48 okulun en az yüzde 30-35’i kalabalık sınıflardan oluşuyor

Orta eğitim sorunlarla başladı. 48 okulun en az yüzde 30-35'inin kalabalık sınıflardan oluşurken, yabancı dil konuşan öğrenciler ise yerli öğrencilerden fazla... Hijyen ve deprem riski bulunan okul binalarının güvenlik sorununa da henüz çare üretilmedi. Orta eğitim, 35 müdür muavini ve 3 müdür eksikliğiyle yeni döneme başladı.

2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı, 19 Eylül tarihinde sorunlarla başladı.
Ancak geçen yaz tatilinde okulların depreme karşı dayanıklılık çalışmalarının yapılmaması, öğretmen eksiklikleri, sınıfların doluluk oranının üzerinde olması, haftada 2 gün tam gün eğitime altyapısız bir şekilde geçiş yapılması gibi birçok sorun kamuoyunda büyük ses yarattı.
Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Genel Sekreteri Tahir Gökçebel, ortaöğretimdeki sorunları Kıbrıs Postası’na anlattı.
“48 OKULUN EN AZ YÜZDE 30-35’İ KALABALIK SINIFLARDAN OLUŞUYOR”
Tahir Gökçebel, orta eğitimin genelindeki 48 okuldan bahsederek, “48 okulun en az yüzde 30-35’i kalabalık sınıflardan "oluşuyor” ifadelerini kullandı.
Sınıfların doluluk oranlarının çok üstünde olduğuna vurgu yapan Tahir Gökçebel, kayıtların yıl sonuna kadar devam edeceğini de dile getirdi.
Tek sorunun bu olmadığını da söyleyen Gökçebel, “Bazı bölgelerde yabancı dil konuşan öğrenci sayısı sınıfların yarısını geçti” dedi.
“OKULLAR DEPREME DAYANIKLI DEĞİL; HİJYEN, KANTİN, GÜVENLİK SORUNLARI DA VAR”
“Kalabalığı da özellikle Girne-İskele-Mağusa-Lefkoşa hissediyor. Sınıflarda birçok sorun var. Deprem riskli binalarının içinde öğrenciler ve öğretmenler var” diyen Gökçebel, aynı zamanda okullarda; hijyen, kantin, güvenlik sorunları olduğunun da altını çizdi.
“OKULLAR KAOS DOLU”
Okulların kaos dolu olduğunun kaydeden Genel Sekreter Gökçebel, Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun bunları görmezden geldiğini söyledi.
Bakanın ders saatlerinin artırarak tam güne geçtiğini zannettiğini ifade eden Tahir Gökçebel, öğretmenlerin de çok ayrı bir problem olduğunun altını çizdi.
“TC’DEN YAPILAN ÖĞRETMEN İSTİHDAMLARI HALKA YAPILAN EN BÜYÜK KÖTÜLÜKTÜR”
Türkiye’den istihdam edilen öğretmenlerin büyük bir sorun olduğunu belirten Gökçebel, istihdam edilen öğretmenlerin halka yapılan en büyük kötülüklerden olduğuna vurgu yaptı.
Eğitim Bakanlığı’nın yazın 35 saate göre nakil işlemlerini ayarladığını, masaya oturulduğunda 41 saat dendiğini sonrasında da 39 saate düşürüldüğünü ifade etti.
Daha sonra Eğitim Bakanı Çavuşoğlu’nun “Haftada 2 gün tam gün eğitim yapacağız” şeklinde bir açıklamada bulunduğunu kaydeden Gökçebel, “Tüm bunlar konuşulurken okul kadrosu oluşturma, atamalar ve ihtiyaç tespiti mümkün olmadı” dedi.
“200-250 ÖĞRETMENE İHTİYAÇ VAR”
Gökçebel, 200-250 öğretmene ihtiyaç duyulacağının ise altını çizdi.
Nazım Çavuşoğlu’nun yasaları çiğneme alışkanlığı kazandığına değinen Tahir Gökçebel, “Öğretmenlere saldırdı ve yasayı tek taraflı değiştirdi. O dönemde öğretmenlerle adım atmadı” dedi.
“35 MUAVİN VE 3 MÜDÜR EKSİK”
Ayrıca ortaokullar kapsamında toplamda 35 muavin ve 3 müdürün eksik olduğunun altını çizen Gökçebel, “Bunların atamalarını yapmak yerine oyalanıyor” ifadelerini kullandı.
“EĞİTİM HAKKI ELİNDEN ALINANLAR BU ÜLKENİN ÇOCUKLARIDIR”
Devam eden kayıtlar, önüne geçilemeyen kalabalık için bir çözüm planı olmadığına da vurgu yapan Gökçebel, “Okullar açıldığı halde 2 saatlik uyarı grevi yaptık. Eğitim hakkı elinden alınan bu ülkenin çocuklarıdır” şeklinde konuştu.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.