Ekonomist Derviş Kemal Deniz: Piyasa denetimi fon ile mümkün; o da kamuda maaş kesintisi demek
Derviş Kemal Deniz, piyasa denetimi gibi formüllerin gerçekçi olmadığını ifade ederek, özellikle kamuda maaş kesintisi olmadan bu denetimi fonlamanın mümkün olmadığını belirtti.
"Mentalite değişecekse erken seçim olsun... Değişmeyecekse anlamı yok" diyen Ekonomist Derviş Kemal Deniz, sürdürülebilir bir ekonomik yapı için tasarrufun kaçınılmaz olduğunu vurguladı, Kasım ayında ekonomik krizin derinleşeceğini belirtti.
Derviş Kemal Deniz, piyasa denetimi gibi formüllerin gerçekçi olmadığını ifade ederek, özellikle kamuda maaş kesintisi olmadan bu denetimi fonlamanın mümkün olmadığını belirtti.
"Maaşları nasıl ödeyeceğiz, mecliste bu krizler konuşuluyor ama.." ifadelerini kullanan Deniz, bu işlerin "lafazanlıkla olmayacağının" altını çizdi.
HARCAMA ODAKLI EKONOMİK YAPININ SORUNLARI
Katıldığı bir televizyon programında Deniz, mevcut ekonomik sistemin harcama üzerine kurulu olduğunu ve bu yapının gelecek nesillere aktarılabilecek bir kaynak bırakmadığını söyledi.
Deniz, “Devlet olarak gelirlerin tamamını maaşlara harcarsanız, altyapı yatırımlarına kaynak ayıramazsınız. Böyle bir durumda gelecek nesillere bir miras bırakmamış olursunuz,” dedi.
Sözlerine devam eden Deniz, harcama ve gelir dengesi sağlanmadığı sürece bu yapının sürdürülemez olduğunu vurguladı.
Ekonomist Derviş Kemal Deniz, “Gelişmiş ülkelerde, hem bireysel hem de devlet bazında tasarruf kaçınılmazdır. Reel büyümeden pay almak için de bu şarttır. Ancak biz bu gereklilikten kaçındık. Eğer sistematik bir yaklaşım geliştirirsek ve bilmediğimiz bir şey varsa Türkiye’ye, Avrupa Birliği’ne sorabiliriz. Bundan korkmamamız lazım,” şeklinde konuştu.
PİYASA DENETİMİ VE MAAŞ KESİNTİLERİ
Deniz, hayat pahalılığı karşısında piyasa denetimi önerilerinin gerçekçi olmadığını belirtti.
Serbest piyasa ekonomisi içerisinde fiyatları kontrol altına almanın zorluklarından bahseden Deniz, bu tür bir müdahalenin yalnızca “fonlama” ile mümkün olabileceğini, bunun da kamuda maaş kesintisi anlamına geleceğini, çünkü kaynağın hazineden alınacağını ifade etti;
“Pandemi döneminde de bu konuları dile getirdik. Üretim durduğunda ne oldu? Harcamalar düştü, ancak bizim kendi üretimimiz yok ki fiyatları kontrol edelim. İthal ürünler üzerinden piyasa denetimi yapmak zordur. Örneğin gümrükte ithalatçı, ‘Ben 5’e satıyorum’ diyor. Eğer bu fiyatı fonlayacaksak, bunun bedelini devlet bütçesinden karşılamamız gerekir. Bunu nasıl yapacağız? Kamuda maaşlardan keseceğiz. Ancak ekonomiyi büyütmek ve sürdürülebilir bir yapı oluşturmak istiyorsak, bu tür kısa vadeli çözümlerle ilerleyemeyiz”.
TASARRUF VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK
Deniz, ekonomik büyümenin sadece gelir-gider dengesi ile değil, aynı zamanda devletin altyapı yatırımları ve gelecek nesillere yönelik projeler için tasarruf yapmasıyla mümkün olacağını belirtti.
Ekonominin sürdürülebilir hale gelmesi için harcamalar ile gelir arasında bir denge kurulması gerektiğini vurguladı.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.