İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Gülşah Sanver Manavoğlu: Ekonomi Güney'e kaymaya başladı, Kuzey'e alışverişe gelenler azaldı

Gülşah Sanver Manavoğlu: Ekonomi Güney'e kaymaya başladı, Kuzey'e alışverişe gelenler azaldı

Önder AVM Direktörü Gülşah Sanver Manavoğlu, ekonominin Güney’e kaymaya başladığını ve Güney Kıbrıs'tan Kuzey'e alışverişe gelenlerin sayısının azaldığını ifade etti.

Yayın Tarihi: 12/08/24 11:19
okuma süresi: 4 dak.
Gülşah Sanver Manavoğlu: Ekonomi Güney'e kaymaya başladı, Kuzey'e alışverişe gelenler azaldı

Önder AVM Direktörü Gülşah Sanver Manavoğlu, Kıbrıs Postası TV’de yayınlanan ve Gökhan Altıner’in hazırlayıp sunduğu ‘Sabah Postası’ isimli programa katıldı.

Gülşah Sanver Manavoğlu, hayat pahalılığı ve sebze-meyve fiyatlarındaki artışın üretim maliyetleriyle doğrudan ilişkili olduğunu belirtti.

“EKONOMİ GÜNEY’E KAYMAYA BAŞLADI, KUZEY’E ALIŞVERİŞE GELENLER AZALDI”

Manavoğlu, “Ekonomi güneye kaymaya başladı. Güney’den Kuzey’e alışverişe gelenler ise azaldı ve esas sıkıntı budur” şeklinde konuştu.

Manavoğlu, KKTC’deki üreticilerin, Güney Kıbrıs'taki veya Türkiye'deki koşullarla aynı fiyatlarla ürün temin edemediğini söyledi.

“DOMATESLER GÜNEY’E SATILIYOR”

Üreticilerin yaşadığı sıkıntılar nedeniyle zaman zaman üretimden çekildiğini ifade eden Manavoğlu, bu yaz domates fiyatlarının özellikle yüksek olduğunu ve bunun nedenlerinden birinin, domateslerin Güney Kıbrıs'a satılması olduğunu belirtti.

Manavoğlu, Güney Kıbrıs'taki alıcıların peşin ödeme yapmasının, üreticileri bu yönde teşvik ettiğini vurguladı.

Manavoğlu, Hal Yasası hakkında yapılan tartışmalara da değinerek, yasanın halkın beklentilerini karşılayamayacağını belirtti. Manavoğlu, “Halkın beklentisi fiyatların düşmesi ve kontrollü ilaç kullanımı” dedi.

“LOJİSTİK MALİYETİNİ KARŞILAYABİLEN TOPTANCILAR DAHA BAŞARILI OLUYOR”

Lojistik maliyetlerin en büyük giderlerden biri olduğunu söyleyen Manavoğlu, “Bu maliyetleri karşılayabilen toptancılar daha başarılı olabiliyor” şeklinde konuştu.

Manavoğlu, “Normalde bir ürün 100 TL ise bunun yüzde 20’si toptancınındır. Marketteki satış fiyatı kar marjına göre ayarlanır. Ama bu iş şeffaf değil” dedi.

Manavoğlu ayrıca, ekonominin Güney’e kaymaya başladığını ve Güney Kıbrıs'tan Kuzey'e alışverişe gelenlerin sayısının azalmasının ciddi bir ekonomik sorun teşkil ettiğini belirtti.

“YAKIT BİTMEDEN YENİ YAKIT EKLENİRSE KARA DUMAN SORUNU ÇÖZÜLÜR”

Santralden çıkan kirli duman sorununa da değinen Manavoğlu, filtrenin maliyetinin yüksek olmasının bu sorunun çözülememesine yol açtığını, ancak yakıt bitmeden yeni yakıt temin edilmesi durumunda bu sorunun ortadan kalkacağını söyledi.

Manavoğlu, yakıt planlamasındaki beceriksizliğin bu soruna neden olduğunu ifade etti.

Manavoğlu, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu'nun araştırma komitesinde görev yaptığı dönemde bu konuda itirazlarını dile getirdiğini belirtti.

Manavoğlu, hükümetin altyapı yatırımlarına öncelik vermesi gerektiğini, santrallerin zamanla ömrünü doldurduğunu ve tamir edilse bile eskisi gibi olmadığını söyledi.

“KABLOYLA ELEKTRİK GELDİĞİNDE FİYATLAR DAHA PAHALI OLABİLİR”

Manavoğlu ayrıca, elektrik kablosunun gelmesi durumunda fiyatların daha yüksek olabileceğini, ancak çevre kirliliğinin önüne geçileceğini vurguladı. 

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.