronz para, yeni yöneticilerin taleplerine uymak istemeyen biri tarafından saklanmış gibi görünüyor.

Faucher, bu yeni keşfin, o dönemde yaşanan olaylar hakkında daha fazla ayrıntı sağlayabileceğini ve antik Mısırlıların bu eşyaları neden sakladığını daha iyi açıklayabileceğini belirtti. Ancak araştırmacılar, paraların isyan sırasında gömüldüğünü henüz resmi olarak doğrulamadı.

Mezarlar, cenaze eşyalarının saklandığı depolama odalarının üzerine çamur tuğlalarla inşa edilmişti, ancak bir "büyük" mezar, daha yüksek bir sosyal sınıfa ait olabilecek birden fazla kişiye ait kalıntılar içeriyordu. Mezar ayrıca Horus'un Gözü gibi dini heykelcikler ve eski Mısır idolü gibi altın folyo eserlerden oluşan bir hazineye ev sahipliği yapıyordu.

Araştırmacılar, mezarlarda insan kalıntılarının bulunup bulunmadığını veya bu kalıntıların durumunu açıklamadı, ancak mezarlarda bulunan eserlerin "bu keşfin tarihi önemini vurguladığını" ve Damietta şehri için önemli bir dönemin yeniden tarihlendirilmesinin başlangıcı olabileceğini söylediler. 26. hanedandan elde edilen buluntular, Tel El-Dir'in ticari önemini ve Damietta'nın tarih boyunca farklı dönemlerdeki önemli ticari rolünü doğruladı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.