İÇ HABERLER
okuma süresi: 10 dak.

Yakın Doğu Üniversitesi, Mehmet Çakıcı ile ‘siyasi eleştirileri’ nedeniyle yollarını ayırdı

Yakın Doğu Üniversitesi, Mehmet Çakıcı ile ‘siyasi eleştirileri’ nedeniyle yollarını ayırdı

YDÜ'nün Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Çakıcı ile seçim sürecinde sık sık dile getirdiği akademik kadroların sosyal sigorta sorunlarını ve maaşlar ile uyumsuz yatırımları gündeme getirmesi nedeniyle yollarını ayırdığı öğrenildi.

Yayın Tarihi: 07/02/22 14:10
Güncelleme Tarihi: 07/02/22 14:37
okuma süresi: 10 dak.
Yakın Doğu Üniversitesi, Mehmet Çakıcı ile ‘siyasi eleştirileri’ nedeniyle yollarını ayırdı

Yakın Doğu Üniversitesi’nin (YDÜ), Türkçe Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Çakıcı ile seçim sürecinde sık sık dile getirdiği akademik kadroların sosyal sigorta sorunlarını ve maaşlar ile uyumsuz yatırımları gündeme getirmesi nedeniyle yollarını ayırdığı öğrenildi.

Üniversitesine 5 büyük ödül kazandıran ve 1998’den bu yana bölüm başkanı olan Mehmet Çakıcı, kendi alanında en yüksek sayıda uluslararası makaleye imza atmış akademisyen ünvanına sahip…

Çakıcı, seçim döneminde üniversitelerden vergi alınmasını savunuyordu.

Mehmet Çakıcı, sosyal medya paylaşımı ile de gelişmeyi doğruladı.

Çakıcı sosyal medya hesabından şöyle yazdı;

“Şubat ayı itibarıyla Yakın Doğu Üniversitesi ile yollarımızı ayırıyoruz. Bir kırgınlık veya kızgınlık öyküsü yaşamıyorum...

YDÜ kurucusu olan Suat hoca ile ilişkimiz benim lise 2nci sınıf öğrencisi olduğum ve Başarı Dersanesi'ndeki hocam olması dolayısıyla 1982'ye kadar dayanır... 14 yıl Türkiye İstanbul Marmara Tıp Fakültesi, Psikiyatri İhtisası ve Adli Tıp Doktora eğitim serüvenim sonrasında YDÜye Ekim 1998'de geldim.

1998՛de adaya döndüğümde YDÜ Psikoloji Bölümünde bölüm başkanı olarak göreve başladım... hemen ardından askere başladım ama subay olarak görev yaparken dahi akşamları derse gittiğimi subay formalarıyla dahi hatırlarım... Askerlik sonrasında YDÜ'nün Türkiyede tanıtımlarına dahi benim gittiğim dönemler olduğunu unutmuyorum. Bugün fakültenin en büyük bölümü olarak her mezuniyeti yüzler olan bölümün üç kişi olan ilk lisans mezunlarının diplomasını vermek Ebru hanımla bana kısmet oldu.

15 kişiyle aldığımız psikoloji bölümünü en ve daha pek çok akademik konferans sunum gibi aktiviteler hep YDÜ içinde yaptım.

23 yıl bu serüven YDÜ'de tatlısı ve acısıyla ama güzel olarak andığım bir serüven olarak devam etti. Başlangıçta Kıbrıs’taki tek Psikoloji Bölümünün başkanı olarak Prof.Dr. Ebru Çakıcı ile döbüşümlü halde psikoloji bölüm başkanlığı ve bölümün daha sonra ingilizce ve Türkçe olarak ayrılması sonrasında da Türkçe  Psikoloji Bölüm Başkanı olarak sürdürdüm. YDÜ Hukuk Fakültesinde de Adli Tıp Dersini de 20 yıl kadar vererek pek çok Hukukçunun da yetişmesine katkım oldu. Daha çok gençlerin yetişmesine önem verdim. Bölümde uzmanlık programlarının geliştirilmesini, akademisyenlikte ilerlemek isteyen gençlere yol açılmasını çok önemsedim.. Daha master yaparken öğrencilerin SCI uluslararası yayın yapmalarını sağlayan heyecanlarına ortak olmak benim için de çok heyecan vericiydi..

