İÇ HABERLER
okuma süresi: 8 dak.

Mustafa Ergüven: Ticarette bürokratik engellerin aşılabilmesi için Tek Durak Ofisi kuruluyor

Mustafa Ergüven: Ticarette bürokratik engellerin aşılabilmesi için Tek Durak Ofisi kuruluyor

KTTO Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Ergüven, iki toplum arasındaki ticari ilişkiler noktasında ortaya çıkan bürokratik engellerin aşılabilmesi için Tek Durak Ofisi isimli bir ofisin açılacağını belirtti. Ergüven, Avrupa Komisyonu’nun yürütücülüğünü üstleneceği ofiste 'eşit temsiliyet' olacağını söyledi.

Yayın Tarihi: 02/10/23 16:05
okuma süresi: 8 dak.
Mustafa Ergüven: Ticarette bürokratik engellerin aşılabilmesi için Tek Durak Ofisi kuruluyor

Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Ergüven, Kıbrıs Postası TV’de yayımlanan ve Ulaş Barış’ın hazırlayıp sunduğu ‘Gündem’ adlı programa konuk oldu.

KTTO Genel Sekreter Yardımcısı Ergüven, toplumlar arası ticari ilişkilerde gelinen noktayı değerlendirdi. İki toplumun birbirine yakınlaşabilmesi için ticari ilişkilerin yaşamsal bir önemi olduğuna vurgu yapan Ergüven, “Bunun örneğini 2018’den beri yaşıyoruz. Kıbrıs’ın kuzeyine gelen Kıbrıslı Rum sayısında çok ciddi artışlar meydana geldi” diye konuştu.

Ergüven, Rum tarafındaki iş insanları ile Türk tarafında iş insanlarının ortak girişimlerinin oluşmaya başladığını söyleyerek, “Ürün satmak istiyorum taleplerinin yanında ürün almak istiyorum talepleriyle de karşılaşmaya başladık” açıklamasında bulundu.

KTTO’nun en önemli paydaş olan Kıbrıs Rum Ticaret ve Sanayi Odası (KEBE) ile ilişkilere çok önem verdiğini aktaran Ergüven, “Odalar arasındaki profesyonel ilişki iyi noktadadır” dedi.

“EŞİT TEMSİLİYETİN OLACAĞI ‘TEK DURAK OFİSİ’ İSİMLİ BİR OFİS AÇILACAK”

Ergüven, KEBE ile birlikte Avrupa Komisyonu’nun yürütücülüğünü yapacağı “Tek Durak Ofisi” (One Stop Shop) isimli bir ofisin açılacağını kaydetti. Söz konusu ofisin Güney Kıbrıs’ta faaliyete başlayacağını kaydeden Ergüven, konuyla ilgili açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

“Bu ofis Avrupa Komisyonu’nun bir birimi olacak. Kıbrıslı Türk firmaların Güney Kıbrıs’a Yeşil Hat üzerinden yaptıkları satışlar çerçevesinde oraya çıkan problemleri ve bürokratik sorunları çözmeye yönelik bir ofis olarak faaliyet gösterecek. KKTO ve KEBE ise bu ofisin yürütme kurulunda bulunacak. Eşit temsiliyet olacak. Avrupa Komisyonu, burada yürütülecek çalışmalar için uluslararası bir ihaleye çıktı. Çalışacak olan ekip de kararlaştırıldı. Bu ay itibariyle faaliyetler başlayacak.”

“TEK DURAK OFİSİ’NİN ÖN ÖNEMLİ HEDEFİ ORTAYA ÇIKAN BÜROKRATİK ENGELLERİN AŞILMASIDIR”

Tek Durak Ofisi’nin hayata geçmesiyle birlikte hedeflenen konulara değinen Ergüven, “En birincil hedef ortaya çıkan bürokratik engellerin aşılmasıdır” ifadelerini kullandı.

Ergüven, bu ofisin ikincil hedefinin ise bilgilendirme faaliyetleri olduğuna dikkat çekerek, “Şu an Yeşil Hat ticareti birçok inşamız tarafından bilinir hale geldi. Fakat hala daha istenilen noktada bir bilinirlik yok. Tek Durak Ofisi bilgilendirme faaliyetlerini hem Güney Kıbrıs’ta hem de Kuzey Kıbrıs’ta yapacak” diye konuştu.

Tek Durak Ofisi’nin üçüncül hedefinin ise iki toplum arasında iş insanlarının eşleştirmesinin yapılması olduğunu kaydeden Ergüven, “Alıcı ve satıcı arasında iletişimi sağlayacak” açıklamasında bulundu.

“TEK DURAK OFİSİ’NİN FAALİYETLERİNE HER ZAMAN DESTEK VERECEĞİZ”

Ergüven, KTTO olarak Tek Durak Ofisi’nin faaliyetlerine her zaman destek vereceklerini, temsilci olarak yönetim kurulunda da yer alacaklarını belirtti.

