EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 3 dak.

İktisatbank'ın piyasa analizi: Mehmet Şimşek'in kabinede olacağı beklentisi artıyor

İktisatbank'ın piyasa analizi: Mehmet Şimşek'in kabinede olacağı beklentisi artıyor

İktisatbank, 01 Haziran 2023'e ilişkin piyasa analiz raporunu yayımladı. Raporda, "Mehmet Şimşek'in kabinede olacağı beklentisi artıyor" ifadelerine yer verildi.

Yayın Tarihi: 01/06/23 07:50
okuma süresi: 3 dak.
İktisatbank'ın piyasa analizi: Mehmet Şimşek'in kabinede olacağı beklentisi artıyor

İktisatbank'ın 01 Haziran 2023'e ilişkin Günlük Piyasa Analiz ve Yorumu şu şekilde:

Türk mali piyasalarında Mehmet Şimşek ismi büyük bir mutluluk ile karşılansa da, dün Borsa İstanbul cephesinde kâr satışlarına şahit olmamız bizi biraz da olsa düşündürdü. Öncelikle, yeni dönemde, ekonominin soğuması adında döviz kuru ve piyasa faizlerinin artmasına izin verileceği yönünde (özellikle kredi faizlerini) beklentimizi, dün Reuters'ın geçtiği haberi okuyunca biraz revize etmemiz gerekeceğini anladık. Habere göre, Şimşek en geç Cumartesi günü açıklanacak kabinede yer alacak; lâkin hangi formatta yer alacağı henüz kesin değil. Bizler Hazine ve Maliye Bakanı olarak icranın tam başında olmasına, cumhurbaşkanı yardımcılığına göre daha çok şans tanıyoruz.  

Aynı haberde, Şimşek'in ekonomi yönetim modelinin 'karma' olacağına yer verilmiş. Bunu biraz açalım. TCMB'nin politika faizinin yüzde 8,5, piyasada mevduat ve kredi dâhil her türlü faizin ise bu orandan kopuk olduğu gerçeğinden hareketle, Şimşek ile ekonomide yeni bir dönemin başlayacağını, enflasyon, rezervler, cari açık gibi alanlarda önemli ilerlemelerin kaydedileceği, uygulanacak politikanın ne ortodoks ne heterodox kriterlerine girmeden 'karma' olacağını düşünüyoruz. Yani gerektiğinde, ölçülü de olsa TCMB cephesinde de faiz artışı görebileceğiz. 

Bu haber öncesi, son 3 günde yüzde 16 yükselen, Salı günü de tavan olan Borsa İstanbul Bankacılık endeksi, ya da başka bir deyişle seçim sonrası yaşanan iyimserlik dün yerini kâr satışlarına terk etti. Ana endeks yüzde 1,3 gerilerken, bankacılık endeksi yüzde 3,2 düştü. Yükseliş eğiliminin arkasında, aşırı regüle bir hâl alan bankacılık cephesinde regülasyonların gevşetileceği beklentisi yatarken, düşüşün arkasında ise, Şimşek'in karma bir model izleyeceği, faizlerin artacağı, özellikle tüketim odaklı bir seyir izleyen Türkiye ekonomisinde (hazır yeri gelmişken, Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde, yıllık bazda yüzde 4 büyüdü. Büyümenin itici gücü tüketim!) ekonominin soğumaya terk edileceği, belli başlı şirket performanslarının da olumsuz etkileneceğini unutmamak gerekiyor (her ilacın mutlaka bir yan etkisi vardır). Bu minvalde, yeni dönemde, döviz geliri olan şirket hisselerinin tercih edilmesinin mantıklı bir yatırım davranışı olacağını düşünüyoruz.

İktisatbank Günlük Piyasa Analiz ve Yorumu 01 Haziran- Perşembe

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.