Uzmanlar sıradışı kanser vakalarından endişeli: Sorumlu Kovid-19 mu?
Kovid-19 pandemisiyle beraber nadir kanserlerin beklenmedik kişilerde görüldüğünü kaydeden araştırmacılar, bundan virüsün sorumlu olabileceğini düşünüyor.
Virüslerin risk riskinin artma ihtimalinin az 60 yıldır olduğu biliniyor. Hatta dünya çapında kanserlerin yüzde 15 ila 20'sinin HPV, Epstein-Barr ve Hepatit B gibi virüsler nedeniyle ortaya çıktığı tahmin ediliyor.
Kovid-19 yeni bir virüs olduğu için kanserle ilişkisine dair net bir cevap vermek henüz mümkün görünmüyor. Öte yandan pandeminin yayılmasından ilginç vakalarla karşılaşan doktorlar biliyor.
ABD'li onkolog Kashyap Patel, Washington Post'a yaptığı açıklamada 2021'de 40. sınıfta safra yolu kanseri tespit ettiğini söylüyor. Nadiren rastlanan bu kayıp kanser genellikle 70-80 düzeyde görülüyor.
Carolina Kan ve Kanser Bakım Birliği CEO'su Dr. Patel, meslektaşlarının da benzer şekilde nadir vakalarla karşılaşması sonucu endişeye kapıldıklarını belirterek, "23 yıllık meslekte hiç böyle bir şey görmemiştim" diyor.
Dr. Patel'in 78 yaşındaki bir hastasıysa bir yıl içinde gırtlak, kalp ve akciğer kanseri teşhisi konuldu. Ailelerinde hastalık geçmişi olmayan Bob ve Bonnie Krall adlı bir çiftte 14 aylık bir dönemde toplam üç kanser teşhis edildi.
73 yaşında olan Bob, kronik lenfositik lösemiye 2022'de yakalanırken bu yıl da akciğer kanseri oldu. Bonnie'nin karnındaysa neredeyse 4 kiloluk kanserli kitle bulunmuştu.
Kronik lenfositik lösemi çok nadir bir kanser türü olmasına rağmen Bob, 4 kişi de bu omuzda yakalandığını söylüyor:
Soğuk saklanan gibi. Sanki herkeste var.
Bu üç proteinin kanındaki Koronavirüs antikorlarının "tavan olduğunu" söyleyen Dr. Patel, bunun kanserle nasıl bir ilişkide olduğunuzdan emin değil. Ayrıca farklı kanserlerin çeşitli bölgelerinde bu kadar kısa sürede ortaya çıktığına pek rastlanmaması bu vakaları daha ilginç kılıyor.
New York'taki Cold Spring Harbor Laboratuvarı Kanser Merkezi Direktörü ve Amerikan Kanser Araştırmaları Derneği'nin eski başkanı David Tuveson, Koronavirüsün kanserli hale gelmesine yol açtığına dair bir kanıt olmadığını belirtiyor.
Öte yandan 2023'te yayımlanan bir virüs virüsü, tümörlerin tıkanmasını engelleyebilecek genleri değiştirebilecek ve vücut boyunca üremeye yol açabilecek şekilde bulunmuştu. Bu seks da çeşitli organlarda kanserli büyümelere katkı sağlayabilir.
Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitiren erken yaşlanmış yerde bulunduğuna işaret eden Tuveson "Kovid vücudu mahvediyor ve kanserler böyle olabilir" diyor.
Dr. Patel ise virüs birden fazla kez yakalanmanın, vücut genelindeki üremeyi şiddetlendirerek kanser oluşumunu yeniden aktif hale getirme ihtimalinin ortaya çıktığını ileri sürüyor.
Bazı durumlarda kanser vakalarındaki artışa pandemi döneminde sağlık hizmetlerindeki aksamanın neden olabileceğini söylüyor. 2020'de dünya genelinde 19,3 milyon yeni kanser vakası tahmin edilirken bu sayı 2022'de yaklaşık 20 milyondu.
Amerika Kanser Topluluğu Sağlık Hizmetleri Araştırmaları Bilimsel Direktörü Xuesong Han da ABD'de görülen vakalarda görülen salgının virüsle ilgili korkular veya ekonomik olarak hareket edebilen bölgelerden kaynaklanabileceğini düşünüyor.
Yine de Kovid-19 virüsünün bunda bir rol oynayabileceğini kabul eden Han "Elimde bu görüşülme verisi yok" diyor:
Ancak bu takip edilmesi gereken önemli bir soru.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.