İÇ HABERLER
okuma süresi: 7 dak.

Öğretmenler (Değişiklik) Yasa Tasarısı oy çokluğu ile kabul edildi

Öğretmenler (Değişiklik) Yasa Tasarısı oy çokluğu ile kabul edildi

Meclis Genel Kurulu'nda görüşülen Öğretmenler (Değişiklik) Yasa Tasarısı oy çokluğu ile kabul edildi.

Yayın Tarihi: 29/05/23 18:27
Güncelleme Tarihi: 29/05/23 19:56
okuma süresi: 7 dak.
Öğretmenler (Değişiklik) Yasa Tasarısı oy çokluğu ile kabul edildi

Öğretmen sendikalarının grev ve eylemlerine neden olan Öğretmenler (Değişiklik) Yasa Tasarısı Meclis Genel Kurulu'nda oy çokluğu ile kabul edildi. 

Öğretmenler (Değişiklik) Yasası ile geçici öğretmen alımı, ilkokul öğretmeni ve özel ders öğretmeni tanımları, ilkokul öğretmenlerinin öğretmenliğe atanmada aranan nitelikleri, ilkokul öğretmenleri ile orta, mesleki ve teknik öğretim okulu öğretmenlerinin haftalık ders saatleri düzenlendi. Öğretmenlerin hizmet içi eğitimlere katılımının sağlanması zorunlu hale geldi. Düzenlemeyle “A” Öğretmen ve “B” öğretmen statüsü kazanan öğretmenlerin ders saatleri de yeniden düzenlendi. 

ÇAVUŞOĞLU 

Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu da eleştirileri yanıtladığı konuşmasında, hizmet içi kursları zorunlu hale getirmelerinin nedenin öğretmenlerin kurslara ilgi göstermemesi olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, "Toplantılarda hizmet içi eğitimler konusundaki hassasiyetler ifade edilmiş olsaydı geren yapılırdı" dedi. 

“Bizim öğretmene eziyet çektirme ya da yıpratma hevesimiz yok” diyen Çavuşoğlu, yasa geçtikten sonra hazırlanacak tüzükte istenen düzenlemelerin yapılacağını ifade etti. 

Her yıl ülkeye 50 civarı öğretmen geldiğini, bunların 5 yıllığına geldiğini, yani ortalama 250 öğretmenin her yıl görev yaptığını kaydeden Çavuşoğlu, bu seneki sayının biraz fazla olmasının, şubat ayında tam güne geçilen özel eğitimdeki ihtiyacın artmasından kaynakladığını belirtti. 

TC Eğitim Bakanlığının münhal listesiyle KKTC’deki listenin uyumlaşmadığını söyleyen Çavuşoğlu, kendi talep ettiklerinin dışındaki münhalleri okullara göndermeyeceklerini vurguladı. 

Kendisine sorulan “Talep edilen niteliklere haiz öğretmenimiz yok mu?” sorusuna yanıt olarak “Talep etmediğimiz öğretmenler üzerinde yapılan politika yersizdir” dedi. 

Yasanın geçtikten sonra tadil edilebileceğini, gerekirse yazın da bunu yapabileceklerini kaydeden Çavuşoğlu, gereken her türlü değişikliği yapmaya hazır olduklarını vurguladı. 

Daha sonra tasarının madde madde görüşülmesine geçildi. 

Bu sırada söz alan CTP Milletvekili Devrim Barçın, “Göç Yasası”yla işe giren öğretmenlerin “B” öğretmen olmasının önünün açılması için gerekli değişikliğin yapılmasını istedi. 

Çavuşoğlu ise yanıtında, değişiklikleri, gerekli hazırlıkları yapmadan kabul etmelerinin mümkün olmadığını, yaz döneminde Maliye Bakanlığıyla çalışıp, hükümetin görüşünün alınmasıyla bunun yapılmasına karşı olmadığını ifade etti. 

UBP Milletvekili Sunat Atun da aynı madde için özel ders öğretmeni konusunda bir değişiklik önerdi. Çavuşoğlu, görüşme yapmadan değişiklikleri kabul etmesinin mümkün olmadığı görüşünü yineledi. 

