SAĞLIK
okuma süresi: 4 dak.

Tabaktan kalbe: Akdeniz diyeti çocukların kardiyovasküler sağlığını nasıl güçlendiriyor

Tabaktan kalbe: Akdeniz diyeti çocukların kardiyovasküler sağlığını nasıl güçlendiriyor

Akdeniz diyeti tecihinin sadece yetişkinler için değil, daha fazla meyve, sebze, tam tahıl ve sağlıklı yağ tüketen çocuklar ve gençler için de daha iyi olduğuna dikkat çekiliyor...

Yayın Tarihi: 14/07/24 16:25
okuma süresi: 4 dak.
Tabaktan kalbe: Akdeniz diyeti çocukların kardiyovasküler sağlığını nasıl güçlendiriyor
A- A A+

Akdeniz diyeti yıllardır doktorlar ve diyet yapanlar arasında popülerlik kazanmış olup, özellikle kronik hastalığı olanlar için en sağlıklı beslenme düzenlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Sağlık sorunlar veya kalp hastalığı riski altında. Ancak, bu sadece yetişkinler için değil. Uluslararası bir araştırma ekibi, daha fazla meyve, sebze, tam tahıl ve sağlıklı yağ tüketen çocukların ve gençlerin daha iyi olma eğiliminde olduğunu keşfetti kolesterol Daha az sağlıklı beslenen akranlarıyla karşılaştırıldığında kan şekeri düzeyleri ve kan basınçları daha iyi.

Yetişkinlerde kalp sağlığına olan faydalarıyla bilinen Akdeniz diyeti, artık çocuklar için de oyunun kurallarını değiştiriyor. (Unsplash)
Akdeniz diyeti yetişkin sağlığı üzerindeki olumlu etkileriyle iyi bilinse de, daha az sayıda çalışma genç bireyler üzerindeki etkisini araştırmıştır. Zeytinyağı, kuruyemişler, balık, baklagiller ve taze ürünler açısından zengin ve düşük kırmızı ettatlılar ve işlenmiş gıdalar, çocuklara kardiyovasküler faydalar da sağlıyor gibi görünüyor. JAMA Network Open’da yayınlanan son bulgular, bu gıdaların dahil edilmesinin çocukların kalp sağlığını erken yaşlardan itibaren korumaya yardımcı olabileceğini öne sürüyor.

AKDENİZ DİYETİ'NİN ÇOCUKLARA ETKİSİ...

Bilim insanları Akdeniz diyetinin etkilerini incelemek için üç ila 18 yaş aralığındaki 577 çocuğu içeren dokuz çalışmayı inceledi. Bu müdahaleler sekiz ila 40 hafta arasında değişiyordu ve çeşitli grupları içeriyordu: aşırı kilolu veya obez çocuklar, prediyabeti olanlar ve genel olarak sağlıklı çocuklar. Bulgular cesaret vericiydi. Ortalama olarak, Akdeniz tarzı bir diyet uygulayan çocuklar sistolik kan basınçlarında yaklaşık beş puanlık bir düşüş yaşadılar. Ayrıca, daha düşük trigliserit, toplam kolesterol ve “kötü” LDL kolesterol seviyeleri gösterirken, “iyi” HDL kolesterol seviyeleri hafifçe arttı.

Gözlemlenen değişiklikler mütevazı görünse de, uzun vadeli kalp sağlığını önemli ölçüde etkileyebilir. Çocuklukta yüksek kan basıncı ve kolesterol seviyeleri, yaşamın ilerleyen dönemlerinde daha yüksek kalp hastalığı riskiyle bağlantılıdır. Bu göstergeleri erken dönemde iyileştirerek, Akdeniz diyeti çocukların yetişkinliğe adım atmasıyla daha iyi kardiyovasküler sağlığa katkıda bulunabilir.

Akdeniz diyetini kalp sağlığı için bu kadar faydalı kılan nedir? Kardiyovasküler refahı destekleyen besinlerle doludur. Zeytinyağı ve kuruyemişler kalp sağlığına yararlı tekli doymamış yağlar sağlarken, meyveler, sebzeler ve tam tahıllar lif, vitamin ve antioksidanlar sunar. Balık omega-3 yağ asitleri sunar. Bu unsurlar bir araya geldiğinde iltihap önleyici bir etki yaratır ve kolesterol seviyelerini düzenlemeye yardımcı olarak genel kalp sağlığını destekler.

Akdeniz diyeti ayrıca kalp sağlığını olumsuz etkileyebilecek düşük gıda seviyeleriyle de öne çıkıyor. Kırmızı et ve tam yağlı süt ürünlerinde bulunan doymuş yağları, ayrıca ilave şekerleri ve aşırı işlenmiş gıdaları kısıtlıyor. Bu yön, genellikle bu sağlıksız seçeneklerin daha yüksek miktarlarını tüketen aşırı kilolu çocuklar için özellikle faydalıdır. Çalışmanın yazarları, bulgularının, sağlıklı beslenme alışkanlıklarını küçük yaşlardan itibaren teşvik etme ihtiyacını vurguladığını vurguluyor. Akdeniz tarzı beslenmeye odaklanan okul tabanlı programlar veya aile müdahaleleri uygulamak, çocuklarda kardiyovasküler sağlığı iyileştirmek için etkili stratejiler olabilir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.