EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 4 dak.

Şükrü Umarbeyli: 2024’ü ekonomik istikrar ve büyüme adımlarıyla noktaladık

Şükrü Umarbeyli: 2024’ü ekonomik istikrar ve büyüme adımlarıyla noktaladık

Yrd. Doç. Dr. Şükrü Umarbeyli, 2024 yılının ekonomik açıdan önemli bir yıl olduğunu ifade ederek, "Enflasyonla mücadele, 2025 yılı için de en büyük öncelik olmalı" dedi.

Yayın Tarihi: 01/01/25 16:25
Güncelleme Tarihi: 01/01/25 17:12
okuma süresi: 4 dak.
Şükrü Umarbeyli: 2024’ü ekonomik istikrar ve büyüme adımlarıyla noktaladık

2024 yılı ekonomik açıdan önemli gelişmelerin yaşandığı bir yıl olarak geride kalıyor. Yrd. Doç. Dr. Şükrü Umarbeyli, küresel ekonomik koşullarla uyum değerlendirerek yılın genel bir fotoğrafını çizdi.

OCAK: KREDİ NOTU VE BÜYÜME TAHMİNLERİ

Yıla umut veren bir başlangıç yapıldığını belirten Umarbeyli, "Moody's, Türkiye'nin kredi notunu 'B3' olarak teyit ederken, not görünümünü pozitife çevirdi. Dünya Bankası’nın Türkiye için 2024 büyüme tahminini %3,1 olarak açıklaması, reform politikalarının meyve vereceğine işaret ediyordu. Ancak TÜFE’nin yıllık bazda %64,77 seviyesine ulaşması, enflasyonla mücadelenin daha kararlı adımlarla sürdürülmesi gerektiğini gösteriyordu." ifadelerini kullandı.

ŞUBAT: İHRACATTA REKOR, İŞSİZLİKTE DÜŞÜŞ

Türkiye ekonomisinin 2023 yılını %4,5 büyüme ile kapattığını vurgulayan Umarbeyli, “İhracat 255,8 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. İşsizlik oranı ise %8,8’e gerileyerek olumlu bir tablo çizdi. Ancak tüketici fiyatlarındaki %14,97’lik yıllık artış, enflasyonun kontrol altında tutulmasının hâlâ kritik bir öncelik olduğunu hatırlatıyordu.” dedi.

MART: FAİZ ARTIŞI VE DÖVİZDE HAREKET

TCMB’nin politika faizini %50’ye yükselttiği mart ayında, döviz kurlarında aşağı yönlü bir hareket izlendi. Umarbeyli, Fitch Ratings’in Türkiye’nin kredi notunu B’den B+’ya yükseltmesinin ve CDS priminin 25 baz puan düşüşle 318’e gerilemesinin yatırımcı güvenini artırdığına dikkat çekti.

NİSAN-HAZİRAN: EKONOMİK İSTİKRAR ADIMLARI

Nisan ayında temassız ödeme işlemleri limitlerinin artırılmasının, dijital ödeme altyapısını güçlendirdiğini belirten Umarbeyli, Türkiye’nin haziran ayında FATF gri listesinden çıkarılmasını “uluslararası finansal itibarı artıran bir dönüm noktası” olarak değerlendirdi.

TEMMUZ-AĞUSTOS: BÜYÜME BEKLENTİLERİ REVİZE EDİLDİ

IMF’nin Türkiye için büyüme beklentisini %3,6’ya yükseltmesini olumlu bir gelişme olarak nitelendiren Umarbeyli, "Cari işlemler hesabının 8 ay sonra cari fazla vermesi, ekonomik dengelenmenin işaretlerinden biriydi." dedi.

EYLÜL-KASIM: REZERVLERDE REKOR SEVİYELER

Eylül ve ekim aylarında enflasyonun aşağı yönlü hareketinin, sıkı para politikalarının etkisini göstermeye başladığını ifade eden Umarbeyli, kasım ayında TCMB toplam rezervlerinin 159 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığını belirtti.

ARALIK: FAİZ İNDİRİMİ VE CDS'DE TARİHİ DÜŞÜŞ

Aralık ayında TCMB’nin politika faizini %47,5’e düşürmesinin yılın dikkat çeken adımlarından biri olduğunu belirten Umarbeyli, “Türkiye’nin 5 yıllık CDS primi 250 baz puanın altına inerek, 2020’den bu yana en düşük seviyeyi gördü. Bu, yatırımcı güveninin güçlendiğini gösteriyor.” dedi.

2024’ÜN GENEL DEĞERLENDİRMESİ

Umarbeyli, Türkiye ekonomisinin 2024’te enflasyonu kontrol altına almak için çaba sarf ederken, büyüme ve rezerv artışıyla olumlu sinyaller verdiğini ifade etti. “Yıl boyunca atılan adımlar, hem iç piyasada istikrarın sağlanması hem de uluslararası arenada rekabetçiliğin artırılması açısından kayda değerdi. Ancak enflasyonla mücadele, 2025 yılı için de en büyük öncelik olmalı.” diyerek sözlerini tamamladı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.