Meslektaşlarımla keyifle ve üretken çalıştık. Bu arada bazı kendini bilmezlerin de genç hocalara yönelik mobing uygulamalarının karşısında da benim koruyucu tavrımı da bulduklarını söylemek isterim... bölümümüzde yetiştirdiğimiz gençlere ve genç hocalara bir baba bir abi olmanın duygularını da hissettik, hissettirdik. Bölümde yetiştirdiğimiz ve hocaları olduğum gençlerden 3 nesil hoca yetiştirmiş olduk. Hocaların hocasının hocası olma onurunu da Ebru hanımla birlikte yaşadık... Bazı öğrencilerimizin doçent ve profesör olması ve hatta bazı yerlerde bölüm başkanı olmalarının gururunu yaşadık... Ne olursa olsun yaşananlardan mutluyum ve Teşekkür ederim..

Ayrılığımızdaki ana sebep YDÜ yönetiminin siyasi görüşlerimi kabullenememesi ve tahammül edememesidir... 23 Ocak 2022 genel seçimlerinde düşüncelerimi halkla paylaştım... Devletin turizm ile beraber en yüksek gelir düzeyinden bir tanesi olan gelişimini tamamlamış üniversitelerin devlete kurum ve gelir vergisini vermediğini ve devlete kurum ve gelir vergisi vermeleri gerektiğini savunmuştum... Ayrıca üniversiteler hocalarının ihtiyat sandığı ve sosyal sigortaları gibi yatırımlarını esas maaşları üzerinden yatırmadıklarını söyleyerek çalışanların haklarının yenmemesi gerektiğini de savundum. Bugün de bunları halen savunuyorum. YDÜ'de dahil bunları yapan üniversitelerin bunlara öfkelenmek yerine hatalarını düzeltme yoluna giden çağdaş bilim yuvası tavrı olgunluğu içinde olmalar gerektiğini halen düşünüyorum. Bu seslendirmelerim tüm üniversite hocaları dahil diğer çalışanların haklarının ödenmesi yönünde bir nebze olsun bilincin artmasını sağlamışsa eğer bizim ödediğimiz bedel çok küçük kalır

Yine de bu yazımın YDÜ'deki öğrencilere ve meslektaşlarıma veda ve teşekkürden öte bir yazı olmasını istemiyorum... Elbette yine gençler yetiştirmeye, bölümler kurmaya ve insanlığa hizmet etmeye devam edeceğim. Emanetle kalın arkadaşlar...."

MEHMET ÇAKICI KİMDİR?

1966 yılında Lefkoşa/Kıbrıs’ta doğdu. İlkokulu Atatürk İlkokul’unda, ortaokulu Bayraktar Ortaokul’unda okul biricisi olarak ve lise eğitimini de Lefkoşa Türk Lisesi’nde bitirdi. 1985 yılında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde İngilizce Tıp eğitimine başladı. Eğitimi esnasında Londra’da 1991 yılında St.Thomas and Guys Hospital’de, Southwestern Hospital’de, Brook General Hospital’de ve 1992 yılında da Charing Cross Hospital’de psikiyatri stajları yaptı.

1994-1998 yılları arasında Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde psikiyatri ihtisası yaparak psikiyatri uzmanı oldu. 1997 yılında “Şizofrenik Hastalarda MRI ve SPECT Bağıntısı” isimli makalesi 33.Türkiye Ulusal Psikiyatri Kongresi en iyi araştırma ödülünü ve Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi 70.Yıl Özel Ödülünü kazandı. 1996-2000 yılları arasında ikinci uzmanlığı olan Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsünde Adli Tıp Doktorasını yaptı.

