İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

İş cinayetleri durmuyor: İki işçi daha hayatını kaybetti

İş cinayetleri durmuyor: İki işçi daha hayatını kaybetti

Ülkede iş güvenliği önlemlerinin yetersizliği bir kez daha can aldı. 9 ve 10 Ekim'de yaşanan iki ayrı iş kazasında, biri yüksekten düşen, diğeri ise başına inşaat demiri düşen iki işçi hayatını kaybetti. Öte yandan sosyal medyada, güvenlik ekipmanları olmadan çalışan işçilerin görüntüleri dolaşmaya devam ediyor.

Yayın Tarihi: 16/10/24 09:40
okuma süresi: 4 dak.
İş cinayetleri durmuyor: İki işçi daha hayatını kaybetti

İş kazalarının ardı arkası kesilmiyor. Ülke genelinde iş güvenliği önlemlerinin yetersizliği, her gün yeni bir acı tabloya yol açıyor. Dün meydana gelen iki ayrı iş kazası kaynaklı ölüm, bu sorunun ciddiyetini bir kez daha gözler önüne serdi.

YÜKSEKTEN DÜŞEREK HAYATINI KAYBETTİ

9 Ekim’de İskele’de yapımı devam etmekte olan bir inşaat alanı içerisinde çalışırken 3,5 metre derinliğindeki kuyuya düşerek yaralanan 35 yaşındaki Muhammad Asıf hayatını dün kaybetti.

Bu ölüm iş kazalarının en yaygın sebeplerinden biri olan yüksekten düşme vakalarını yeniden gündeme taşıdı.

KAFASINA DÜŞEN DEMİR CAN ALDI

10 Ekim’de meydana gelen iş kazasında ağır yaralanan 27 yaşındaki Muhammad Waleed’de dün hayatını kaybetti. Waleed’in başının arka kısmına inşaatın üçüncü katından zemin katına doğru yük kaldırma ipi ile inşaat demiri indirildiği sırada, ipten sıyrılan bir inşaat demiri düşmüştü.

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ UZMANI GÜVENÇ YÜKSEL: KAZALAR DEVAM EDİYOR, ÖNLEMLER YETERSİZ

İş kazalarının artarak devam ettiğini belirten İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Güvenç Yüksel, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin yeterince uygulanmadığını vurguladı. Yüksel, iş güvenliğinin sadece denetimle sağlanamayacağını, işverenlerin de bu konuda sorumluluk taşıdığını ifade etti. “Tüm işverenler gerekli düzenlemeleri yapmakla yükümlüdür. Çalışma hayatında yapılacak çok iş var” dedi.

“YASAL BOŞLUKLAR SORUN YARATIYOR”

Kaçak inşaatlar ve yasal boşluklar dolayısıyla iş sağlığı ve güvenliği yasasının uygulanmasının zorlaştığını belirten Yüksel, "Sadece yasanın uygulanması yeterli değil, kontrol, kayıt ve yasal mevzuatlara tam uyum sağlanmalı. Tüm paydaşlara büyük sorumluluk düşüyor. Hiçbir işveren çalışanının ölmesini istemez ancak gerekli tedbirler alınmıyor" ifadelerini kullandı.

“EĞİTİM VE DENETİM EKSİKLİĞİ BÜYÜK SORUN”

Yüksel, çalışanların denetlenmesi ve uygun kişilerin doğru işe yerleştirilmesi gerektiğini vurgularken, iş kazalarının en büyük nedenlerinden birinin dil bariyeri olduğunu belirtti. İnşaat işini bilmeyen kişilerin "her işi yaparım" anlayışıyla çalışmaya başladığını ve bu durumun büyük sıkıntılara yol açtığını dile getirdi. Yüksel, “Çalışanlara eğitim verilmiyor, iş sağlığını bilmiyorlar. İşverenler bu konuda sorumluluk almalı ve çalışanlarını eğitmeli” dedi.

YÜKSEL YURT DIŞINDAN GELEN ÇALIŞANLAR İÇİN SERTİFİKA TALEP ETTİ

Yüksel, yurt dışından gelen işçilerin sertifikasız olarak çalışmaya başladığına dikkat çekerek, devletin bu konuda denetimleri artırması gerektiğini söyledi. Yüksel, "Devlet, yurt dışından gelip çalışacak kişilerin sertifikasını talep etmeli ya da genel bir eğitimden geçirdikten sonra çalışma hayatına kabul etmelidir" şeklinde konuştu.

İş sağlığı ve güvenliği konusunda tüm tarafların üzerine düşeni yapması gerektiğini belirten Yüksel, gerekli önlemlerin alınmaması durumunda kazaların önlenemeyeceğine dikkat çekti.

EKİPMANSIZ ÇALIŞAN İŞÇİLER SOSYAL MEDYADA BÜYÜK TEPKİ TOPLUYOR

Öte yandan, iş güvenliği konusunda yaşanan ihmallerin boyutları sosyal medyada da geniş yankı bulmaya devam ediyor. İnşaatlarda gerekli koruyucu ekipman olmadan çalışan işçilerin görüntüleri sosyal medyada paylaşılıyor ve büyük tepki topluyor. Güvenlik kaskı, emniyet kemeri gibi hayati önemdeki ekipmanların kullanılmadığına dair paylaşımlar, iş kazalarının neden bu denli sık yaşandığını gözler önüne seriyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.