Yerinden söz alan Barçın, Atun’un önerisinin ilkokullarda din dersini imamların vermesi yönünde olduğunu belirterek, buna karşı olduklarını vurguladı. 

Atun da yerinden verdiği yanıtta, bu önerinin bakanlık açısından hazırlık gerektirmediğini ve imamların sınıf öğretmeni olmasını öngörmediğini söyledi. Sunat Atun'un önerisi daha sonra oylandı ve oyçokluğuyla reddedildi. Tasarı madde madde görüşülürken yeniden söz alan Sunat Atun, bir öneri daha yaptı ancak bu öneri de oy çokluğuyla reddedildi. 

Yürürlükten kaldırma maddesinde söz alan bu maddede daha önce 2030 olarak belirlenmiş tarihi 1 Temmuz 2028 olarak değiştirmeyi önerdi. Bu düzenlemenin 36 ay geçici öğretmenlik yapıp kadro sınavına girme hakkı elde edenler için olduğunu kaydeden Çavuşoğlu KTÖS’ün bu konuyu yıllardır gündeme getirdiğini belirtti. Çavuşoğlu konuyu, bugünkü Meclis konuşmaları sonucu hükümet olarak yeniden değerlendirdiklerini ve samimiyetlerini göstermek için bunu 1 Temmuz 2028 olarak Genel Kurul’a sunduklarını belirtti. Öneri oylandı ve oy çokluğuyla kabul edildi. 

Daha sonra Öğretmenler (Değişiklik) Yasa Tasarısı'nın bütünü oylandı ve oy çokluğuyla kabul edildi. 

Ardından Yurt Dışında Görev Yapan Personelin Kadroları ve Dış Görev Ödenekleri Değişiklik Yasa Tasarısının komitede ivedilikle görüşülmesi oylandı ve oy çokluğuyla kabul edildi. 

ÜÇ YASA TASARISI VE BİR ÖNERİ DAHA ONAYLANDI 

Cumhuriyet Meclisi’nde üç yasa tasarısı ve bir yasa önerisi görüşülerek onaylandı. 

Deprem ve Diğer Doğal Afetlere Yönelik Mali Yardım ve Hazırlık (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Yapı İnşaatı ve Teknik İşler Müteahhitleri Kayıt ve Denetim (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Orman Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) (Değişiklik) Yasa Tasarısı ve Siyasal Partiler (Değişiklik) Yasa Önerisi kabul edildi. 

Deprem ve Diğer Doğal Afetlere Yönelik Mali Yardım ve Hazırlık (Değişiklik) Yasa Tasarısı görüşüldü. Yasa tasarısına ilişkin rapor, Doğal Afet ve Depremle İlgili Mevzuatın Düzenlenmesine İlişkin Oluşturulan Geçici ve Özel Komitesi Başkanı Özdemir Berova tarafından okundu. Raporun okunmasının ardından yasa tasarısı, 27 kabul 2 ret olmak üzere oy çokluğuyla kabul edildi. 

Ardından Yapı İnşaatı ve Teknik İşler Müteahhitleri Kayıt ve Denetim (Değişiklik) Yasa Tasarısı’na geçildi. İdari Kamu Sağlık İşleri Komitesi Başkanı Özdemir Berova tasarıya ilişkin raporu okudu.  Yasa tasarısı oy birliğiyle kabul edildi. 

Daha sonra Orman Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) (Değişiklik) Yasa Tasarısı görüşüldü. İdari Kamu Sağlık İşleri Komitesi Başkanı Özdemir Berova tasarıya ilişkin raporu okudu.  Yapılan oylama sonucunda yasa tasarısı oy birliğiyle onaylandı. 

Bu bölümde Siyasal Partiler (Değişiklik) Yasa Önerisi de görüşüldü. Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi Başkan Yasemi Öztürk yasa önerisine ilişkin raporu okudu. Öneri oy birliğiyle kabul edildi. 

MECLİS TAMAMLANDI

Cumhuriyet Meclisi’nin bugünkü oturumu sonra erdi. Meclis’in bir sonraki oturumu 5 Haziran Pazartesi günü yapılacak.   

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.