KTTO Genel Sekreter Yardımcısı Ergüven, yeni yasama yılından beklentilerini de anlattı. 3 aylık Meclis tatilinin gereksiz olduğunu kaydeden Ergüven, “Bir sürü bekleyen yasa tasarısı varken, bu tatil kamuoyunda bir rahatsızlık yaratıyor” dedi.

Sonuçlanmayı bekleyen yasa tasarıları arasında iş insanlarını ilgilendiren yasa tasarılarının da olduğuna dikkat çeken Ergüven, “Fakat beklediğimiz performansı göremiyoruz. Memleketin yönetiminde sürekli değişiklikler oluyor” ifadelerini kullandı.

“ÜST KADEME YÖNETİCİLERİN ÜÇLÜ KARARNAMELERLE ATANMASI DOĞRU DEĞİL”

Ergüven, üst kademe yöneticilerin üçlü kararnamelerle atanmasını doğru bulmadığına değinerek, “Bu sürdürülebilir bir devlet yönetimi anlayışı değildir” diye konuştu.

Bütünlüklü bir kamu reformu ile üçlü kararnamelerle üst kademe yöneticilerin atanması konusuna bir çözüm bulunması gerektiğine vurgu yapan Ergüven, “Bunlar diğer atamalar gibi sürdürülebilir olmalı” açıklamasında bulundu.

Ergüven, KKTC 4’üncü 5 Yıllık Kalkınma Planı ile ilgili de değerlendirmelerde bulundu. Kalkınma programlarının KTTO için çok önemli bir konu olduğunu aktaran Ergüven, “KKTO daha önce orta vadeli program hazırlayarak kamuoyu ile paylaştık. Bunu birinden beklemeden hazırladık” dedi.

“KALKINMA PLANI KAPSAMINDA OLUŞTURULAN KOMİTELERDE ODAMIZIN GÖRÜŞLERİNİ İLETİYORUZ”

KKTC 4’üncü 5 Yıllık Kalkınma Planı’nın hazırlığıyla ilgili KTTO ile iletişime geçildiğini söyleyen Ergüven, “Temsilcilerimizi belirledik ve toplantılar da başladı. Plan kapsamında çeşitli farklı komiteler oluşturuldu. Komitelerde odamızın görüşlerini iletiyoruz” ifadelerini kullandı.

Ergüven, ülkedeki ithalat-ihracat dengesini ve bu noktada ortaya çıkan tabloyla ilgili de konuştu. KKTC’nin ithalat ve ihracattaki paydaş ülkelerinde oturmuş bir durum olduğuna dikkat çeken Ergüven, “İthalatın yüzde 65’i Türkiye’den yapılıyor. İhracatın da yüzde 50’ye yakını Türkiye’ye yapılıyor. Şu an Türkiye KKTC için her ikisinde de birinci paydaş durumunda” diye konuştu.

KKTC’nin 1994 öncesinde Avrupa ülkelerine ihracat payının yüzde 80’er kadar ulaştığını söyleyen Ergüven, “Özellikle İngiltere, Almanya, Belçika ve İtalya ürünlerimizi ciddi anlamda ihraç ediyordu” açıklamasında bulundu.

YEŞİL HAT TÜZÜĞÜ…. “YASAKLI ÜRÜNLERİN ÜZERİNDEKİ YASAKLAR NİSPETEN KALDIRILDI”

Ergüven, Yeşil Hat Tüzüğü kapsamında yapılan ticarette artış olduğunu ifade ederek, “Bugüne kadar geçişi yasaklı birçok ürün vardı. Hala daha bu ürünler tam olarak geçemiyor. Fakat üzerindeki yasaklar nispeten kaldırıldı” dedi.

2007 yılında bal ve balık için, 2021 yılında ise hellim için ürün geçişleri kapsamında muafiyet kararı alındığına dikkat çeken Ergüven, konuyla ilgili açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

“Hellimin PDO tescili yerine getiren kurumlar, Yeşil Hat’taki sağlık ve hijyen gerekliliklerini de yerine getirebilirse, hellim ürününü de Güney Kıbrıs’a geçirebilecekler. Hayvansal ürünlerin yanında 6 tarımsal üründe de yasak kaldırıldı. Bunlar haricinde başka ürünler de listeye eklenebilir. Bu yönde bir çalışma var. Şu an mekanizma geliştiriliyor ve denetimler yapılıyor.”

“İLK HELLİM ÜRÜNÜMÜZÜ 2024’ÜN İKİNCİ YARISINDA GÜNEY KIBRIS’A SATABİLMEYİ HEDEFLİYORUZ”

Ergüven, KKTC’de üretilen hellimin Güney Kıbrıs’a geçişine ilişkin çalışmalara da değinerek, “İlk hellim ürünümüzü 2024’ün ikinci yarısında Güney Kıbrıs’a satabilmeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı. Gerçekçi bir hedef tarih belirlendiğini dile getiren Ergüven, “2024’te hellim satışı başlarsa, Yeşil Hat ticaretinde çok ciddi bir artış olacak” ifadelerini kullandı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.