EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 4 dak.

Mertkan Hamit: Kalkınma Planının büyük bir bölümü, Türkiye ile yapılan ekonomik protokollerin kopyası

Mertkan Hamit: Kalkınma Planının büyük bir bölümü, Türkiye ile yapılan ekonomik protokollerin kopyası

Ekonomist Mertkan Hamit, KKTC’de hazırlanan kalkınma planının yetersiz ve yaratıcı olmaktan uzak olduğunu belirterek, büyük bir bölümünün Türkiye ile yapılan ekonomik protokollerin metinlerinden kopyalandığını söyledi. Hamit, ülkenin 1993’ten bu yana statüko dinamikleri nedeniyle gelişemediğini vurgularken, ekonomik eşitsizliklerin ve sosyal politikaların göz ardı edildiğini dile getirdi.

Yayın Tarihi: 04/02/25 12:20
okuma süresi: 4 dak.
Mertkan Hamit: Kalkınma Planının büyük bir bölümü, Türkiye ile yapılan ekonomik protokollerin kopyası

Kıbrıs Postası TV’de yayınlanan, Canan Onurer’in sunduğu “Canan Onurer ile Sabahın Haberleri” programına bağlanan Ekonomist Mertkan Hamit, kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.

Konuşmasına kalkınma planını değerlendirerek başlayan Hamit, bu tür politika metinlerinin tüm sağlıklı ekonomilerde önemli bir araç olduğunu belirtirken, mevcut kalkınma planının, en son 1993'te gerçekleştirilen plan da dahil olmak üzere, en kısası olduğunu ve adanın kendine özgü birçok probleme çözüm bulma konusunda yetersiz kaldığını ifade etti.

"KALKINMA PLANININ BÜYÜK BİR BÖLÜMÜ, TÜRKİYE İLE YAPILAN EKONOMİK PROTOKOL METİNLERİNİN KOPYALANMIŞ HALİ"

Hamit, planın kısa olmasının yanı sıra, büyük bir bölümünün şimdiye kadar Türkiye ile yapılan ekonomik protokollerin aksiyon metinlerinin bir kopyası olduğunu söyledi.

Planın yaratıcılıktan uzak olduğunu vurgulayan Hamit, ayrıca metnin bir ekonomik modele sahip olmadığının altını çizdi. Bununla birlikte, sosyal politika, işsizlik ve emek gücünün verimliliği konularında da yetersiz olduğunu belirterek, bu metnin aslında sadece yapılmış olmak için hazırlandığını dile getirdi.

"1993 KALKINMA PLANINDAN BU YANA ÜLKE, STATÜKO DİNAMİKLERİ YÜZÜNDEN YERİNDE SAYIYOR"

Statükonun kendi yarattığı dinamiklerle sürdürülebilir bir gelecek oluşturma konusunda eksik kaldığını ifade eden Hamit, ortaya koyulan politika metni doğrultusunda, 1993 kalkınma planından bu yana ülkenin gelişemeyip yerinde saydığını belirtti.

Kıbrıs ekonomisini uluslararası politik ekonomi çerçevesinde de değerlendiren Hamit, tüm ülkelerin COVID-19 krizinden toparlanmak için yaklaşık bir yıla ihtiyaç duyarken, KKTC'nin ancak üç yılda çıkabildiğini, hatta hâlâ kalkınma planında COVID-19’dan bahsedildiğini söyledi.

KKTC'nin enflasyonunun daha çok içsel faktörlerden kaynaklandığını belirten Hamit, olumsuz göstergelerin uluslararası krizlere yöneltilmemesi gerektiğini belirtirken, yoksulluk ve gelir eşitsizliği açısından Kuzey Kıbrıs’ın Avrupa’daki en kötü üç ülke arasında yer aldığını ifade etti.

"TOPLUMUN FARKLI KESİMLERİNE FARKLI ARTIŞLAR UYGULAMAYA ÇALIŞMAK, EŞİTSİZLİĞİ DAHA DA DERİNLEŞTİRECEKTİR"

Kalkınma planına yeniden değinen Hamit, politika metninin ne yoksullukla ilgili bir çalışma hedeflediğini ne de gelir artırmayı amaçlayan bir vizyona sahip olduğunu vurguladı.

Kuzey Kıbrıs ekonomisinin hayat pahalılığı konusundaki gündemini değerlendiren Hamit, toplumun farklı kesimlerine farklı artışlar uygulamaya çalışan hükümetin ortaya koyduğu sistemin eşitsizliği daha da derinleştirdiğini belirtti.

Hamit, yabancı işçilerin aynı iş ve emeği sergilemesine rağmen daha düşük ücret almalarının, toplumdaki eşitsizliği kimliksel boyutta da hissettireceğini dile getirdi.

Son olarak, eğitim, sağlık, kurumlar ve adalet konusunda Kuzey Kıbrıs’ın çok kötü bir durumda olduğunu, bu sorunlar giderilmeden kalkınmanın mümkün ve ciddi olmadığını ifade etti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.