Akkor'un istinaf başvurusu reddedildi: Karma evlilik sorunu için AİHM'nin yolu açıldı!

Karma evliliklerden doğan çocuklara vatandaşlık verilmemesiyle ilgili Eda Akkor'un açtığı davada istinaf başvurusunu reddetti. KTÖS Genel Sekreteri Burak Maviş, Kıbrıslı Türk toplumunun eşit yurttaşlık hakları için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracaklarını duyurdu. CTP Milletvekili Ürün Solyalı ise iç hukuk yollarının tükendiğini ve AİHM yolunun açıldığını belirtti.

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş, karma evliliklerden doğan çocukların Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığına ilişkin kararın Kıbrıs Yüksek Anayasa Mahkemesi’nde açıklandığını duyurdu.
Mahkeme, istinaf başvurusunu reddederek, davanın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşınmasının önünü açtı.
Maviş, bu gelişmenin ardından, Kıbrıs Türk toplumunun eşit yurttaşlık hakları ve çocukların hak mücadelesi için atılacak yeni adımlara dair açıklamada bulundu.
Maviş'in açıklamasının tamamı şu şekilde:
"Karma evlilikten doğan çocukların hak mücadelesinde yeni rotamız Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi…
Altını yeniden çizmekte fayda var.
Bu durum, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin keyfi ve ayrımcı uygulamaları nedeniyle kendi çocuklarımızı, kendi topraklarımızda yabancı konumuna düşürmektedir.
'BU MÜCADELE SADECE BİREYSEL BİR HAK ARAYIŞI DEĞİL, AYNI ZAMANDA KIBRISLI TÜRK TOPLUMUNUN GELECEĞİ VE EŞİT YURTTAŞLIK HAKLARININ SAVUNULMASI OLACAKTIR'
Bir bireyin kiminle evleneceğine devletler karar veremez; aynı şekilde, bir bireyin anne ve babasını belirleme hakkı da hiçbir merciinin tasarrufunda olamaz.
Bu mücadele sadece bireysel bir hak arayışı değil, aynı zamanda Kıbrıslı Türk toplumunun geleceği ve eşit yurttaşlık haklarının savunulması olacaktır.
Kıbrıs’ın kuzeyinde kültürel müdahalelere karşı direnmeye, Kıbrısın güneyindeki eşit yurttaşlık haklarımıza ulaşma mücadelesine devam edeceğiz.
Gerekçeli karar elimize ulaştıktan sonra yeni rotamız ve süreç hakkında toplumu bilgilendireceğiz"
Ürün Solyalı: 10 YILLIK BİR SÜRECİN SONUNDA YENİ BİR SAYFA AÇILIYOR
Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Ürün Solyalı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada kararın Rumca okunduğunu, gerekçeli kararın henüz kendilerine ulaşmadığını belirtti. Gerekçeli metnin ardından daha net bir değerlendirme yapabileceklerini kaydeden Solyalı, iç hukuk yollarının tükendiğini ve artık Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuru hakkının doğduğunu söyledi.
Kararın her ne kadar olumsuz gibi görünse de, bugüne dek gelinmeyen bir noktaya ulaşıldığını belirten Solyalı, "10 yıllık bir süreçti bu. İç hukuk yolu tüketildi. AİHM yolu açıldı. İlk kez bir dava Yüksek Mahkeme’de görüldü. Bu yeni sürecin avantajı, siyasetten daha arı bir şekilde konunun değerlendirilecek olması. AİHM’ye taşındığında mesele uluslararası insan hakları çerçevesinde ele alınacak” dedi.
“KONU TAMAMEN SİYASİDİR”
Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik hakkına dayanarak vatandaşlık vermemesi kararının eksik bir yaklaşım olduğunu savunan Solyalı, "Kıbrıs Cumhuriyeti bir egemenlik kullanıyorsa bile, bu egemenlik içinde Kıbrıslı Türk tarafı da vardır. Konu bizce tamamen siyasidir. Mahkemeler bunu çözecek kapasitede değil. Çözüm üretilecek bir zeminleri yok" ifadelerini kullandı.
Solyalı, doğumla kazanılan vatandaşlık hakkının reddedilmesinin hem anayasal ilkelere hem de insan haklarına aykırı olduğunu vurgulayarak, gerekçeli karar açıklandıktan sonra daha detaylı açıklama yapacaklarını dile getirdi.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.