TURİZM
okuma süresi: 6 dak.

Tankut Rıfkı: Antik Liman Eski Eserler ve Müzeler Dairesi'nin koruması altındadır

Tankut Rıfkı: Antik Liman Eski Eserler ve Müzeler Dairesi'nin koruması altındadır

Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürü Tankut Rıfkı, Girne Belediye Başkanı Şenkul’un Antik Liman ile ilgili açıklamalarına yanıt verdi. Rıfkı, “Antik Liman gibi, ülkemizin tarihi zenginliği niteliğindeki eserler, tüm insanlığa özellikle de gelecek kuşaklara aittir” ifadelerini kullandı.

Yayın Tarihi: 09/11/23 10:15
okuma süresi: 6 dak.
Tankut Rıfkı: Antik Liman Eski Eserler ve Müzeler Dairesi'nin koruması altındadır

Başbakan Yardımcılığı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı’na bağlı Eski Eserler ve Müzeler Dairesi, Girne Belediye Başkanı Murat Şenkul’un Kıbrıs Postası TV’de Antik Liman ile ilgili yaptığı açıklamalara yanıt verdi.

Daire adına yazılı açıklama yapan Müdür Tankut Rıfkı, Antik Liman’ın Eski Eserler ve Müzeler Dairesi'nin kontrolü ve koruması altında olduğunu kaydetti.

Tarihsel süreçleri anlatan ve 60/1994 sayılı Eski Eserler Yasası İç Düzeni’nden örnekler veren Rıfkı, “Bakanlık, geçmişin tarihi zenginliğini, gelecek kuşaklara ulaşabilmesi adına, sadece bulunduğu ülkenin değil, tüm insanlığa mal olmuş değerdeki eski eserlerin korunması sorumluluğunu yasalar tahtında taşımaktadır” dedi.

Rıfkı, Antik Liman gibi, ülkenin tarihi zenginliği niteliğindeki eserlerin, tüm insanlığa özellikle de gelecek kuşaklara ait olduğunu kaydederek, “Bizler gelecek kuşaklar adına, tarihi zenginliğimizi yasaların bizlere verdiği yetkilerle korumak ve korunmasını sağlamakla mükellef makamlarız” ifadelerini kullandı.

Açıklamanın tam metni şu şekilde:

“Antik Girne Limanı, Başbakan Yardımcılığı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı'na bağlı, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi'nin kontrolü ve koruması altındadır.

Sözlük tanımı ile eski eser, tarihi veya arkeolojik değeri olup geçmiş dönemlerden günümüze varlıklarını devam ettiren ya da ileride böyle bir değeri taşıyacağı kesin olan mal varlıklarını belirtmektedir.

Maneviyatı ise her ülke için büyük bir değer taşımaktadır çünkü tarihi yapıtlar bir ülkenin olduğu kadar tüm insanların da evrensel ürünleridir. Geçmişten günümüze ulaşmayı başarmış ve bu günlerden geleceğe taşımakla yükümlü olduğumuz bu eserler insanlığın ortak değerlerini ulusal kimliğini yansıtması bakımından birer uygarlık hazinesidir.

Kadim uygarlıklardan itibaren önce dini yapıtlar üzerinde başlayan koruma algısı, Antik Yunan döneminde, kutsal alanlarla ilgili yasakların getirilmesi, Roma döneminde eski eser koruma bilincine dikkat çekmek için imparatorluğun bir hukuk sistemi haline gelmiştir.

16’ncı Yy’dan sonra ise batıda Rönesans hareketleri ile eski eserler ile ilgili hassasiyet devlet boyutlarında ele alınmış ve her biri birer kültürel değer olarak kabul edilmiştir. Bundan sonraki süreçte ise kültürel varlıkların korunması ‘uluslararası hukuk sistemleri’ altında birtakım tüzük ve sözleşmeler ile koruma ve güvence altına alınmıştır.

Tüm bu gelişmeler eski eserlerin devredilemez, zarar verilemez ve yok olamaz gibi kısa ve net ama anlamlı başlıklar altında korunmasına olanak vermiştir ve bunlar devlet gücünde yasalar ışığında yapılmıştır.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Sayı 60/1994 Eski Eserler Yasası İç Düzeni’ne bakıldığında eski eserlerin korunması ve yönetilmesinin de yöntemi belirtilmiştir:

(1)

Mülkiyetine bakılmaksızın bu Yasa kapsamına giren taşınmaz eski eserler ve doğa varlıklarının korunmasını sağlamak için gerekli karar ve önlemleri alma, aldırma ve bunların her türlü denetimini yapma ve yapılmasını sağlama, alınan kararları uygulama ve/veya bu Yasa’nın öngördüğü usul ve esaslar çerçevesinde taşınmaz eski eserleri ilgilendiren her türlü inşai ve fiziki müdahalelere izin verme ve/veya işlem yapma yetkisi Müdürlüğe aittir.

İmar Yasası ve/veya Yollar ve Binaları Düzenleme Yasası kuralları uyarınca planlama onayı ve/veya inşaat izni için Planlama Makamı ve/veya Belediye veya Kaymakamlıklara yapılan başvurular, Anıtlar Yüksek Kurulu kararı esas alınarak sonuçlandırılır.

Korunması gerekli taşınmaz eski eserler ve doğa varlıkları ile ilgili hizmetler bilimsel esaslara göre yürütmek ve/veya yürütülmesini sağlamak amacıyla ‘Taşınmaz Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu’ oluşturulur.

Bu Yasayı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu adına Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’nin bağlı olduğu Bakanlık yürütür.

Bu bilgiler ışığında, ‘Antik Girne Limanı’ Başbakan Yardımcılığı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı’na bağlı Eski Eserler ve Müzeler Dairesi'nin kontrolü ve koruması altında, ülkemizin en değerli tarihi eserlerinden birisidir.

Bakanlık, geçmişin tarihi zenginliğini, gelecek kuşaklara ulaşabilmesi adına, sadece bulunduğu ülkenin değil, tüm insanlığa mal olmuş değerdeki eski eserlerin korunması sorumluluğunu yasalar tahtında taşımaktadır.

Unutulmamalıdır ki, Girne Antik limanı gibi, ülkemizin tarihi zenginliği niteliğindeki eserler, tüm insanlığa özellikle de gelecek kuşaklara aittir. Bizler gelecek kuşaklar adına, tarihi zenginliğimizi yasaların bizlere verdiği yetkilerle korumak ve korunmasını sağlamakla mükellef makamlarız.”

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.