EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 3 dak.

İktisatbank'ın piyasa analizi: Yeni yılın ilk sinyalleri; küresel ekonomi Trump ve faizlerin kıskacında

İktisatbank'ın piyasa analizi: Yeni yılın ilk sinyalleri; küresel ekonomi Trump ve faizlerin kıskacında

İktisatbank, 9 Ocak 2025’e ilişkin piyasa analiz raporunu yayımladı. Raporda, "Yeni yılın ilk sinyalleri; küresel ekonomi Trump ve faizlerin kıskacında" ifadelerine yer verildi.

Yayın Tarihi: 09/01/25 07:55
okuma süresi: 3 dak.
İktisatbank'ın piyasa analizi: Yeni yılın ilk sinyalleri; küresel ekonomi Trump ve faizlerin kıskacında

İktisatbank'ın 9 Ocak 2025'e ilişkin Günlük Piyasa Analiz ve Yorumu şu şekilde:

Küresel mali piyasaların fiilen yıla bu hafta başlayacağını belirtmiştik. Nitekim de öyle oldu! ABD'de hafta başı açıklanan kuvvetli istihdam verisi (JOLTS) küresel mali piyasalarda satış baskısına neden oldu. Piyasaların gösterge klavuzu 10 yıllık ABD tahvil getirisi %4,70 seviyesine yükselerek son sekiz ayın en yüksek seviyesini test ederken, Trump politikalarının yaratacağı enflasyonist baskılara paralel Batı aleminde de piyasa faizlerinin yükseldiğini görüyoruz. İngiltere'de dün 10 yıllık tahvil faizi %4,80 seviyesini aşarak neredeyse 2008 küresel krizinden bu yana en yüksek seviyeye geldi! 

Öte yandan, 2025'in siyah kuğusu olmaya namzet Çin'de ise 10 yıllık tahvil faizi %1,60 seviyesine gerileyerek tarihin en düşük seviyesine inerken, Çin ekonomisi ile ilgili olarak deflasyon kaygıları büyümesine paralel Çin hisse senedi piyasasından çıkan yatırımcılar tahvil piyasasına sığındığını da not edelim. Çin'de sabah erken saatlerde açıklanan tüketici enflasyonu yıllık bazda sadece %0,1 artarken, üretici enflasyonu ise düşüşünü ikinci seneye taşıyarak -%2,4 olarak sonuçlandı! Çin'de deflasyonist kaygıların tırmanması küresel piyasaları adeta gererken, Çinli otoritelerin ise ekonomiyi canlandırmak için daha fazlasını yapması gerektiğini de gözler önüne serdi.

Trump'ın uluslararası ticaret ortaklarına yeni tarifeler uygulamayı değerlendirdiği yönündeki haberler, küresel ticaret savaşı endişelerini artırırken, Trump'ın Grönland ve Panama Kanalı üzerinde egemenlik iddialarını sürdürmesi de konuyu başka bir boyuta taşıdı. Trump, Grönland’ı ABD topraklarına katma arzusunu dile getirirken, Panama Kanalı'nda ABD’nin yeniden hâkimiyet kurmasını hedeflediğini belirtti. Askerî ve ekonomik güç kullanma seçeneklerini dışlamayan Trump, Danimarka'ya gümrük vergisi tehdidinde bulunurken, Grönland hükûmeti bağımsızlık hedefini yinelediğini görüyoruz. Panama Kanalı konusunda ekonomik güvenlik gerekçesiyle bu stratejik geçiş noktasının önemine vurgu yaparak Panama’ya ağır eleştiriler yöneltti. NATO müttefiklerinden daha fazla savunma harcaması talep eden Trump, Kanada’yı ABD’ye katma fikrini de gündeme getirirken, Meksika Körfezi ismini "Amerika Körfezi" olarak değiştirerek uluslararası arenada dikkat çeken tartışmaların fitilini ateşledi. 

İktisatbank Günlük Piyasa Analiz ve Yorumu 9 Ocak - Perşembe

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.