GİRNE
okuma süresi: 3 dak.

Murat Şenkul: İleriki yıllarda su sorunu yaşamamak için yeni bir hat bugünden kurulmalı

Murat Şenkul: İleriki yıllarda su sorunu yaşamamak için yeni bir hat bugünden kurulmalı

Girne Belediye Başkanı Murat Şenkul, Türkiye'den gelen suyun, yönetimi ve dağıtımı konusunda sorunlar yaşandığını söyledi ve ileriki yıllarda su sorunu yaşamamak için yeni bir hattın bugünden kurulması gerektiğini söyledi.

Yayın Tarihi: 18/07/24 14:35
okuma süresi: 3 dak.
Murat Şenkul: İleriki yıllarda su sorunu yaşamamak için yeni bir hat bugünden kurulmalı

Girne Belediye Başkanı Murat Şenkul, Kıbrıs Postası TV’de Ulaş Barış’ın hazırlayıp sunduğu "Gündem" programında su ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Murat Şenkul, Türkiye'den gelen suyun, yönetimi ve dağıtımı konusunda yaşanan sıkıntılara rağmen hayati bir kaynak olduğunu vurguladı.

Başkan Şenkul, suyun gelmesi ve dağıtımında yaşanan sorunlara dikkat çekerek, nüfus artışının ve özellikle pandemi sonrası yaşanan nüfus artışının su tüketimini ciddi şekilde artırdığını belirtti. Girne sahil şeridinde su dağıtım kapasitesinin maksimum saatte bin 250-bin 500 ton olduğunu, ancak yaz mevsiminde Girne'nin saatlik su tüketiminin bin 50 ton olduğunu ifade etti.

“BARAJLARDA YETERLİ SU BULUNUYOR, ANCAK SUYUN İLETİMİ KONUSUNDA SORUNLAR YAŞANIYOR”

Şenkul, ileriki yıllarda su sorunu yaşamamak için yeni bir hattın bugünden kurulması gerektiğini, aksi takdirde 5-6 yıl sonra ciddi su sorunlarıyla karşılaşılabileceğini ifade etti. Barajlarda yeterli su bulunduğunu, ancak suyun iletimi konusunda sorunlar yaşandığını vurgulayan Şenkul, bazı belediyelerin hiç su alamadığını, örneğin Lefke Belediyesi ve Dipkarpaz tarafındaki bazı köylerin yerel suları kullandığını söyledi ve bu sorunun temelinde, gelen suyun dağıtımındaki aksamaların yattığının altını çizdi.

"İSTANBUL BELEDİYESİ SUYU DAHA PAHALIYA ALIYOR VE SATIYOR"

Su fiyatları konusunda da açıklamalarda bulunan Şenkul, tanker suyu fiyatlarına ve Türkiye'deki su fiyatlarına bakıldığında, belediyenin sunduğu suyun aslında pahalı olmadığını belirtti. Türkiye'den gelen suyun tonunun 09.08 TL’ye alındığını, bunun 09.03 TL'sinin Devlet Planlama Örgütü’ne (DPÖ) gittiğini ve 50 kuruşunun Tarım Bakanlığı'na aktarıldığını söyledi. Şenkul ayrıca, İstanbul Belediyesi’nin suyu daha pahalıya aldığını, ürettiğini dile getirdi.

Girne’de kullanılan suyun yüzde 55’inin Türkiye’den gelen su, yüzde 45’inin ise dağlardaki akiferlerden sağlandığını ifade eden Şenkul, Lefkoşa ve Gönyeli'de ise suyun yüzde yüzünün Türkiye’den gelen suyun kullanıldığını kaydetti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.