Meclis'te oturum sayısı tartışması: CTP sekizinci, UBP dokuzuncu oturum dedi!
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda, 8’inci mi 9’uncu oturum mu olduğuyla ilgili tartışmalar yaşandı.
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun bugünkü oturumunun 8’inci mi 9’uncu oturum mu olduğuyla ilgili tartışma yapılıyor.
Hükümet, bununla ilgili oylama yapılmasını talep ederken, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Vekili Fazilet Özdenefe, bu oylamayı reddetmediğini, gündemin tamamlanmasıyla divanda bunun değerlendirileceğini söyledi.
İktidar milletvekilleri buna itiraz etti.
UBP’nin oturumun 9. oturum olduğuna ve CTP’nin de 8. oturum olduğuna yönelik oylama talebi Meclis Başkan Vekili Fazilet Özdenefe tarafından reddedildi. Bunun üzerine yaşanan tartışmalar sonrasında oturuma ara verildi.
ERHÜRMAN
Oylama öncesinde Genel Kurulda yeniden söz alan CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, “Meclis Başkanlığı makamı her gün biraz daha yıpratılıyor” diyerek, hükümeti akıl yoluna gelmeye çağırdı.
Sunat Atun’un açıklamalarına işaret eden, 3 Meclis hukukçusunun ayrı ayrı değil ortak bir görüş de yazabileceğini kaydeden Erhürman,“Herkes ayrı ayrı görüş yazacak diye bir kural yok” diyerek Yüksek Mahkeme kararlarını örnek gösterdi.
Erhürman, Sunat Atun’un içerik ve usul açısından “yersiz” bir açıklama yaptığını savundu.
Gizli oy-açık sayımın demokratik devletlerde olmazsa olmaz olduğunu ifade eden Erhürman, “Herkesin bildiği bir şeyi 2 saattir konuşuyoruz. Bu oturum 8’inci oturumdur. Tartışmalara oturum tartışmasını da mı ekleyeceksiniz? Bu kimin işine yaracak? Kendi kendini Meclis Başkanı ilan eden Ziya Bey oturum açacaksa bu Meclis hep 8’inci oturumda kalacak” diye konuştu.
Genel Kurulda zaman zaman muhalefet ve iktidar milletvekilleri arasında tartışma yaşandı.
ATUN
UBP Grup Başkan Vekili Sunat Atun, Ziya Öztürkler’in meşru ve seçilmiş bir başkan olduğunu söyleyerek, Özdenefe’den 9. oturumla ilgili oylamanın yapılmasını beklediklerini belirtti.
Özdenefe, ilgili yazının divanda değerlendirileceğini söylemesi üzerine sözlü tartışmalar yaşandı.
Özdenefe, oylama talebinin yapılıp yapılmayacağıyla ilgili kanaat getirmesinin uygun olmadığını söyleyerek, Meclis Başkanlık Divanı'nda üyelerle değerlendireceğini, UBP’nin önerisini reddetmediğini, gündeme alıp almama iradesini ortaya koymadığını, değerlendirme yapacaklarını belirtti.
Atun talebin yerine getirilmesini isterken, Özdenefe, kendi görüşünün bu oylamanın yapılamayacağı yönünde olduğunu ancak öneriyi reddetmeyeceğini, gündemin tamamlanmasının ardından değerlendirme yapacaklarını ifade etti.
Özdenefe’nin sözlerine UBP milletvekilleri itiraz etti.
CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, talebin dikkate alınıp alınmamasının başka bir şey olduğunu, bunda sıkıntı olmadığını,CTP’nin buna itirazı bulunmadığını belirtti.
Özdenefe, grup başkan vekilleri ile görüştü ve oylamanın yapılması yönünde irade olduğunu anladıklarını söyledi.
Yeniden söz alan Sunat Atun, 68. madde tahtında oylama yapılabileceğini ve bu yönde öneri sunduklarını söyleyerek, sürecin işleyişi hakkında açıklamada bulundu.
CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, oylama olsa da kendileri açısından hiçbir şey ifade etmeyeceğini söyleyerek, aynı maddenin “oylama gerekirse” gibi bir ifade içerdiğini, gerekir mi gerekmez mi konusunu Özdenefe’nin karara bağlaması gerektiğini, Özdenefe’nin de kendisinin yorumlayamayacağını, divanda değerlendirilmesini istediğini söylediğini belirtti.
Önerinin dikkate alınıp alınmaması konusunda milletvekilleri arasında sözlü tartışmalar yaşandı.
ŞAHALİ
CTP Grup Başkan Vekili Erkut Şahali, Genel Kurul’da CTP adına öneride bulundu.
Şahali, bugünkü oturumun 18 Ekim tarihli 7’nci oturuma ara verilmesinin ardından yapılan ilk oturum olması nedeniyle 8’inci oturum olarak numaralandırılıp ilan edilmesini talep etti.
Meclis Başkan Vekili Özdenefe, önerilerin dikkate alınıp alınmamasıyla ilgili; oylamaların yasa önerisi ve tasarısında yapılabileceğini bu nedenle böyle bir oylamaya gidilemeyeceğini kaydederek, “Öneriler, oylamaya gerekli nitelikte değildir.” dedi.
Yerinden söz alan UBP Başkan Vekili Sunat Atun, “Bu demokratik bir tavır değildir.” diyerek Özdenefe’ye itiraz etti.
Özdenefe, bunu divanda değerlendirmek için hükümetten ara talep ettiğini ancak kendisine bu fırsatın verilmediğini söyledi. Bunun üzerine Atun, Meclis kürsüsüne çıktı.
Fazilet Özdenefe, oturuma ara verdiğini açıklarken, Sunat Atun, yapılanın antidemokratik ve despot bir tavır olduğunu söylemeye devem etti.
Ara verilmesine rağmen muhalefet ve iktidar milletvekilleri arasındaki tartışmalar bir süre daha devam etti.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.