KÜLTÜR-SANAT
okuma süresi: 3 dak.

DAÜ ve MASDER iklim değişikliği ve kültürel miras koruma ekseninde yerel toplumun rolünü irdeledi

DAÜ ve MASDER iklim değişikliği ve kültürel miras koruma ekseninde yerel toplumun rolünü irdeledi

DAÜ İç Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hacer Başarır Dindiç ve doktora öğrencisi Tochukwu Nnaji, MASDER ev sahipliğinde “İklim Değişikliği ve Toplum: Mağusa’nın Kültürel Miras Varlıklarını Koruma” konulu sunum ve atölye çalışması gerçekleştirdi.

Yayın Tarihi: 06/02/25 14:44
okuma süresi: 3 dak.
DAÜ ve MASDER iklim değişikliği ve kültürel miras koruma ekseninde yerel toplumun rolünü irdeledi
A- A A+

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Mimarlık Fakültesi, İç Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hacer Başarır Dindiç ve doktora öğrencisi Tochukwu Nnaji, Mağusa Suriçi Derneği (MASDER) ev sahipliğinde "İklim Değişikliği ve Toplum: Mağusa'nın Kültürel Miras Varlıklarını Koruma" konulu sunum ve atölye çalışması gerçekleştirdi.

Söz konusu sunumda iklim değişikliği ve kültürel miras koruma ilişkisi ele alınarak, kültürel miras varlıklarının artan iklim tehditlerine karşı korunması amacıyla iş birliği yapılması amaçlandı.

Etkinliğe DAÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kılıç, Gazimağusa Belediye Başkanı Dr. Süleyman Uluçay, MASDER yetkilileri ve üyeleri katıldı.

Gazimağusa, farklı medeniyetlerden gelen tarihi eserlerle zengin bir kültürel mirasa sahiptir, ancak yükselen deniz seviyeleri, aşırı hava olayları ve çevresel bozulma gibi iklim değişikliği etkileri nedeniyle bu miras risk altına girmektedir. Düzenlenen etkinlik ile kültürel mirasın korunmasına yönelik yerel halkın bilinçlendirilmesi ve katkı sağlanması hedeflendi.

ETKİLEŞİMLİ OTURUMLAR GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Söz konusu atölye çalışmasında, katılımcılara iklim değişikliği ve kültürel miras arasındaki ilişkiyi daha iyi anlayabilmeleri amacıyla çeşitli pratik araçlar sunuldu. Ayrıca iklim zarar görebilirlik değerlendirmeleri, kültürel mirasın korunması ve stratejiler geliştirme konularında etkileşimli oturumlar gerçekleştirildi.

MASDER’in uzmanlık ve iletişim ağından faydalanarak tasarlanan atölye çalışmasında, bilimsel bilgiyi yerel toplumun pratik bilgileriyle birleştirerek kültürel mirası koruma için uygulanabilir çözümler geliştirmek hedeflendi. Katılımcılar, kolektif sorumluluk bilinciyle, iklim değişikliği ile ilgili risk değerlendirmelerini ve korunma yöntemlerini keşfettiler.

Sunumda, küresel kültürel miras alanlarından örnekler sunularak, Gazimağusa'nın benzersiz durumuna yönelik yenilikçi yaklaşımlar geliştirilmesi teşvik edildi. Gerçekleştirilen atölye çalışması ile kültürel koruma ve sürdürülebilir turizm alanındaki MASDER taahhüdüyle daha geniş sosyo-ekonomik hedeflerin uyumlu hale getirilmesine katkı sağlanmış oldu.

YEREL TOPLUM VE ÜNİVERSİTE İŞ BİRLİĞİ

Etkinlikte, DAÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kılıç ve Gazimağusa Belediye Başkanı Dr. Süleyman Uluçay, üniversitelerin ve yerel toplumun iş birliğinin önemine dikkat çekerek, Gazimağusa'nın kültürel mirasının korunmasında yerel toplum ve üniversite iş birliğinin kritik rolü üzerinde durdu.

Gazimağusa’nın kültürel mirasının gelecek nesiller için gurur ve refah kaynağı olmasını sağlamak adına söz konusu etkinliğin önemli bir adım olduğu vurgulandı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.