İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Özdemir Berova: İnanç özgürlüğü bir insan hakkıdır

Özdemir Berova: İnanç özgürlüğü bir insan hakkıdır

Bakanlar Kurulu Sözcüsü ve Maliye Bakanı Dr. Özdemir Berova, Disiplin Tüzüğü'ne ilişkin yaptığı açıklamada, amacın eğitimde eşitliği sağlamak ve hakları korumak olduğunu belirterek, "İnanç özgürlüğü bir insan hakkıdır" dedi.

Yayın Tarihi: 09/04/25 21:25
okuma süresi: 5 dak.
Özdemir Berova: İnanç özgürlüğü bir insan hakkıdır
A- A A+

Bakanlar Kurulu Sözcüsü ve Maliye Bakanı Dr. Özdemir Berova, TV2020’de yayınlanan ve Cemre Akar’ın hazırlayıp sunduğu “360 Derece Özel” programına konuk olarak, “Ortaokullar ile Ortaöğretim Kurumları İçinde ve Dışında Uyulacak Kurallar ve Disiplin (Değişiklik) Tüzüğü” hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Maliye Bakanı Berova, tüzük değişikliğine giden sürecin, İrsen Küçük Ortaokulu’nda bir öğrencinin başını örttüğü gerekçesiyle sınava alınmamasıyla başladığını anlattı.

Bu olayın ardından Bekirpaşa Lisesi’ne de yansıyan bir gerilim yaşandığını belirten Berova şu sözleri kullandı:

“İrsen Küçük Ortaokulu’ndaki bu kızımız, sınav haftası başlamadan önce yaklaşık üç hafta boyunca başını örterek okula geldi ve derslerine girdi. Bekirpaşa Lisesi’ndeki kızımız ise yaklaşık iki buçuk yıldır başını örterek derslere giren bir öğrenciydi. Peki nasıl oldu da, sınav haftası içerisinde sendika yöneticilerinin baskısıyla bu çocuk sınav hakkından mahrum bırakıldı? Bu durum toplumu gererek bugünkü noktaya taşıdı.”

“SENDİKA YÖNETİCİLERİ SORUNU BÜYÜTTÜ”

Berova, sorunun büyümesinde sendika yöneticilerinin etkisine dikkat çekerek, daha önce sorun edilmeyen bir konunun bir anda gündem haline getirilmesinin toplumsal tansiyonu yükselttiğini söyledi ve “Sendika yöneticileri, o güne kadar sorun olmayan bir hususu, bir gün aldıkları bir tasarrufla toplumun gündemine taşıdı. Bu da farklı kesimlerden farklı söylemlerin, hatta olmaması gereken söylemlerin ortaya çıkmasına neden oldu.” diye konuştu.

“HÜKÜMET SORUNU UZLAŞIYLA ÇÖZMEYE ÇALIŞTI”

Berova, yaşanan gelişmelerin ardından Eğitim Bakanlığı'nın ve hükümetin devreye girdiğini, siyasi partiler ve sendikalarla uzlaşı masası kurmak için büyük çaba sarf ettiklerini belirtti ve şunları kaydetti;

“Hükümet, uzlaşma sağlamak adına büyük bir iyi niyetle çalıştı. Ancak sendika yöneticileri ne Meclis’teki toplantılarda ne de diğer temaslarda uzlaşı yönünde herhangi bir adım atmadı.”

“TÜZÜK VARDI, UYGULAMADA SORUN ÇIKTI”

Berova, söz konusu disiplin tüzüğünün zaten var olduğunu, fakat yaşanan süreç ve sendikaların uzlaşmaz tavrının değişiklik ihtiyacını doğurduğunu kaydetti ve ekledi:

“Ortada bir tüzük zaten vardı. Bu tüzük okul idarelerine yetki veriyor ve idareler bu yetkiyi hukuka, Anayasa’ya ve BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne göre uygulamakla yükümlü. Ancak bir gün sendikaların müdahalesiyle bu çocuk okula alınmaz hale geldi. Bu noktada hükümetin sessiz kalması mümkün değildi.”

“HAK VE ÖZGÜRLÜKLER ANAYASA VE ULUSLARARASI SÖZLEŞMELERLE GÜVENCE ALTINDA”

Berova, öğrenci haklarının anayasa güvencesi altında olduğunu ve devletin hukuk çerçevesinde tüm vatandaşlarının özgürlüklerini korumakla yükümlü olduğunu vurguladı.

Özdemir Berova, “İnanç özgürlüğü bir insan hakkıdır ve BM Çocuk Hakları Sözleşmesi çerçevesinde güvence altına alınmıştır. KKTC Meclisi de bu sözleşmeyi yasal mevzuat haline getirmiştir. Meclis’ten geçen uluslararası sözleşmeler anayasa değerindedir” dedi.

TÜZÜĞÜN DETAYLARI

Berova, yapılan değişikliğin neyi kapsadığını şöyle açıkladı:

“Okullarda üniforma zorunluluğu hem eski tüzükte vardı hem de yenisinde var. Yapılan değişiklikle, zorunlu eğitim çağındaki öğrencilerin kıyafetleriyle ilgili karar yetkisi tamamen okul idarelerine bırakılmıştır. Lise çağındaki öğrenciler ise, okul üniformasıyla birlikte inançlarının gerektirdiği belirli kıyafetleri giymekte serbesttir. Belirli kıyafetlerin ne olacağı ise Eğitim Bakanlığı'nın belirlediği genelgelerle konacaktır. İlk genelge de yayınlanmıştır."

Berova, bu düzenlemenin eğitimde fırsat eşitliği sağlamak ve ayrımcılığı önlemek amacı taşıdığını belirtti.

Maliye Bakanı Berova, iki öğretmen sendikasının ve bazı sivil toplum örgütlerinin desteğiyle Lefkoşa’da düzenlenen eylemlere de değinerek, kamuoyunun yanlış yönlendirildiğini savundu.

Berova, “Kamuoyu yanlış yönlendirildi. Gerçeği yansıtmayan algılar oluşturulmaya çalışıldı. Bu noktada hükümetin görevi, vatandaşların haklarını ve özgürlüklerini savunmak ve doğru bilgiyle kamuoyunu aydınlatmaktır” ifadelerini kullandı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.