İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

Naveed Akbar’ın hayatını kaybettiği kazada 'cezasızlık' tartışması!

Naveed Akbar’ın hayatını kaybettiği kazada 'cezasızlık' tartışması!

TSK mensubu Mehmet Eren Erdoğan'ın Gemikonağı’nda, 15 Haziran tarihinde karıştığı ölümlü trafik kazasının ardından ortaya çıkan ‘cezasızlık’ tartışması, adaletin işleyişi ve özellikle TSK mensuplarının adli süreçlerdeki muamelesine odaklanan bir konuyu gündeme getirdi.

Yayın Tarihi: 25/06/24 15:50
okuma süresi: 3 dak.
Naveed Akbar’ın hayatını kaybettiği kazada 'cezasızlık' tartışması!

Lefke Gemikonağı’nda15 Haziran'da meydana gelen ve 26 yaşındaki üniversite öğrencisi Naveed Akbar'ın hayatını kaybettiği trafik kazasında tutuklanan 22 yaşındaki Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) askeri Mehmet Eren Erdoğan'ın tutukluluğu Ankara'da devam ediyor.

Mehmet Eren Erdoğan’ın tutukluluğu devam ederken dava sürecinin ne zaman başlayacağı merak konusu oldu.

Özellikle TSK mensuplarının karıştığı kazaların adli süreçlerinin yeterince işletilmediği veya zamanla unutulduğu eleştirileri hukukçular tarafından sıkça dile getiriliyor.

Naveed Akbar'ın yakınları, adaletin sağlanması ve sorumluların gereken cezayı alması konusunda güvence ararken, bu sürecin adil bir şekilde yürütülmesini bekliyor.

Özellikle TSK mensuplarının adli süreçlerde özel bir statüde olmamaları gerektiği ve herkesin yasalar önünde eşit olması gerektiği vurgulayan Akbar'ın yakınları, geçmişteki örneklerden yola çıkarak adaletin gecikmesinin veya eksik kalmasının toplumda büyük tepkilere neden olabileceğine dikkat çekiyorlar.

NURCAN GÜNDÜZ: BU TÜR KAZALARDA, KİŞİLERE KASTEN VEYA TAKSİRLE ÖLDÜRMEDEN DAVA GELİYOR

Konuyla ilgili görüşüne başvurduğumuz Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Nurcan Gündüz, Türkiye’deki ceza hukuku kapsamında "olası kast" ve "taksirle öldürme" suçlarıyla ilgili Kıbrıs Postası’na önemli açıklamalarda bulundu.

Söz konusu kazaya işaret eden Dr. Nurcan Gündüz, “Türkiye’de bu tür kazalarda, kişilere kasten (olası kast) veya taksirle öldürmeden dava geldiğinin altını çizdi. Nurcan Gündüz, "olası kastla" öldürme suçundan mahkumiyet halinde müebbet hapis cezasının 20 yıla indirilebileceğini, "taksirle öldürme" suçunda ise cezanın 2-6 yıl arasında değiştiğini ve "bilinçli taksir" durumunda cezanın üçte birden yarısına kadar artırılabileceğini açıkladı.

Ayrıca, Kıbrıs'taki ağır ceza mahkemelerinin yargılama süreçlerine de değinen Gündüz, ağır ceza mahkemesi tarafından yargılanmanın otomatik olarak tutuklama anlamına gelmediğini vurguladı. Gündüz, taksirle öldürme kararı çıkması durumunda hapis cezasının ertelenebileceğini veya kısa bir süre olabileceğini, bu durumun İnfaz Yasası'ndan kaynaklandığını ifade etti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.