EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 3 dak.

İktisatbank'ın piyasa analizi: 2 bin 400 dolar sevisini aşan altın, piyasaları da etkisi altına aldı

İktisatbank'ın piyasa analizi: 2 bin 400 dolar sevisini aşan altın, piyasaları da etkisi altına aldı

İktisatbank, 24 Nisan 2024'e ilişkin piyasa analiz raporunu yayımladı. Raporda, "Geçen haftalarda ons başına 2 bin 400 dolar seviyesini aşarak tüm zamanların en yükseğine gelen altın, adeta küresel piyasaları da etkisi altına aldı" ifadelerine yer verildi.

Yayın Tarihi: 24/04/24 08:45
okuma süresi: 3 dak.
İktisatbank'ın piyasa analizi: 2 bin 400 dolar sevisini aşan altın, piyasaları da etkisi altına aldı

İktisatbank'ın 24 Nisan 2024'e ilişkin Günlük Piyasa Analiz ve Yorumu şu şekilde:

Geçen haftalarda ons başına 2,400 dolar seviyesini aşarak tüm zamanların en yükseğine gelen altın, adeta küresel piyasaları da etkisi altına aldı. Dünyanın en büyük altın üreticisi ve tüketicisi konumunda olan Çin'in de bu olağanüstü yükselişin 'merkezinde' yer aldığını peşinen not edelim. Ortadoğu’da var olan gerilim, Ukrayna'da bitmeyen savaş ve cılız da olsa var olan nükleer savaş endişesi, dahası FED'in faiz oranlarının düşürme ‘isteksizliği’, altının yatırım olarak cazibesini artırmaya devam ediyor. Son dönemde İsrail – İran arasında kötüleşen jeopolitik gerilimler ile kıymetli madenlere yönelik ilgi ivme kazanırken, altın rallisini son yıllarda hızlandıran önemli bir diğer unsurun da, merkez bankalarının belirsiz zamanlarda 'değer saklama' deposu olarak külçe altına (fiziki) yönelmesi olduğunun altını kalınca çizmek gerekiyor. 

Her ne kadar çok sayıda merkez bankası altına yoğun ilgi gösterse de, Çin Merkez Bankası, kesintisiz bir şekilde son 17 aydır, rezervlerinde var olan doları çeşitlendirmek ve para birimi Yuan’ın değer kaybına karşı korunmak amacıyla en uzun süreli alım dönemine soyunduğunu Bloomberg haberlerinden okuyoruz. Her ne kadar pek çok merkez bankası altına yoğun ilgi gösterse de, Çin'in (hatta Türkiye'nin) ayrıştığının altını çizmek gerekiyor. En büyük altın üreticisi olmasına rağmen, Çin’in hâlâ önemli miktarda altın ithal ettiğini, hatta son iki yılda ithalat hızının da önemli ölçüde arttığını görüyoruz.  

Özellikle, ABD’de manşet enflasyonun Haziran 2022’de %9,1 seviyesine ulaşarak zirve yapmasın ardından bir sene sonra %3,0 seviyesine kadar gerilemesine rağmen, son 10 aylık dönemde yatay bir görünüm arz eden enflasyonun son açıklanan verilerle göre yeniden yükselişe (%3,5) geçtiğini görüyoruz. ABD’de güçlü tarafta gelmeye devam eden makroekonomik veriler ve bu bağlamda katılık gösteren enflasyonun (beklenildiği ölçüde hızlı düşmeyeceğine yönelik inanışın) da reel faiz getirisini kısıtlamasının etkisiyle altına olan talebin devam etmesini bekliyoruz.

İktisatbank Günlük Piyasa Analiz ve Yorumu 24 Nisan-Çarşamba

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.