1997-1998 yılları arasında İstanbul’daki liselerde uyuşturucu madde kullanımının önlenmesine yönelik çalışmalar yapan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü “Bağımlılık ve Gençik Komisyonu” üyeliği yaptı. Bugün dahi İstanbul liselerinde okutulan “Yaşam Becerileri Klavuzu”’ isimli gençlerinin madde kullanımının önlenmesiyle ilgili eğitim programının kitabını hazırladı.

1998 yılında Kıbrıs’a geri dönerek Yakın Doğu Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi, Psikoloji Bölümü Başkanı olarak çalışmaya başladı. Askerlik görevi esnasında Askerdeki intiharların önlenmesine yönelik olarak KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı içerisinde Psikiyatrik Tedavi ve Psikolojik Danışmanlık Merkezini (PEDAM) kurdu ve ruh sağlığı hizmetlerinin yerleşmesi için program hazırladı. KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı içerisinde intiharların ve şiddeti azaltılmasında önemli katkıları olması nedeniyle 1999 yılında KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı Ödül ve Takdir Belgesini aldı.

Dr.Mehmet Çakıcı 2001 yılında “Bankazedelerde Psikolojik ve Psikopatolojik Belirtilerin İncelenmesi” isimli çalışması ile Türkiye’de ikinci kez en iyi araştırma ödülünü kazandı. 2001 Yılında Psikiyatri Doçenti oldu. Üniversiteye döndükten sonra yaptığı çalışmalar nedeniyle 2001 yılında Yakın Doğu Üniversitesi “En Başarılı Öğretim Görevlisi Ödülü”nü aldı. Sivil toplum hayatında da aktif görevlerde yer aldı. Kıbrıs Türk Ruh Sağlığı Derneği Başkanlığı, Kıbrıs Türk Tabibleri Birliği Genel Sekreterliği, Özel Hekimler Birliği Asbaşkanlığı görevlerinde bulundu.

Özellikle Kıbrıs Türk Ruh Sağlığı Derneği’nin kendisinin başkanlığında canlanmasını sağlayarak topluma yönelik özellike çocuk istismarı, çocuk hakları, AIDS, Kadına yönelik şiddet, uyuşturucu gibi konularda eğitici konferans ve kampanyalar yürüttü. Sivil toplum örgütlerine katkıları ve özellikle uyuşturucu konusunda yaptığı çalışmalar nedeniyle 2002 yılında da Genç Müteşebbisler Derneği tarafından Türkiye Akdeniz Bölgesi’nde yılın 40 yaş altı en başarılı on kişisinden biri ödülü olan TOYP ödülünü“İnsanlığa ve gönüllü Kuruluşlara Hizmet” alanında aldı. 2001 Yılından Kıbrıs’taki ilk özel yatılı madde Bağımlılığı tedavi merkezi olan Pembe Köşk Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi’ni açtı.

Ayrıca Kıbrıs Ruh Sağlığı Enistitüsü”nü kurarak “aile terapisi”, “madde bağımlılığı danışmanlığı” ve pozitif psikoterapi gibi programların ruh sağlığı çalışanlarına yönelik başlatılmasını sağladı. Halen 9 kitabı ve çok sayıda yayınlanmış yurt içi ve yurt dışı makalesi bulunmaktadır.

2003 yılında Barış ve Demokrasi Hareketi’nin kurucuları arasında yer aldı. 2003-2005 yıllarında BDH Lefkoşa Milletvekili olarak KKTC Meclisi’nde görev yaptı. 2004 yılında BDH’nın ilk Genel Sekreteri oldu. Barış ve Demokrasi Hareketi (BDH) ve Toplumcu Kurtuluş Partisi’nin (TKP) birleşmesi ile oluşturulan Toplumcu Demokrasi Partisi’nin ilk Genel Başkanı oldu.

Eşi Doç.Dr. Ebru Çakıcı da psikiyatrist olan Doç.Dr.Mehmet Çakıcı biri kız ve biri erkek iki çocuğu bulunmaktadır.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.